Κοροναϊός : Οδηγίες Κομισιόν για τη διασφάλιση της υγείας και της ροής αγαθών στην ΕΕ

Αναρτήθηκε Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, 20:48 στην Κατηγορία: Οικονομία   Ετικέτες: , ,       -ΠΗΓΗ-


Τις κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των βασικών αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης της νόσου COVΙD-19 παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τις κατευθυντήριες γραμμές παρουσίασαν οι Επίτροποι Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιούανσον στην πρώτη κοινή τους τηλεδιάσκεψη.
Δείτε επίσης: Πειραματική χορήγηση φαρμάκου για τον κοροναϊό
Στη δήλωσή της η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ώστε τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά «για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ροής αγαθών και βασικών υπηρεσιών εντός της εσωτερικής αγοράς, διότι μόνο έτσι θα αποφύγουμε ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και τρόφιμα». Τόνισε δε ότι «η ενιαία αγορά αποτελεί βασικό μέσο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Προστασία της υγείας των πολιτών

Τα άτομα που ταυτοποιούνται ως επικίνδυνα για την εξάπλωση της νόσου COVID-19 θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, είτε στη χώρα άφιξης είτε στη χώρα αναχώρησης, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι δυνατό να υποβάλλονται σε υγειονομικούς ελέγχους όλοι οι εισερχόμενοι στην εθνική επικράτεια χωρίς την επίσημη εισαγωγή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
Δεν θα πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος σε όσους νοσούν, αλλά θα πρέπει να τους παρέχεται πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Τα κράτη μέλη μπορούν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για λόγους δημόσιας τάξης, στους οποίους, μπορεί να συμπεριληφθεί η δημόσια υγεία, αλλά οι συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να οργανώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην σχηματίζονται μεγάλα πλήθη (π.χ. ουρές), που ενέχουν κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονίζουν τη δράση τους ώστε οι υγειονομικοί έλεγχοι να διεξάγονται μόνο στη μία πλευρά των συνόρων.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διευκολύνουν τη διέλευση των μεθοριακών εργαζομένων, ιδίως όσων εργάζονται στον τομέα της υγείας, των τροφίμων, και άλλων βασικών υπηρεσιών (π.χ. φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, κρίσιμης σημασίας προσωπικό των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας).

Διασφάλιση της ροής βασικών αγαθών και υπηρεσιών

Η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας αγαθών όπως οι επισιτιστικοί πόροι – συμπεριλαμβανομένων των ζώων – και ο ιατρικός και προστατευτικός εξοπλισμός και οι προμήθειες ζωτικής σημασίας.
Τα μέτρα ελέγχου δεν θα πρέπει να επιφέρουν σοβαρή διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού, των βασικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, των εθνικών οικονομιών και της οικονομίας της ΕΕ στο σύνολό της. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν λωρίδες προτεραιότητας για τις εμπορευματικές μεταφορές (π.χ. μέσω «πράσινων λωρίδων»).
Στο ίδιο πνεύμα, η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών φορτηγών και των μηχανοδηγών, των πιλότων και των πληρωμάτων αεροσκαφών αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διασφάλιση της επαρκούς κυκλοφορίας των αγαθών και του απαραίτητου προσωπικού.
Δεν θα πρέπει να επιβληθούν πρόσθετες πιστοποιήσεις για τα αγαθά που κυκλοφορούν νόμιμα εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή πηγή μετάδοσης του COVID 19.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ