Γιατί το Χρηματιστήριο βίωσε το μεγαλύτερο κραχ (-13%) από το 1987; Μα είναι ο Σύριζα ηλίθιε!

Ο τρόμος της αβεβαιότητας στις πολιτικές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα των πρόωρων εκλογών χτύπησε πολύ σκληρά το Χρηματιστήριο. Το κραχ είναι το μεγαλύτερο από το 1987 και αποδίδεται στον πανικό Ελλήνων και ξένων επενδυτών, κυρίως βραχυπρόθεσμων funds που τις προηγούμενες μέρες είχαν μεγάλα κέρδη. Το γεγονός ότι πουλούσαν με κέρδος τους έδινε τη δυνατότητα με τις μεγάλες εντολές πώλησης να δημιουργήσουν κλίμα ξεπουλήματος και πανικού.Στο χορό μπήκαν και εκθέσεις οίκων και διεθνών τραπεζών από τις οποίες δύο εξέθεταν απλώς τα σενάρια των εξελίξεων, ενώ της Citigroup έπαιρνε θέση τονίζοντας πως είναι αδύνατο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου.Το ενδεχόμενο αυτό τρομάζει κυριολεκτικά τις αγορές, αφού οι πρόωρες εκλογές και μία ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τεράστιες αβεβαιότητες και ανασφάλεια στους επενδυτές.Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και το όνομα του υποψήφιου Προέδρου ...(εδώ γελάνε!). Όταν έγινε γνωστό το όνομά του οι πιέσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου ...εντάθηκαν.Το κλίμα βάρυνε και η δήλωση του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος είναι σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα και ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε πως σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστική και η εκτίμηση των Financial Times οι οποίο σε άρθρο τους υποστηρίζουν πως ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ ισοπεδώνει το Χρηματιστήριο.
Το αποτέλεσμα ήταν το αδιανόητο μέχρι πρότινος κραχ, αφού το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 12,78% ενώ προηγουμένως είχε ξεπεράσει ακόμα το 13%.Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ξένοι επενδυτές. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως όσο προχωρούσε η συνεδρίαση τόσο βάρυνε το κλίμα και οι όποιες προσπάθειες αντίδρασης προκαλούσαν μεγαλύτερες πιέσεις. Η πτώση επιταχυνόταν όταν κάποια είδηση, όπως οι εκθέσεις των τραπεζών σκίαζαν τον ορίζοντα.Είναι χαρακτηριστικό πως όλες σχεδόν (εξαίρεση η 3Ε) οι δεικτοβαρείς μετοχές κάποια στιγμή γνώρισαν μεγαλύτερη πτώση από 15%, ενώ ορισμένες είχαν απώλειες μεγαλύτερες και από 20%.Η “μαύρη” Τρίτη ήταν χειρότερη από εκείνη που ανέμεναν οι άνθρωποι της αγοράς. Περίμενα πως θα υπήρχε πτώση, αλλά αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές και αντικατοπτρίζει το μέγεθος του φόβου που προκαλεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια ενώπιον των πρόωρων εκλογών.Πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Το μέγεθος του φόβου αποκαλύπτουν οι αριθμοί. Στο κλείσιμο η Εθνική βρέθηκε να πέφτει 20,49%, η ΔΕΗ 23,08%, η Πειραιώς 16,42%, η Eurobank 13,55%, ο ΟΠΑΠ 13,33%, ο ΟΤΕ 10,34%. Να επισημανθεί πως δεν είναι οι χαμηλότερες τιμές.Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και ο τίτλος του ιστότοπου της Αριστερής Πλατφόρμας της οποία ηγείται ο Παν. Λαφαζάνης η οποία έκανε λόγο για συνωμοσία του διεθνούς κεφαλαίου κι΄ αυτό γιατί σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αναφορές στο άρθρο δείχνει το χαρακτήρα που θα αποκτήσει η αντιπαράθεση ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση.