Το Mεταναστευτικό είναι σαράκι που τρώει την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος!



«Δεν ελέγχονται από κανέναν εκεί που βγαίνουν στις ακτές» λέει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης
Μηδενικός έλεγχος, ΜΚΟ που κάνουν ό,τι θέλουν, μετανάστες από την κεντρική Αμερική, αθετημένες προεκλογικές δεσμεύσεις, ανύπαρκτα στοιχεία και ένας φαύλος κύκλος που φέρνει μεγαλύτερες ροές μεταναστών. 
Ολα αυτά δεν είναι παρά μόνο ένα μέρος όσων αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης με αφορμή το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα και αναφερόμενος στην κατάσταση στην περιοχή ευθύνης του. Περιοχή που αποτελεί την κυριότερη πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, με τον ίδιο να έχει το δύσκολο έργο να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα, αλλά και τις αποφάσεις... τρίτων. 
Γαλάζιος «αντάρτης» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ο κ. Μουτζούρης κατάφερε να κερδίσει, και τώρα όσα καταγγέλλει θα πρέπει να προκαλέσουν... τουλάχιστον σκέψεις σε όσους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το Μεταναστευτικό με επιτυχία.
Τους πήρατε την Περιφέρεια, εκεί που σας είχαν ξεγραμμένο. Πώς τα καταφέρατε;
Ήμουν ανεξάρτητος, όπως ξέρετε. Πρώτον, υπήρχε μια φθορά της προηγούμενης διοικητικής Αρχής και, δεύτερον, έπαιξε ρόλο ότι το δικό μας σλόγκαν ήταν τεχνοκρατικό. Ποντάραμε στην κατασκευή έργων. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε απορροφήσει μόνο το 18% του ΕΣΠΑ. Ηταν ουραγός στην απορρόφηση κονδυλίων. Εγώ, ως πολιτικός μηχανικός, έπεισα τον κόσμο ότι μπορώ να υλοποιήσω έργα.
Πέσατε, όμως, αμέσως στα βαθιά με το Μεταναστευτικό.
Σωστά το λέτε: Μεταναστευτικό. Παλαιότερα ήταν και Προσφυγικό. Τώρα οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες και μόνο το 5% με 7% είναι πρόσφυγες. Έχουμε μια Λέσβο, λοιπόν, που έχει περί τους 16.000 με 17.000 μετανάστες. Η Χίος έχει 7.000, η Σάμος το ίδιο και η Λέρος -νότιο Αιγαίο, βέβαια- έχει άλλους 4.000.
Είναι τραγική η κατάσταση και το κυρίαρχο θέμα είναι αυτό στα νησιά.
Αυτή τη στιγμή έχουμε 74 εθνότητες. Μετανάστες ακόμη και από την κεντρική Αμερική και το Κονγκό, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν λόγο να βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν δεν υπάρχει έλεγχος! Δεν ελέγχονται από κανέναν. Εκεί που βγαίνουν στις ακτές, το έχω δει με τα μάτια μου, δεν υπάρχει κανείς να τους παραλάβει και να τους ταυτοποιήσει. Οσοι θέλουν εμφανίζονται, όσοι όχι.
Σε κάποια σημεία βρίσκονται ΜΚΟ που κατευθύνουν τα πράγματα, αλλά οι περισσότεροι βγαίνουν μόνοι τους και μπορεί να μην έχουν εμφανιστεί πουθενά.
Αυτό καθιστά το πρόβλημα μεγαλύτερο;
Πολύ μεγάλο. Δεν ξέρει κανείς πόσοι είναι. Από την άλλη, μεταφέρονται στην ενδοχώρα 170 ή 200 άτομα και την ίδια στιγμή ξαναμπαίνουν άλλοι 300... Δεν έχει νόημα να προωθούνται, εάν συνεχώς έρχονται νέοι.
Δεν υπάρχει πρακτική λύση. Εχουμε κατακλυστεί. Εγώ την πρώτη μέρα που ανέλαβα, στην ορκωμοσία, δήλωσα ότι το κυρίαρχο θέμα είναι το Μεταναστευτικό, κι αυτό γιατί επέρχεται εθνική, φυλετική, θρησκευτική αλλοίωση του πληθυσμού μας. Το πιστεύω ακράδαντα.
Αυτό που γίνεται τώρα με τη μετεγκατάσταση στα ξενοδοχεία είναι λάθος. Αυτοί που φεύγουν και πάνε σε κάποια ξενοδοχεία σκεφτείτε ότι μετά τηλεφωνούν στις πατρίδες τους και λένε στους υπολοίπους: «Ελάτε, μένουμε σε ένα καλό ξενοδοχείο, διαμονή δωρεάν, διατροφή δωρεάν, χαρτζιλίκι τον μήνα». Είναι φαύλος κύκλος, λοιπόν, αυτό. Αποτρεπτικές γι' αυτούς θα ήταν μόνο οι κλειστές δομές. Οι ανοιχτές δομές και τα ξενοδοχεία, όπου τους δίνεται ελευθερία κινήσεων, προσελκύουν πολύ περισσότερους. Οταν τους πας π.χ. στη Φλώρινα, στη Βασιλίτσα κ.λπ. σε ξενοδοχεία και τρώνε και πίνουν τζάμπα, είναι πολύ ελκυστικό γι' αυτούς.
Είναι δύσκολο και για το δικό σας έργο όλο αυτό;
Ναι, πολύ. Το νησί του Ελύτη, του Βενέζη, του Μυριβήλη, του Εφταλιώτη, της φιλοξενίας, να ζει τέτοιες καταστάσεις; Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Και για τη Ν.Δ. είναι μείζον θέμα και διχάζει. Εγώ ήμουν παρών όταν ο πρόεδρος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μεταναστευτική πολιτική της Ν.Δ. Είχε ανακοινώσει τρία ξεκάθαρα μέτρα (κλειστές δομές, φύλαξη και αποτροπή στα σύνορα, επαναπροώθηση) και κανένα δεν εφαρμόζεται.
Ο κόσμος, όμως, τα πίστεψε αυτά. Ψήφισε με βάση όλα αυτά και τίποτε δεν έγινε. Ακουσα προχθές τον αντιπρόεδρο της Βουλής, τον Νικήτα Κακλαμάνη, που είπε ότι «όπως είχε φθορά ο ΣΥΡΙΖΑ από τις Πρέσπες, κινδυνεύουμε να έχουμε και εμείς τώρα». Σωστό είναι. Υπάρχει ήδη φθορά και το βλέπω. Εμένα με στήριξαν κυρίως οι άνθρωποι της Ν.Δ. και μιλάω και ξέρω. Υπάρχει φθορά. Ο κόσμος θα αντιδράσει. Κινδυνεύουμε να υπάρξουν επεισόδια μεταξύ γηγενών και αλλοδαπών. Ενας σπινθήρας χρειάζεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει ευθύνη γι' αυτό;
Οι λιμενικοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε τις αγκαλιές. Εγώ δεν το έχω ζήσει, δεν μπορώ να το πω, αλλά εκείνοι λένε ότι τώρα η κατάσταση είναι πιο αυστηρή.
Μήπως αυτό το αλισβερίσι στα σύνορα βολεύει αρκετούς;
Καταρχάς βγάζουν οι Τούρκοι χρήματα από αυτό. Το ίδιο και μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού. Είτε νοικιάζουν διαμερίσματα στις ΜΚΟ είτε στους μετανάστες. Ζουν ταβέρνες μόνο από μέλη ΜΚΟ. Στη Λέσβο είναι 3.000 μέλη ΜΚΟ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πίνουν, τρώνε, νοικιάζουν αυτοκίνητα κ.λπ. Αν μπεις στο αεροπλάνο, το μισό είναι μέλη ΜΚΟ. Όλα αυτά είναι τζίροι.
https://www.dimokratianews.gr/content/102620/metanasteytiko-einai-saraki-poy-troei-tin-kyvernisi-den-yparhei-kanenas-eleghos