Επίδομα θέρμανσης: Δείτε αν το δικαιούστε -Πότε θα δοθεί (ημερομηνία)

Σε δύο περίπου εβδομάδες ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θέρμανσης 2018 θα κυμαίνεται από 18,75 έως 312,50 ευρώ και θα το λάβουν για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Τα ποσά των επιδομάτων θα καταβληθούν από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2019.
Η υπουργική απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια χορήγησης και το ύψος των επιδομάτων θέρμανσης αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Τα κριτήρια
Μέχρι στιγμής τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων καθώς και τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με πέρυσι.
Συγκεκριμένα:
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:
α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.
Ειδικότερα:
Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).Στη Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
Στη Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Μυτιλήνης, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι οκτώ λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
Στη Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι πέντε λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Άρα, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα. Το επίδομα θα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος Taxisnet.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κραχ στις τραπεζικές μετοχές! – Βυθίζεται το χρηματιστήριο – Εικόνα κατάρρευσης

Posted on



Εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, καθώς ξένα επιθετικά funds στέλνουν «στα Τάρταρα» τις τραπεζικές μετοχές, προκαλώντας δραματική επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος και ντόμινο πτώσης σε όλο το ταμπλό.Αιτία οι ανακυκλούμενες αρνητικές εκτιμήσεις-προβλέψεις για την κερδοφορία των τραπεζών και για το κόστος διευθέτησης των κόκκινων δανείων.

Η «καταστροφολογία» εντάθηκε τις τελευταίες μέρες, με σενάρια για ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν. Η σεναριολογία τροφοδοτεί φήμες για σχέδιο συγχώνευσης με απορρόφηση της Πειραιώς από άλλη συστημική τράπεζα.Η μετοχή της Πειραιώς είχε κλειδώσει σε limit down (29%) στα 1,161 ευρώ και η μετοχή της Eurobank χάνει 17,3%. Με βουτιά 10,21% η Εθνική Τράπεζα και 4,59% για την Alpha Bank.O Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου, κατρακυλά με απώλειες που ξεκινούν το 3% φθάνοντας στις 653 μονάδες.Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη ημέρα μετά την σταδιακή άρση των Capital Controls, ανακοινώθηκε ότι η Πειραιώς έχει διορία τρείς μήνες για να αντλήσει ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ- εξέλιξη η οποία ήταν γνωστή.Όπως διεφάνη από την περασμένη Παρασκευή, η απαίτηση των ξένων για άντληση κεφαλαίων στην Τράπεζα Πειραιώς είναι μια κίνηση που δημιουργεί αρνητικές εξελίξεις και προκαλεί προβληματισμό για τον τελικό στόχο των ξένων δανειστών.Η νέα χθεσινή βουτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου (1,47%) και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται κυρίως στα πισωγυρίσματα που κάνουν οι δανειστές σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.Πάντως, ξένος επενδυτής που μίλησε στο newmoney.gr σημειώνει ότι δεν «βλέπει» περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης γιατί απλά δεν υπάρχουν ξένοι επενδυτές.Την ίδια ώρα στο 4,267% το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας.Θεωρητικά και πρακτικά οι τράπεζες διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια, οπότε η ΕΚΤ και ο SSM πρακτικά δεν μπορούν να ζητήσουν επιτακτικά άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση.Όμως οι αγορές προσπαθούν να προεξοφλήσουν τις μελλοντικές εξελίξεις.Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι ότι εάν διαρκέσει για μεγάλο διάστημα η αδυναμία πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές, τότε ο κίνδυνος το κράτος να παρέμβει και με κρατικά κεφάλαια να στηρίξει τις τράπεζες είναι υπερβολικά μεγάλος.Ο κίνδυνος προσωρινής κρατικοποίησης είναι η αιτία της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών λόγω της αδυναμίας να αντλήσουν κεφάλαια με ίδια μέσα.Βέβαια θέματα όπως state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας ή bail in είναι εμπόδια που πρέπει να επιλυθούν.Πάντως είναι αληθές ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για να επιλυθούν τα βασικά προβλήματα των τραπεζών δηλαδή τα προβληματικά δάνεια και η αδυναμία έλλειψης κεφαλαίων. Από δημιουργία SPV έως την χρήση των κρατικών κεφαλαίων των 30 δισεκ. ευρώ.
pentapostagma

Αγριεύουν οι τράπεζες με εξώσεις ιδιοκτητών ακινήτων

«Γκάζι» πατάνε οι τράπεζες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα τα οποία πέρασαν στα χέρια τους και πρόκειται να τα εκποιήσουν αλλά και από ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί τους επόμενους μήνες.
Μέχρι το τέλος του έτους έχουν αναρτηθεί 4.777 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες. Από αυτούς 424 έχουν προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα ενώ για τον Οκτώβριο προβλέπεται να γίνουν 2.342 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Επίσης έχουν ήδη δρομολογηθεί 1.333 εκποιήσεις για τους πρώτους 3,5 μήνες του 2019 με την λίστα να εμπλουτίζεται καθημερινά.
Στο ηλεκτρονικό σφυρί βγαίνουν ακίνητα όλως των ειδών αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία από αυτοκίνητα, μηχανήματα, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη κόκκινων δανειοληπτών.
Τα περισσότερα από τα ακίνητα που εκποιούνται καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.
Παράλληλα ενεργοποιούνται διαδικασίες fast track για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών. Με τις νέες διαδικασίες, τα ακίνητα θα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές τιμές. Ο στόχος προφανής. Να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών.
Η νέα διαδικασία, προβλέπει ότι εάν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν στον δεύτερο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο, μετά από σχετική διαδικασία, μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες (από 30 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) με την ίδια ή κατώτερη τιμή. Δηλαδή, ένα ακίνητο μπορεί πλέον να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα εντός 48 ημερών από 70 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
http://arouraios.gr/2018/09/agrieuoun-oi-trapezes/