Η απογοητευτική συμμετοχή στο Εθνικό Κτηματολόγιο φέρνει παράταση.

Παρατάσεις – διάρκειας 3 επιπλέον μηνών – λόγω της μειωμένης συμμετοχής, που φτάνει μόλις το 14,62%, αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών το Κτηματολόγιο.
Η συλλογή δηλώσεων που εξελίσσεται από τον περασμένο Νοέμβριο για το 63% της χώρας δεν έχει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που εκτιμούσε αρχικώς ο φορέας και εκ των πραγμάτων κρίθηκε αναγκαία η συγκεκριμένη επιλογή.

Αντίστοιχα μειωμένα όμως είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από την προανάρτηση στην Αθήνα, αφού η διαδικασία συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά. Ωστόσο, το 10%-15% των αιτήσεων διόρθωσης αφορά ιδιοκτήτες οι οποίοι επιχειρούν να «πειράξουν» το δηλωμένο εμβαδόν – με την προσπάθεια να πέφτει, φυσικά, στο… κενό.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν ανά περιοχή να δοθεί παράταση έως και 3 μήνες (τόσο για τους κατοίκους του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού) προκειμένου οι ιδιοκτήτες που ζουν στην Ελλάδα να έχουν το χρόνο για να μαζέψουν τα απαραίτητα έγγραφα και να συμμετάσχουν χωρίς ιδιαίτερες βιασύνες στη διαδικασία. Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η σχετική προθεσμία θα φτάσει τελικά στους 9 μήνες. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα και τα στοιχεία, που μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, το Κτηματολόγιο πρόκειται να παρατείνει την προθεσμία για ένα ακόμη τρίμηνο. Ετσι, όπως αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο υψηλόβαθμες πηγές από τον φορέα, θα εξυπηρετηθούν και οι ιδιοκτήτες που θα επισκεφθούν τη χώρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά και όσοι ζουν εδώ αλλά δεν έδωσαν μέχρι τώρα δυναμικό «παρών».
Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.

Δείτε στον πίνακα όλες τις προθεσμίες


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί μόλις 1.842.941 δηλώσεις, εκ των οποίων το 16,60% ηλεκτρονικά. Πρωτιά συμμετοχής πάντως, με 35,76%, έχουν τα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος, ενώ τη σκυτάλη, με 25,53%, παίρνουν η Πρέβεζα, η Αρτα και η Λευκάδα. Ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία, με 17,87%, και ελάχιστα πιο χαμηλά βρίσκεται η Αρκαδία, με 17,45%. Μειωμένα επίσης είναι τα ποσοστά για Σάμο, Ικαρία και Χίο, με 9,50%, λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Αχαΐα με 9,12%, ενώ Βοιωτία και Φωκίδα καταλαμβάνουν το 5,13%, με το μικρότερο ποσοστό να έχουν η Μαγνησία και οι Σποράδες, το οποίο είναι μόλις 3,21%.

Προανάρτηση Αθήνας

Ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και στην προανάρτηση της Αθήνας, καθώς και σε αυτή την περίπτωση εντοπίζεται μειωμένη συμμετοχή. Η αυλαία που άνοιξε στις 22 Απριλίου και εκτός απροόπτου αναμένεται να διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου υποδέχεται λιγότερο κόσμο απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν – με τον ανάδοχο να εκτιμά πως η ηλεκτρονική διαδικασία έχει βοηθήσει σημαντικά ώστε να μην είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία στο Γαλάτσι.
Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει μεγάλη μερίδα πολιτών οι οποίοι επισκέπτονται τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου προκειμένου να ρωτήσουν για το πρακτικό της διαδικασίας, δηλαδή ποιος είναι ο ακριβής τρόπος επικαιροποίησης των στοιχείων που δήλωσαν κατά το 2008.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τους 544.682 πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες στην Αθήνα επισκέφθηκαν το Γαλάτσι ή έκαναν τη δήλωση οι 4.500, ενώ οι υπόλοιποι 4.000 ιδιοκτήτες ολοκλήρωσαν την αίτησή τους ηλεκτρονικά. Το 45% των συγκεκριμένων αιτήσεων αφορά διόρθωση των προσωπικών στοιχείων (όνομα, διεύθυνση κ.λπ.), το 15% αλλαγές στο είδος δικαιώματος (ψιλή κυριότητα κ.λπ.). Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 10%-15% που αφορά ιδιοκτήτες οι οποίοι επιχειρούν να παρέμβουν στο εμβαδόν που είχαν δηλώσει το 2008, αυξάνοντάς το… Μάταιη προσπάθεια, φυσικά, μιας και η προανάρτηση δεν δίνει συγχωροχάρτι στους αυθαιρετούχους, αλλά επικαιροποιεί τα στοιχεία που είχαν δοθεί σε προγενέστερο χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η προανάρτηση θα διαρκέσει 2 μήνες και σε δεύτερο χρόνο έπεται να πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη διαδικασία για Βόλο, Λαμία και Λειβαδιά, περιοχές στις οποίες επίσης η πρώτη φάση του Κτηματολογίου έγινε το 2008.
Παράλληλα, η προανάρτηση στο λεκανοπέδιο Αττικής αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.
πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος