Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50%



Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις κατηγορίες φορολογούμενων που δικαιούνται μερικής ή ολικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, προχωρά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.  
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το euro2day.gr, αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται ότι:
α) Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ.
Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.
β) Επιπλέον, χορηγείται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, οι απαλλαγές αυτές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου.
Σημειώνεται ότι τα νέα εκκαθαριστικά, που θα περιλαμβάνουν και τις εκπτώσεις σε χαμηλόμισθους και ανέργους αναμένεται να "περαστούν" στο taxisnet εντός των ημερών.