Σε βαρύ κλίμα ήττας η ομιλία Τσίπρα για το Σκοπιανό


Με… Ραγκούση, Παπαχριστόπουλο, Μπίστη και Δανέλλη η εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη!

Βαρύς και άκεφος ο Τσίπρας εμφανώς επηρεασμένος από τις πολιτικές εξελίξεις

Σε πολύ βαρύ κλίμα εκλογικής ήττας και πολιτικής αποδρομής, λόγω των εξελίξεων με την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και των κυβερνητικών εξελίξεων σε σχέση με τον Π. Καμμένο, το εγκώμιο του Ζόραν Ζάεφ που πέρασε τη συνταγματική αλλαγή στη χώρα του έπλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.O Αλέξης Τσίπρας εμφανώς επηρεασμένος και άκεφος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Εδώ και σχεδόν 27 χρόνια η χώρα μας έχει αναλώσει δυσανάλογο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο σε μια σοβαρή διαφορά με τον Βόρειο γείτονα μας για την ονομασία του.Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια, όταν και καθιερώθηκε ως λεγόμενη εθνική γραμμή αυτή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων, οι ελληνικές κυβερνήσεις βρέθηκαν απέναντι στον εθνικιστή Γκρουέφσκι, από την άλλη μεριά, που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια εξεύρεσης λύσης.Όταν όμως το καλοκαίρι του 17 εξελέγη στην πρωθυπουργία της ΠΓΔ Μακεδονίας ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ζόραν Ζάεφ το καλοκαίρι βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα: Είτε θα συνεχίζαμε τη πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος, πολιτική όμως που οδήγησε σταδιακά στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δηλαδή, από περισσότερες από 130 χώρες. Και πόσο δε μάλλον με μια νέα ηγεσία που ήθελε ρεαλιστική λύση, θα οδηγούσε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση και νέες εθνικές ήττες.Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν, αλλά σχεδόν κανείς δεν εργάστηκε μετά τη σύναψη της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» το 1995. Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος».Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το παν ώστε να διασφαλίσει ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών θα περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι παράμετροι που διασφαλίζουν πλήρως την εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη «εθνική γραμμή» και το κατάφερε, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.Κι αυτό, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται σε κάθε άρθρο αυτής της Συμφωνίας, αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση που επιτυχώς ολοκληρώθηκε στην ΠΓΔΜ.– Η γειτονική χώρα, μετά από 23 χρόνια, αφήνει πίσω της την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», το σημαντικότερο αφήνει πίσω τη συνταγματική της ονομασία και από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» την μετέτρεψε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δηλαδή σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός, αυτό που χρόνια ζητούσε η ελληνική πλευρά.
– Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, αναγνωρισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό.
– Απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού, καθώς και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα.
– Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.Στην συνέχεια έκανε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ για την στάση που τήρησαν στο Σκοπιανό αφήνοντας εκτός κριτικής τον Πάνο Καμμένο που αποχώρησε από την κυβέρνηση.Αναρωτήθηκε τι ακριβώς βρίσκουν ως πρόσχημα για να εναντιωθούν και σημείωσε: «Δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη εθνική γραμμή. Δηλαδή, σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων. Αλλά αναφέρομαι σε όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους.
Την έχουν αναγγείλει και ψηφίσει σε προγραμματικές τους δηλώσεις. Την έχουν υπερασπισθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Αναφέρομαι στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τους ηγέτες τους, που κυβέρνησαν το τόπο τόσα χρόνια έχοντας αυτή τη γραμμή και στους αρχηγούς τους που υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί σε αυτές τις κυβερνήσεις. Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον φίλο του, όπως είπε, Ζόραν Ζάεφ, για το κουράγιο και την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος αυτής της διαδικασίας, γιατί δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους που οργάνωσε το VMRO, o εταίρος της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που επένδυσε στη βία και την πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας, για να ακυρώσει αυτή την ιστορική προσπάθεια.

«Ορισμένοι έφτασαν σε τέτοιο σημείο πολιτικής απελπισίας, ώστε να εκτεθούν διεθνώς, υιοθετώντας την ακροδεξιά συνομωσιολογία, ότι δήθεν ανταλλάξαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διάσωση των συντάξεων με την λύση του Μακεδονικού ζητήματος εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό που κάναμε στην πραγματικότητα, ήταν, είμαστε οι πρώτοι και είμαστε περήφανοι για αυτό, όχι να ανταλλάξουμε αλλά να απαλλάξουμε την χώρα από την 30ετή παραλυτική κυριαρχία του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό κάναμε και αυτό κάνουμε. Και το ίδιο ακριβώς πέτυχε και ο Ζόραν Ζάεφ στην άλλη πλευρά των συνόρων, επισφραγίζοντας την όλη προσπάθεια με τη γενναία συνταγματική αναθεώρηση, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η μακροημέρευση αυτής της Συμφωνίας .Μέχρι χθες όλα αυτά τα ανέχονταν, όμως σήμερα, με την ένοχη σιωπή του κου Μητσοτάκη στις πράξεις επώνυμων στελεχών της ΝΔ που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, αποδεικνύει ότι περνάει από τη στάση της ανοχής στη στάση της ενορχήστρωσης και της καθοδήγησης», είπε και σημείωσε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι λογής λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας. Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε».

Ο Δανέλλης αποθέωσε τον Τσίπρα

Στην εκδήλωση μίλησε και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης που λογίζεται ως ο 151ος βουλευτής που ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑΣ στις ψηφοφορίες που έρχονται.
Όταν έφτασε στην αίθουσα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αφού τον ευχαρίστησε για την «τιμητική», όπως είπε, πρόσκληση, τόνισε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μία «εξαιρετική ημέρα, μια ηλιόλουστη ημέρα και αυτό δεν είναι τυχαίο», αναφερόμενος έμμεσα στην αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
«Η στάση μου είναι αυτονόητη. Είναι αυτή που μου επιβάλλει η συνείδησή μου και διατυπώνω από το 1992», ανέφερε ο κ. Δανέλλης στην αρχή της ομιλίας του στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής υπό τον τίτλο «Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών».«Οι Σκοπιανοί άλλαξαν αυτά που μας ενοχλούσαν. Τώρα είναι η σειρά μας. Αν επικρατήσει η μικροπολιτική, μας περιμένει απομόνωση», συνέχισε.
Επίσης τόνισε ότι: «η χώρα χωρίς όνομα, αναγνωρίστηκε και αποκαλείται από όλους ως σκέτο Μακεδονία», ενώ σημείωσε αναφερόμενος στο κόμμα του, ότι «πέφτει στο Ποτάμι η ιστορική ευθύνη προάσπισης του εθνικού συμφέροντος. Τα πρόσωπα γράφουν ιστορία και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζόραν Ζάεφ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ γράφονται στην ιστορία».

Προσαγωγές πριν την ομιλία του Τσίπρα

Σε είκοσι προσαγωγές προχώρησε  η Κρατική Ασφάλεια έξω από το Μέγαρο Μουσικής, όπου στις οκτώ είναι προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Πρόκειται για μέλη και υποστηριχτές της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών .Έξι μέλη της Επιτροπής πήγαν περίπου στις 4.30 το απόγευμα απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής, προκειμένου να αναρτήσουν το ίδιο πανό που είχαν σηκώσει την περασμένη Πέμπτη απέναντι από τη Βουλή, στο Σύνταγμα κατά την επίσκεψη Μέρκελ, με το οποίο ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ακολούθησαν άλλες δεκατέσσερις προσαγωγές και όλοι κρατούνται στην Κρατική Ασφάλεια.
Σ.Σ. Οι φωτό είναι από το zougla.gr.