7 μύθοι για τη Σένγκεν … Του Νότη Μαριά

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΓΚΕΝ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΠΕΙΛΗ ΑΛΛΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κόντρα στην καθεστηκυία αντίληψη για την ανάγκη παραμονής μας στον χώρο Σένγκεν, από τον Δεκέμβρη του 2015 οπότε και η προσφυγική κρίση βρισκόταν σε έξαρση, πρότεινα να αποχωρήσουμε από τη Συνθήκη Σένγκεν καθώς η Ελλάδα, ως χώρα Σένγκεν έγινε χώρα μαγνήτης για τους χιλιάδες πρόσφυγες, επειδή ερχόμενοι εδώ καταγράφονται και αποκτούν ταξιδιωτικά έγραφα τύπου Σένγκεν και μπορούν έτσι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην καρδιά της Ευρώπης.Κατέστησα λοιπόν σαφές, ότι η μείωση των προσφυγικών ροών περνά μέσα από την αποχώρησή μας από τη Συνθήκη Σένγκεν....Κάλεσα την Ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει ιδεοληψίες και να κινηθεί με βάση το εθνικό συμφέρον. Και τεκμηρίωσα την άποψη ότι τα οφέλη από την αποχώρησή μας από τη Σένγκεν είναι τεράστια. Κάποιοι όμως επιμένουν να μοιράζουν «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» και συνεχίζουν να καλλιεργούν μύθους.
Μύθος πρώτος: Οι Έλληνες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην ΕΕ
Η Συνθήκη Σένγκεν δεν έχει σχέση με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της Ε.Ε. καθώς το δικαίωμα αυτό προϋπήρχε της Σένγκεν στο πλαίσιο της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ). Έτσι οι πολίτες της Κύπρου και της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν είναι χώρες Σένγκεν, ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ε.Ε.
Μύθος δεύτερος: Θα χαθεί το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης για όσους Έλληνες θέλουν να εργαστούν στην ΕΕ
Όπως το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας έτσι και το δικαίωμα εγκατάστασης εντός της Ε.Ε. αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσης και προϋπάρχει ήδη από την εποχή της πάλαι ποτέ ΕΟΚ. Ακόμα και μετά την αποχώρησή μας από τη Σένγκεν, οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να εγκαθίστανται και να εργάζονται ελεύθερα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Είναι ενδεικτικό ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εγκατασταθεί και εργάζονται ελεύθερα 15.000 Έλληνες γιατροί, ενώ αντίστοιχα χιλιάδες Βρετανοί εργάζονται σε χώρες Σένγκεν.
Μύθος τρίτος:  Θα πληγούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Ε.Ε.
Τα ελληνικά προϊόντα θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα -όπως και τώρα- καθώς η Σένγκεν αφορά μόνο την κυκλοφορία προσώπων. Άλλωστε εκατοντάδες φορτηγά από τη Βουλγαρία, που επίσης δεν ανήκει στη Σένγκεν, γεμάτα προϊόντα εισέρχονται κάθε μέρα στην Ελλάδα.
Μύθος τέταρτος: Η αποχώρηση μας από τη Σένγκεν θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα
Η αποχώρηση μας από την Σένγκεν όχι μόνο δεν θα αυξήσει τις ροές προς την Ελλάδα αλλά θα τις μειώσει δραστικά. Είναι βέβαιο, ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα δώσει κάποιες χιλιάδες ευρώ για να μπει σε μια χώρα εκτός Σένγκεν, όπου δεν θα μπορεί να πάρει αντίστοιχα ταξιδιωτικά έγγραφα. Είναι ενδεικτικό ότι η Βουλγαρία ή η Κύπρος, που δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν και επομένως δεν χορηγούν ταξιδιωτικά έγγραφα τύπου Σένγκεν δεν χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους δουλεμπόρους ως προσφυγικοί άξονες. Έτσι παρότι η Βουλγαρία έχει χερσαία σύνορα με την Τουρκία τελικά οι πρόσφυγες προτιμούν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στο φουρτουνιασμένο Αιγαίο παρά να περάσουν χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους στη Βουλγαρία.
Μύθος πέμπτος: Όλη η Ευρώπη εφαρμόζει τη Σένγκεν
Η Μ. Βρετανία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν ανήκουν στο χώρο Σένγκεν. Επίσης από τις χώρες Σένγκεν, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία  έχουν από καιρό αναστείλει την εφαρμογή της Σένγκεν και αυτή την εβδομάδα ακολούθησε το Βέλγιο δηλώνοντας ότι αποφάσισε να «παρεκκλίνει από τη Σένγκεν». Και ενώ οι χώρες αυτές έχουν αναστείλει τη Σένγκεν, ζητούν από την Ελλάδα να την εφαρμόσει για να εγκλωβίσουν στην πατρίδα μας εκατομμύρια πρόσφυγες, μετατρέποντας την χώρα μας σε ένα απέραντο hotspot.
Μύθος έκτος: Η Ελλάδα θα χάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο αν βγει από τη Σένγκεν
Τα σχέδια της Μέρκελ για συνδιαχείριση των ελληνικών θαλασσίων συνόρων με Γερμανούς, «Βαυαρούς» συνοριοφύλακες και τη νέα FRONTEX, προωθούνται ακριβώς γιατί είμαστε εντός της Συνθήκης Σένγκεν. Με την αποχώρησή μας από τη Σένγκεν, το κλείσιμο των Ελληνικών συνόρων και την ανάθεση της φύλαξης των θαλασσίων μας συνόρων στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα καταρρέουν τα εν λόγω σχέδια όπως επίσης και οι πρόσφατοι γερμανοτουρκικοί σχεδιασμοί για συνδιαχείριση στο Αιγαίο.
Μύθος έβδομος: Η Ελλάδα δεν θα έχει όφελος αν αποχωρήσει από την Σένγκεν
Ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την αποχώρησή της από τη Σένγκεν και να επιτρέψει την έλευση εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας. Πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που οι τεταμένες σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας φτάνουν στα άκρα, οι Ρώσοι θα προτιμήσουν να δαπανήσουν τα χρήματά τους στην ομόδοξη Ελλάδα για τις διακοπές τους, με προφανές όφελος για τη τουριστική μας βιομηχανία και την εθνική οικονομία.
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών τους ερχόμενους μήνες θα διευκολύνει την ένταση των προσφυγικών ροών. Και είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις που υπολογίζουν τις ροές στην Ελλάδα να φτάνουν την Άνοιξη στις 150.000 άτομα τον μήνα. Καθώς λοιπόν οι ευρωπαίοι τον Μάιο σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορά τους πάνω από 400.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Αν οι κυβερνητικοί «επαΐοντες» εμείνουν στο δόγμα της «μη δράσης»,  η Ελλάδα θα μετατραπεί τους επόμενους μήνες σε μια απέραντη Λαμπεντούζα. Σε ένα απέραντο hotspot.
Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα. Και η απόφαση πρέπει να ληφθεί σήμερα: Να αποχωρήσουμε τώρα από τη Σένγκεν και να κλείσουμε σήμερα τα σύνορά μας.