Αυτά είναι τα μέτρα ύψους 2,5 δισ. που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός

 Νέες και μεγαλύτερες θυσίες με αυξήσεις φόρων, περικοπές συντάξεων και επιδομάτων για το 2018, κρύβει το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού - Μεγάλοι χαμένοι του 2018 κυρίως οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ
Νέες και μεγαλύτερες θυσίες, της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ (ή 1,4% του ΑΕΠ) με αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων και επιδομάτων για το 2018,... κρύβει το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται απόψε στη Βουλή. Τα μέτρα είναι «παλαιά», με την έννοια ότι έχουν ψηφιστεί τον Μάιο,αλλά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου  ώστε, σε σχέση με φέτος, η κυβέρνηση να βάλει στα κρατικά ταμεία 1,15 δισ. επιπλέον από φόρους και να εξοικονομήσει και άλλα 1,4 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.
Οι φόροι θα αυξηθούν και πάλι λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, της κατάργησης της έκπτωσης φόρου λόγω ιατρικών δαπανών, αλλά και της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Μεγάλοι χαμένοι του 2018 βγαίνουν κυρίως οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ καθώς τα επιδόματα θα «εξορθολογιστούν», με πρώτο και καλύτερο το επίδομα θέρμανσης.

«Θυσία» οι οικονομικά αδύναμοι
Συνολικά τα κρατικά έσοδα (με ιδιωτικοποιήσεις κλπ) θα πρέπει το 2018 να ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ έναντι του 2017, εκ των οποίων πάνω από 800 εκατομμύρια είναι νέα μέτρα. Ταυτόχρονα οι πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να συμπιεστούν κατά 1,4  δισ. ευρώ, πρωτίστως μέσα από την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Στην κυβέρνηση δεν έκρυβε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα και για περαιτέρω μειώσεις στις κοινωνικές και προνοιακές δαπάνες. «Μας πιέζουν πολύ στην αξιολόγηση δαπανών» ανέφερε ως πρόσφατα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ενώ αρμόδιες πηγές έλεγαν πως φοβούνται νέες περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στα κοινωνικά κονδύλια.

Τα σίγουρα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση, το 2018 πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κατά το Μνημόνιο (ή 3,6%-3,7% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί) με τουλάχιστον 12 νέα εισπρακτικά μέτρα  και περικοπές.

Από τα μέτρα του 2018 ξεχωρίζουν:
1. Οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ θα δούνε πρώτοι τις αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Έτσι από 1.1.2018 χιλιάδες κατωτατοσυνταξιούχοι θα χάσουν έως και 1.400 ευρώ τον χρόνο. Στους δικαιούχους ΕΚΑΣ θα διατεθούν μόλις 80 εκατ. ευρώ, από 900 εκατ. ευρώ που δίδονταν πριν από το 3ο μνημόνιο και 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν φέτος.
2. Κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, η οποία θα φορτώσει συνταξιούχους και φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας με πρόσθετους φόρους 121 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κατά την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος το 2018 δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις φαρμάκων και ιατρικών δαπανών που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν μέσα στο 2017.
3. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες κατά 661 εκατομμύρια ευρώ! Από 1/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης, προσαυξημένων με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Δηλαδή θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και για τις ασφαλιστικές εισφορές που ήδη πλήρωσαν, χωρίς να αφαιρούνται όπως ισχύει σήμερα. Εξαιτίας των οφειλών αυτών, δεν θα τους επιστραφεί τελικά η επιπλέον εισφορά που έχουν πληρώσει φέτος με βάση τα εισοδήματα του 2015 (αντί του 2016) αλλά θα συμψηφιστεί. Έτσι όσοι υπολόγιζαν ότι το 2018 θα έχουν σημαντική μείωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα διαψευστούν. Ειδικά για το 2018, ως πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, η εισφορά θα υπολογιστεί  με έκπτωση 20%. Από το 2019 η έκπτωση καταργείται και τότε θα προκύψει και νέα επιβάρυνση.
4.  «Ξαφνικός θάνατος» προβλέπεται για όσους κάνουν χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χάνεται, αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί στην ώρα τους όλες τις νέες οφειλές του(πέραν των δόσεων που πληρώνει). Δηλαδή έστω και για μια ημέρα καθυστέρησης, θα χάνει τη ρύθμιση, χωρίς περιθώριο μισού ή ενός μήνα που ίσχυε για να προλάβει να πληρώσει.
5. Εφαρμογή αντικινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας για εξοικονόμηση 123 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
6. Περικόπτεται κατά 30 εκατομμύρια το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που θα δοθεί τον Γενάρη. Οι εναπομείναντες δικαιούχοι θα μειωθούν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει νέα απόφαση αυστηροποίησης των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Από τον Ιανουάριο, κάποιοι θα χάσουν εντελώς το επίδομα, αν και δεν αποκλείεται και η μείωση του επιδόματος ανά λίτρο πετρελαίου (και ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή).
7. Κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των καθαρών αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1/1/2018. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές 9000 ευρώ και άνω, θα χάσουν από τουλάχιστον 5 ευρώ ο καθένας ή 68 εκατ. ευρώ όλοι μαζί συνολικά μέσα στο 2018.
8. Ειδικό τέλος διανυκτερεύσεων: Θα ισχύσει για τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από το 2018. Το τέλος θα κυμαίνεται ανάλογα με τα «αστέρια» του καταλύματος.
9. Φόρος επί των μισθώσεων Airbnb: Θα ενεργοποιηθεί ο καινούργιος φόρος ο οποίος θα υπολογιστεί με συντελεστή έως και 45% επί των εισοδημάτων που αποκτήθηκανή θα αποκτηθούν μέσα στο 2017.Στόχος είναι να εισπραχθούν περίπου 122 εκατ. ευρώ επιπλέον φόροι.
10. κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα υπόλοιπα 32 νησιά του Αιγαίου. Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 50% στα μικρά νησιά και στα νησιά των νομών Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου) που έχουν πληγεί από την μετανευστική κρίση. Αυτό σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια κ.α.
11  Κατάργηση φοροαπαλλαγής δικαστικών λειτουργών-βουλευτών
Το κόστος υπολογίζεται σε 44 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν χιλιάδες δικαστικοί, αλλά και οι βουλευτές, που θα χάσουν τις ειδικές φοροαπαλλαγές που είχαν.
12. Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή από 1.1.2018 θα ισχύσουν μειωμένες αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού του φόρου ώστε το 2018 να επιβάλει φόρους τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το πρόγραμμα συζήτησης και ψήφισης  του προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή στις 6 το απόγευμα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Η συζήτηση του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα γίνει σε τέσσερις συνεδριάσεις την Πέμπτη 23/11 και την Δευτέρα 27/11. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα.
Πηγή

Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί άνω των 500.000 ευρώ


Για οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων που ξεκινούν από 500.000, αλλά φθάνουν ακόμη και πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ξεκινούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που κάνουν πρεμιέρα στις 29 Νοεμβρίου.
Μεζονέτες, πολυώροφα κτίρια, η ψιλή κυριότητα διατηρητέου κτιρίου, οικόπεδα, εμπορικές εγκαταστάσεις, αλλά και χώροι στάθμευσης, είναι μεταξύ αυτών που θα εκπλειστηριαστούν στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και ανοίγει η αυλαία της ηλεκτρονικής διαδικασίας.
Το ύψος των οφειλών, που διεκδικούν οι τράπεζες από τους συγκεκριμένους πλειστηριασμούς, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια και αφορούν σε δάνεια που δόθηκαν το 2005 ή λίγο μεταγενέστερα και πάντως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, όταν οι τραπεζικές δανειοδοτήσεις έρεαν άφθονες.
Χαρακτηριστική η περίπτωση ακινήτου του οποίου εκπλειστηριάζεται η ψιλή κυριότητα, για χρέη φυσικού προσώπου που φέρουν προσημειώσεις πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ από δύο συστημικές τράπεζες. Το ποσό για το οποίο επισπεύδεται ο πλειστηριασμός αναφέρεται στα 100.000 ευρώ, αλλά όπως εξηγούν συμβολαιογράφοι που εκτελούν πλειστηριασμούς, το ποσό της κατάσχεσης που αναφέρεται στο αρχείο του πλειστηριασμού είναι συνήθως ενδεικτικό και υποπολλαπλάσιο της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη.
Οι τράπεζες επιλέγουν να εγγράψουν χαμηλότερο ποσό κατάσχεσης, καθώς το έξοδο της κατάσχεσης και το οποίο ανέρχεται στο 0,55% του ποσού (πλέον ΦΠΑ) επιβαρύνει τον οφειλέτη. Έτσι, η συνήθης πρακτική είναι το ποσό της κατάσχεσης για το οποίο η τράπεζα εκκινεί τη διαδικασία να είναι πολύ κατώτερο της πραγματικής οφειλής.
Μεταξύ των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν πρώτοι είναι μεγάλο ακίνητο, που περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο (ο δεύτερος όροφος είναι ημιτελής), επιφάνειας 300 τ.μ., που έχει τιμή πρώτης εκκίνησης 900.000 ευρώ. Υπέρ του οφειλέτη έχουν εγγραφεί δύο προσημειώσεις ύψους 590.000 ευρώ. Παρόμοια είναι η περίπτωση δανειολήπτη του οποίου εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία τους επόμενους μήνες.
Η έκτασή της φθάνει τα 650 τ.μ. και το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται αριθμεί 15 στρέμματα, ενώ τα δάνεια του οφειλέτη από πάσης λογής δραστηριότητες προσεγγίζουν τα 6,5 εκατ. ευρώ! Στον κατάλογο των πλειστηριασμών έχουν εγγραφεί διαμερίσματα ή και μικρότερα ακίνητα π.χ. 60 τ.μ., που, όπως εξηγούν οι συμβολαιογράφοι που εκτελούν τον πλειστηριασμό, λειτουργούν είτε ως γραφεία και είναι αποτέλεσμα της εμπορικής δραστηριότητας των οφειλετών (π.χ. κατασκευαστές) είτε είναι εγκαταλελειμμένα και δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
Σημαντικός είναι τέλος και ο αριθμός των εμπορικών κτιρίων που βγαίνουν πρώτα στο σφυρί και τα οποία ανήκουν κυρίως σε εταιρείες που έχουν πτωχεύσει και βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, αλλά και οικόπεδα που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κτίσματα ή χωρίς.
Η δέσμευση που έχει αναληφθεί από το τραπεζικό σύστημα, ότι δηλαδή δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς κατοικιών ευπαθών ομάδων ή οικογενειών χωρίς άλλα περιουσιακά στοιχεία, είναι ειλικρινής, αλλά όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, αστοχίες δεν μπορεί να αποκλειστούν.Αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών, από τους οποίους ζητήθηκε η επικαιροποίηση των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία τους με βάση τις δηλώσεις Ε9, αδιαφόρησε στην πρόσκληση που απηύθυναν οι τράπεζες μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και μόλις το 2% ανταποκρίθηκε παρέχοντας στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό έχουν προηγουμένως αποτιμηθεί με βάση τις εμπορικές αξίες που έγιναν από εκτιμητές ακινήτων και στην πλειονότητα αυτών έχει υπάρξει επί τόπου πραγματογνωμοσύνη, από την οποία μπορεί να διαπιστωθεί τόσο εάν κατοικούν οικογένειες, όπως επίσης και οι συνθήκες στις οποίες κατοικούν.
Οι πιέσεις των θεσμών και ο κίνδυνος αύξησης των προβλέψεων
Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της ηλεκτρονικής διαδικασίας, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, οι συμβολαιογράφοι καλούνται σε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την άρση της αποχής από τους πλειστηριασμούς που προκήρυξαν στις 4 Νοεμβρίου. Οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από κυβερνητικής πλευράς για την προστασία των συμβολαιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν ήταν παρά αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν οι θεσμοί και του μηνύματος που εξέπεμψαν για την τήρηση της ημερομηνίας έναρξης των πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου.
Η πραγματοποίηση πλειστηριασμών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, συνδέθηκε με την πλήρη μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα και αποτελεί ξεκάθαρα το «κόκκινο πανί» της αξιολόγησης. Οι θεσμοί έχουν αναδείξει την αναγκαιότητά τους ως προαπαιτούμενο τόσο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που έχουν οι τράπεζες, το ύψος των οποίων φθάνει τα 105 δισ. ευρώ.
Η σύνδεσή τους με την αποφυγή μιας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος δεν είναι πρόσχημα, αφού το «πάγωμα» των πλειστηριασμών υποχρεώνει ουσιαστικά σε αύξηση των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες και η οποία ανέρχεται στο 49% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Με δεδομένο ότι το υπόλοιπο περίπου 51% καλύπτεται από εμπράγματες εξασφαλίσεις, δηλαδή από τα ακίνητα που φέρουν ως εγγύηση, τυχόν αδυναμία αυτών των εγγυήσεων να ρευστοποιηθούν εξαιτίας της απαγόρευσης των πλειστηριασμών μηδενίζει ουσιαστικά την αξία των εξασφαλίσεων και οδηγεί μαθηματικά τις τράπεζες σε ανάγκη νέων κεφαλαίων.Ο κίνδυνος από την υποτίμηση αυτών των αξιών επισημάνθηκε από την ΕΚΤ στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκο Καραμούζη και υπήρξε και η αιτία για την παροχή διευκρινίσεων σε σχέση με το όριο των 300.000 ευρώ που έχει συνομολογηθεί ατύπως μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών σε ό,τι αφορά την αξία των ακινήτων που θα βγουν για πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα. Όλες οι πλευρές υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν ότι πρόκειται για ένα αρχικό κατώφλι προστασίας, που θα ισχύσει το πολύ έως και τους πρώτους μήνες του 2018 και αφού εξαντληθεί το στοκ των μεγαλύτερων ακινήτων που έχουν εγγραφεί για ρευστοποίηση.
Ο στόχος που έχουν εγγράψει οι τράπεζες ως έσοδο από τις ρευστοποιήσεις έως και το 2019 ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ, αλλά η όλη καθυστέρηση καθιστά τον στόχο ανέφικτο. Το σύστημα πάντως αναμένεται να δοκιμαστεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018, οπότε και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είναι σε πλήρη λειτουργία, δηλαδή θα μπορούν να πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες. Πρόκειται για ένα σύστημα που οδηγεί ουσιαστικά σε καθημερινούς πλειστηριασμούς, αντί της μιας φοράς την εβδομάδα που ίσχυε με βάση το παραδοσιακό μοντέλο των φυσικών πλειστηριασμών. Ο κίνδυνος για περαιτέρω πτώση των τιμών στα ακίνητα ελλοχεύει πάντως και στόχος είναι κάτι τέτοιο να αποφευχθεί
posted from Bloggeroid