.Πρόσφυγες θέλουν να γυρίσουν πίσω! «Στη Συρία, με τις βόμβες, θα ήμασταν καλύτερα από εδώ»

Μεταστροφή στη στάση πολλών προσφύγων, οι ελπίδες των οποίων για μια καλύτερη ζωή σε μια πολιτισμένη Ευρώπη διαψεύστηκαν, αφού όπως γράφουν οι New York Times τώρα θέλουν να γυρίσουν πίσω από εκεί που ήρθαν!

Δεκάδες Σύροι πρόσφυγες, που είδαν τις ελπίδες τους να βουλιάζουν στις λάσπες της Ειδομένης, βάζουν σε κίνδυνο ξανά τη ζωή τους, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, γράφουν οι New York Times. Τώρα, πληρώνουν τους διακινητές για να τους περάσουν στην Τουρκία και να πάρουν τον δρόμο για το σπίτι τους.Αντί για τα κύματα στο Αιγαίο, αυτή τη φορά αντιμετωπίζουν τα επικίνδυνα ρεύματα στον Έβρο. Κάθε βράδυ, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, ομάδες προσφύγων και μεταναστών συνωστίζονται στον σιδηροδρομικό σταθμό του Διδυμότειχου, στήνοντας μικρές σκηνές, περιμένοντας την ευκαιρία τους να περάσουν τα σύνορα.«Θα πάω στην Τουρκία, δεν θέλω πλέον την Ευρώπη. Τελείωσε», λέει ένας από αυτούς, ο 27χρονος Ατία Αλ Τζασέμ, ένας κουρέας από τη Δαμασκό, που φεύγει από την Ελλάδα με τη σύζυγό του και την ενός έτους κόρη τους, μετά από μήνες αναμονής στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ. «Είμαστε πραγματικά κουρασμένοι. Ζητάω από τον Θεό να με βοηθήσει να περάσω στην Τουρκία. Στη Συρία, κάτω από τις βόμβες, θα ήμασταν καλύτερα από εδώ», προσθέτει ο άνθρωπος που έφτασε στην Ελλάδα στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά δεν κατάφερε να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Γερμανία, όταν έκλεισαν τα σύνορα.
Μετά από μήνες στην Ειδομένη, δεν θέλησε να πάει σε ένα κέντρο φιλοξενίας, όταν εκκενώθηκε ο καταυλισμός. «Δεν περιμέναμε τέτοια αντιμετώπιση στην Ευρώπη. Πιστεύαμε ότι θα είναι πιο ανθρώπινοι, ότι θα μας φροντίσουν, θα προστατεύσουν τα παιδιά μας. Νομίζαμε ότι θα μας βοηθήσουν, αλλά βρήκαμε το αντίθετο. Η Ευρώπη δεν έχει κανένα συναίσθημα για εμάς», προσθέτει ο Σύρος μιλώντας στους New York Times.Έτσι, αποφάσισε να γυρίσει στην Τουρκία, όπου ζει ο αδελφός του. Όμως, η επιστροφή διά της νομίμου οδού θα απαιτούσε πολύ χρόνο. Έτσι, πολλοί προτιμούν να εμπιστευθούν ξανά τους διακινητές, που σύμφωνα με τους πρόσφυγες τώρα χρεώνουν λιγότερο, μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ, σε σύγκριση με τις χιλιάδες που πλήρωσαν για την αντίθετη διαδρομή που ακολούθησαν πριν μήνες.«Πρόσφατα παρατηρήσαμε μία αντίστροφη ροή μεταναστών και προσφύγων, από την Ειδομένη προς τα βόρεια σύνορά μας», λέει στην εφημερίδα ο Ηλίας Ακίδης, επικεφαλής της αστυνομίας στο Διδυμότειχο. «Από ό, τι μας λένε, προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία, είτε επειδή έχουν συγγενείς εκεί, είτε γιατί θέλουν να πάνε πίσω στη χώρα τους», προσθέτει.Ο δήμαρχος Διδυμότειχου, Ιωάννης Τοπαλούδης, δηλώνει ότι οι αρχές βλέπουν 20-40 ανθρώπους κάθε ημέρα να κατευθύνονται προς τα ελληνοτουρικά σύνορα. Με τον μικρό φράχτη στο μικρό χερσαίο τμήμα τους, η μόνη επιλογή για εκείνους που δεν έχουν έγγραφα είναι να διασχίσουν τον Έβρο, το ποτάμι στο οποίο έχουν χαθεί πολλές ζωές μεταναστών μέσα στα χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν συλληφθεί περίπου 150 άτομα που επιχείρησαν να κάνουν κάτι τέτοιο τους τελευταίους δύο μήνες. «Αυτή την περίοδο το ποτάμι είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς η στάθμη του νερού είναι πολύ υψηλή εξαιτίας των βροχών», εξηγεί ο Ακίδης. «Είναι επικίνδυνο. Τους εμποδίζουμε, αλλά για τους δικούς τους λόγους συνεχίζουν να προσπαθούν».
Ένας από αυτούς που αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Συρία είναι και ο Μάιντ Χαμέντ. Ο 21χρονος φοιτητής από τη Δαμασκό πέρασε τρεις μήνες στην Ειδομένη. «Θέλω να γυρίσω στη Συρία και να συνεχίσω τις σπουδές μου. Ακόμη κι αν ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, εγώ θα γυρίσω πίσω. Είμαι πολύ θυμωμένος με τους Ευρωπαίους για την κατάσταση που ζήσαμε εδώ», δηλώνει ο νεαρός που λέει πως ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ για να επιστρέψει στην πατρίδα του, αλλά του απάντησαν ότι αυτό δεν είναι δυνατό. «Μου είπαν ότι δεν είναι ασφαλές», λέει. Και αναζήτησε την εναλλακτική.
Με έναν χάρτη στο χέρι του, πήγαινε στη Θεσσαλονίκη για να πάρει τρένο προς τα σύνορα. «Από εκεί, θα διασχίσω το ποτάμι όπως μου έχουν πει άλλοι από τη Συρία». Στη συνέχεια, σκοπεύει να ταξιδέψει αεροπορικώς από την Τουρκία στον Λίβανο και από εκεί να γυρίσει στη Δαμασκό. «Ποτέ δεν προσπάθησα να διασχίσω παράνομα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ήθελα να πάω στη Γερμανία νόμιμα. Όμως τώρα είμαι αναγκασμένος να επιστρέψω στην πατρίδα μου με αυτόν τον τρόπο», εξηγεί.
Πηγή: iefimerida.gr

.Διπλάσιοι οι άνεργοι από το 2008 στην ΕΕ-Στο 18% η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα


μακροχρόνια ανεργία εξελίσσεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση. Σχεδόν το ένα τρίτο ήταν μάλιστα άνεργοι περισσότερο από δύο χρόνια. Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι όμως σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί, διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές οι παραιτημένοι και όσοι επιμορφώνονται. Ιδίως στις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία, η μακροχρόνια ανεργία είναι ανησυχητικά υψηλή, αφού κυμαίνεται στο 18% , στο 11% και στο 10,4% αντίστοιχα, δηλαδή σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 4,3%, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsman Stiftung) στις 28 χώρες της ΕΕ. Η κατάσταση αυτή αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, αφού έχει ως συνέπεια τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται συνολικά η πολιτική και η οικονομία της αγοράς εξαιτίας της έλλειψης προοπτικής για του πολίτες αυτούς. Η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η αναζήτηση εργασίας πάνω από 12 μήνες, δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα και την κοινωνία, και έχει ως συνέπεια την ακύρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των μορφωτικών επενδύσεων, ενώ τα συρρικνούμενα ποσοστά απασχόλησης μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας και την αναπτυξιακή δυναμική μιας οικονομίας. Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι μάλιστα σαφώς μεγαλύτερη απ’ αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί, διαπιστώνει η έρευνα του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.
ΠΗΓΗ

.ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ! Επόμενος στόχος η κατάργηση 8ωρου και πενθήμερου



Βάζουν τέλος στις υπερωρίες
 Μαύρα είναι τα μαντάτα για τους εργαζόμενους από Σεπτέμβριο, καθώς ξεκινά ένας νέος σκληρός γύρος...διαπραγματεύσεων πάνω στα καυτά ζητήματα των εργασιακών, με τους δανειστές να πιέζουν για κατάργηση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας.Όπως αναφέρει σήμερα το Πρώτο Θέμα, επικαλούμενο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, μέσα στο επόμενο διάστημα οι δανειστές ετοιμάζονται να ασκήσουν έντονες πιέσεις και προσανατολίζονται να προωθήσουν την ψήφιση νόμου, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να συμφωνούν με τους εργαζόμενους διαφορετικά ωράρια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος ημερήσιας απασχόλησης θα είναι μεγαλύτερος των 10 ή 12 ωρών. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι εργοδότες δεν θα έχουν υποχρέωση να καταβάλουν υπερωριακή αποζημίωση, καθώς η ήδη μειωμένη αμοιβή για την υπερεργασία θα έχει πλέον οριστικό χαρακτήρα. Την ίδια ώρα και με πρόσχημα την ανάγκη τόνωσης της παραγωγικότητας, θα ανοίξει συζήτηση και για την ουσιαστική κατάργηση του πενθημέρου, καθώς είναι πάγιο αίτημα των μεγάλων επιχειρήσεων να συνδεθεί η εργασία με τις παραγωγικές ανάγκες.
 Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αυτή δεν γίνεται ευθέως, αλλά παραμετρικά και έχει ξεκινήσει από το 2012, όταν και η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε αποτρέψει την κατάργηση του 8ώρου μετά από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης. Τώρα όμως το θέμα επιστρέφει στην ατζέντα με το ΔΝΤ να έχει αναλάβει να ασκήσει τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν πως η κουβέντα για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ενδεχομένως είναι παρελκυστική και τοποθετείται τώρα στο προσκήνιο με στόχο η μελλοντική κατάργηση του 8ώρου, των υπερωριών και του πενθήμερου να φανούν ως μια αναγκαία υποχώρηση για να αποτραπούν τα χειρότερα.

financialbox.gr


Πηγή: http://dinatos.blogspot.com/2016/06/8.html#ixzz4BSGcXdti