ΕΛΛΗΝΕΣ.....Τι είναι το "Δουβλίνο 2" και τι σημαίνει για πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες;;

Πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων δυνάμεων της Αριστεράς στο θέμα της μετανάστευσης είναι η τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ". 

Τί προβλέπει αυτός ο κανονισμός και γιατί μια ενδεχόμενη τροποποίησή του θα βοηθούσε χώρες εισόδου σαν την Ελλάδα;Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ (Κανονισμός 343/2003 ) θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθορίζει τη χώρα η οποία θα είναι υπεύθυνη για να δώσει άσυλο στον αιτούντα πρόσφυγα. Σύμφωνα με αυτόν, ο μετανάστης δικαιούται να ζητήσει άσυλο στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει την πρώτη φορά.Για παράδειγμα, μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για να αιτηθούν άσυλο θα πρέπει, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα. Διακηρυγμένος στόχος του κανονισμού είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο ένας μετανάστης να κάνει πολλαπλές αιτήσεις για άσυλο σε πάνω από ένα κράτη-μέλη. Εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και των κακών συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, το 2011 αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Μ.Βρετανία και σκανδιναβικές χώρες, δέχτηκαν να εφαρμόσουν προσωρινή αναστολή των επαναπροωθήσεων. Τον Απρίλιο 2011, μετά από έκθεση της Γαλλίδας σοσιαλίστριας Ευρωβουλευτή Σιλβί Γκιγιόμ, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οδηγία η οποία συνιστά στα κράτη μέλη να μην εφαρμόζουν την αρχή της επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρώπη. Στην έκθεσή της η Σιλβί Γκιγιόμ συγκεκριμένα ανέφερε: «η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία για το άσυλο δεν προστατεύει αφενός τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη ενώ προκαλεί, αφετέρου, πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σ” ό,τι αφορά την μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων». Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που επιστρέφουν στην Ελλάδα μέσω του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Η απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε ότι ανατρέπει τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Παρόλ'αυτά μέχρι στιγμής ο κανονισμός ισχύει κανονικά κι είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών να μη στέλνουν πίσω στις χώρες εισόδου τους αιτούντες άσυλου.

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου, σίτισης και ρεύματος

Αρχίζει στις 20 Απριλίου η περίοδος της υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση των παροχών που προβλέπονται από τον...πρόσφατο ψηφισμένο νόμο 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης...
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 20 Μαΐου.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Μ. Πέμπτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, 300 kWh ανά μήνα, τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.
Συγκεκριμένα, όπως γράφουν «Τα Νέα», το εισόδημα δικαιούχου των παροχών των άρθρων 1 έως 3 του νόμου 4320/2015 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος:
- 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και

- 3.600 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ ετησίως.
Με βάση αυτόν τον κανόνα, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται ως εξής:
- Μεμονωμένο άτομο: 2400 ευρώ

- Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3600 ευρώ


- Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4200 ευρώ


- Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4800 ευρώ


- Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5400 ευρώ


- Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6000 ευρώ

Τα περιουσιακά κριτήρια είναι τα εξής:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.
Το συνολικό ποσό των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.


tromaktiko

Πηγή: http://vatolakkiotis.blogspot.com/2015/04/blog-post_847.html#ixzz3XMJAoukx