Τι θα ισχύσει για τα καταστήματα εστίασης;


Τι ακριβώς θα ισχύσει για τα καταστήματα εστίασης μετά την ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων διευκρινίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου…

Μετά την ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων και αφού υπήρξαν απορίες από επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης που ήθελαν διευκρινίσεις, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, όπως σημειώνει σε δήλωσή του, επικοινώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,’Αδωνι Γεωργιάδη.

Τι θα ισχύσει

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό, για τα καταστήματα εστίασης θα ισχύσουν τα κάτωθι:
• Δεν θα λειτουργούν τα καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
• Μπορούν όμως να λειτουργούν ως delivery. Και αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να το εφαρμόσουν αφού προχωρήσουν στην απαιτούμενη αλλαγή του ΚΑΔ.
• Σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5 όρθιοι πελάτες που εξυπηρετούνται άμεσα (take away).
• Τα καταστήματα εστίασης που θα κλείσουν, θα μπορούν να μεταφέρουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος (ΦΠΑ, εισφορές, φορολογία) για τον Ιούνιο. Αυτό δεν θα ισχύσει για όσα καταστήματα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί παράταση και στις προθεσμίες που υπάρχουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καλεί την κυβέρνηση να δει το συγκεκριμένο θέμα με γνώμονα τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά και την κοινωνία, μετά την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας.
Εξελίξεις που θα επηρεάσουν αρνητικά όλη την ελληνική οικονομία, όπως τονίζει.

Κοροναϊός : Μέτρα διευκόλυνσης των ανέργων από τον ΟΑΕΔ – Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Αναρτήθηκε Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, 21:51 στην Κατηγορία: Οικονομία   Ετικέτες:       -ΠΗΓΗ-

Η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊου και τη δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε τα εξής μέτρα διευκόλυνσης για τους ανέργους:
1) Η τακτική επιδότηση των ανέργων που θα υποβάλουν αίτηση από σήμερα έως την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους (από σήμερα και μετά), ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης.
Συνεπώς, οι άνεργοι δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) εντός του 6ημερου μετά τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, αρκεί να προσέρχονται οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα έως και την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020.
2) Όλες οι συνεντεύξεις ανέργων με εργασιακούς συμβούλους, είτε είναι προγραμματισμένες είτε πρόκειται να προγραμματιστούν, θα διεξάγονται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία.
Οι Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα ενημερώσουν άμεσα όλους τους ανέργους που έχουν ραντεβού, ώστε να μην προσέλθουν στα ΚΠΑ2.
Στόχος των νέων μέτρων είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των πολιτών και της άσκησης των δικαιωμάτων τους.

Κοροναϊός: Πού μπορείτε να κάνετε το τεστ – Πόσο κοστίζει


Μπορεί να κάνεις τεστ και να φανεί αρνητικό ενώ βρίσκεσαι σε φάση επώασης του ιούΚοροναϊός: Πού μπορείτε να κάνετε το τεστ – Πόσο κοστίζει | in.gr


Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε δε πως «δεν πρέπει να γίνει αφορμή αυτός ο ιός για αισχροκέρδεια σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι νομίζουν ότι είναι αρνητικοί ενώ είναι στο χρόνο επώασης της νόσου».
Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το «αν έχεις αρνητικό τεστ σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις τη νόσο αύριο. Κανένα τεστ αυτή τη στιγμή στο χρόνο επώασης δεν σου δίνει πρόβλεψη για το αν θα κολλήσεις ή όχι. Αυτό που σου δίνει πρόβλεψη είναι το να τηρείς τα μέτρα υγιεινής και αν προφυλάσσεις τον εαυτό σου με τα κατάλληλα μέρα πρόληψης».
Με απλά λόγια, μπορεί κάποιος να κάνει τεστ αλλά να βρίσκεται στην διάρκεια επώασης του ιού και να μην φανεί θετικός.

Η διαδικασία

Η διαδικασία για να υποβληθεί κανείς σε τεστ για τον νέο κοροναϊό είναι η ακόλουθη:
α) καλείτε τον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφέρετε ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.) και λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς:
– 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
– 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
– 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
– 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
– 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
– 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
– Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
– Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
– Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
για δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και λήψη επιχρίσματος για διενέργεια του τεστ για τον SARS-CoV-2. Η ιατρική ομάδα ενδεχομένως να σας υποβάλλει και σε τεστ γρίπης για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.
β) Το ληφθέν δείγμα σε περίπτωση που αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα για κοροναϊό αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο «Αττικόν» και ΠΓΝΘ στη Λάρισα). Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν.
Εναλλακτικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία και να υποβληθείτε στο τεστ και σε ιατρική εξέταση, καλύπτοντας το κόστος μόνοι σας.

Το κόστος

Το κόστος του τεστ για τον νέο κοροναϊό ξεκινά από τα 120 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.
Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση και εξαρτάται από τον όγκο των δειγμάτων που παραλαμβάνει κάθε εργαστήριο. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί το αποτέλεσμα να βγει σε 5-6 ώρες ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.