Ποιοι θα πάρουν επιστροφή στο λογαριασμό ρεύματος

Ποιοι θα πάρουν επιστροφή στο λογαριασμό ρεύματος Ποσό συνολικού ύψους 13,3 εκατομμύρια ευρώ θα πιστωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος 272 χωριών, στα όρια των οποίων λειτουργούν αιολικά πάρκα.Αυτά προβλέπει η κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «Επιμερισμό ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές, σε περιοχές όπου λειτουργούν ΑΠΕ» που υπεγράφη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Το ποσό των 13,3 εκατ. ευρώ αφορά στα έτη από το 2010 έως και το 2013 και αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% επί της προ Φ.Π.Α. τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα χρήματα έχουν ήδη παρακρατηθεί από τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τον Διαχειριστή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 25 του ν.3468/2006.Ο συντελεστής επιδότησης της κατανάλωσης φθάνει έως 100 % για τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες και 50 % από 2000 έως 3000 κιλοβατώρες, ενώ δεν δικαιούνται επιστροφής όσοι καταναλώνουν πάνω από 3000 κιλοβατώρες το τετράμηνο.

Οδηγός – SOS: Πώς θα διασφαλίσετε τις καταθέσεις σας στην κρίση

003

5 Ιανουαρίου 2015 Οικονομία

  • 42
     
Η πολιτική αβεβαιότητα και κυρίως η προοπτική ανατροπών στις σχέσεις μας με τους ξένους πιστωτές προκαλούν ανησυχία στους καταθέτες, οι οποίοι φοβούνται μη χάσουν τα χρήματά τους.Μέχρι τώρα δεν υπάρχει μαζική φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, όμως αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί ανάλογα με τον τρόπο που θα κλιμακωθεί η προεκλογική μάχη. Εξάλλου, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πριν από λίγες ημέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις αποσκοπούσε στην καθησύχαση των πολιτών για να μη σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα βγάλουν στο εξωτερικό ή τα πάρουν στο σπίτι τους. Και πολύ καλά έκανε που το δήλωσε.Το πρόβλημα όμως δεν σχετίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας που δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και να συμφωνήσει τους τρόπους χρηματοδότησης της χώρας. Το πρόβλημα θα εμφανιστεί αν δεν έχουμε χρηματοδότηση μετά το τέλος Μαρτίου, οπότε θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία μας μόνοι μας και να πληρώσουμε και τους τόκους των δανείων μας για να μην οδηγηθούμε σε πτώχευση. Το ερώτημα λοιπόν τώρα είναι να δούμε τι μπορεί να φοβούνται οι καταθέτες και πώς μπορούν να διασώσουν την περιουσία τους σε περίπτωση που οι φόβοι τους επαληθευτούν. Τρεις φόβοι υπάρχουν: πρώτον, ο φόβος της φορολόγησης των καταθέσεων, δεύτερον, ο φόβος του bail in αλά Κύπρο, τρίτον, ο φόβος αλλαγής νομίσματος και επιστροφής στη δραχμή.
Ας τους εξετάσουμε έναν-έναν:
Μια περίπτωση λοιπόν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση να νομοθετήσει για να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις, είτε εφάπαξ (για μια χρονιά) είτε κάθε χρόνο με μικρότερο ποσοστό. Ας πούμε λοιπόν ότι αυτό συμβαίνει. Θα υποχρεωθούν όσοι έχουν κατάθεση -ίσως φορολογηθούν οι καταθέσεις από ένα ποσό και πάνω- να πληρώσουν τον φόρο με παρακράτηση από τις ελληνικές τράπεζες και τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση όσοι Ελληνες έχουν κατάθεση εδώ θα πληρώσουν τον αντίστοιχο φόρο.