Oι διεθνείς αντιδράσεις κατά της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία
Διεθνείς αντιδράσεις και κατακραυγή έχει προκαλέσει η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία καθώς την Τετάρτη το βράδυ ξεκίνησε και η χερσαία επιχείρηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Τουρκία στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, ενώ σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας είναι μια «κακή ιδέα».
Ακολουθούν οι διεθνείς αντιδράσεις όπως έχουν διαμορφωθεί έως τώρα:
ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη μετά από αίτημα των ευρωπαϊκών μελών του, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε ευρωβουλευτές ενόψει της συνόδου κορυφής και σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας». «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», επανέλαβε ο Γιούνκερ. Με κοινό ανακοινωθέν των 28 κρατών μελών, η «Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», σημειώνοντας πως «δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».
ΗΠΑ
«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.
ΡΩΣΙΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.
ΝΑΤΟ
«Βασίζομαι στην Τουρκία ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσει ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. Σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί για τις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις, είπε ότι ζήτησε από την Τουρκία να «εξασφαλίσει ότι κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αναλάβει στη βόρεια Συρία να είναι ανάλογη και μετριασμένη».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
«Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο οριστικοποιούν μια κοινή δήλωση, η οποία με εξαιρετικά σαφή τρόπο θα καταδικάζει έντονα» την επίθεση, ανακοίνωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν. «Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει την επίθεσή της και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ασφάλειάς της με ειρηνικό τρόπο», καθώς η επιχείρηση «ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και να προκαλέσει αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες του» για την τουρκική επίθεση. «Αυτό ριψοκινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, επιδεινώνοντας τα δεινά των ανθρώπων και υπονομεύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, που πρέπει να είναι η συλλογική μας εστίαση», δήλωσε Ράαμπ.
«Οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να βλάψουν όσα επιτεύχθηκαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής (...) και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο πεδίο», προειδοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ γνωστοποίησε ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης και προειδοποίησε πως η επιχείρηση αυτή θα «εμποδίσει την μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
«Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι ανεύθυνες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».
ΙΡΑΝ
Αντιδρώντας στην τουρκική εισβολή στη Συρία, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Αλί Λαριτζανί ακύρωσε μια προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Τουρκία, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση του υπουργείου εκφράζεται η ανησυχία του βασιλείου για την εισβολή η οποία χαρακτηρίζεται ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης εξέδωσαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Το Κάιρο καταδίκασε την τουρκική εισβολή χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη και θρασύτατη επιθετική ενέργεια», ζητώντας παράλληλα την έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.
ΙΡΑΚ
Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε την τουρκική εισβολή, τονίζοντας ότι τζιχαντιστές θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Η διπλωματία του Καναδά καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εναντίον των κούρδων μαχητών στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, υπογραμμίζοντας πως απειλεί την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και τις προσπάθειες να περιοριστεί η δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Τουρκικά στρατεύματα, μαζί με σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές προσκείμενους στην Άγκυρα, σφυροκόπησαν από αέρος και με πυροβολικό κουρδικές θέσεις χθες, πριν εξαπολύσουν χερσαία επιχείρηση.
«Ο Καναδάς καταδικάζει σθεναρά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Απευθύνουμε έκκληση να προστατευθούν οι άμαχοι και προς όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου», σημείωσε η ΥΠΕΞ του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ μέσω Twitter.
Αν και οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά δεν έχουν αναπτύξει στελέχη τους στη Συρία, περίπου 250 βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, όπου εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις και συνεργάζονται με κουρδικές οργανώσεις. Το 2016, η καναδική δύναμη είχε εμπλακεί σε μάχες με μέλη του ΙΚ.
ΕΛΛΑΔΑ
Ως μεγάλο λάθος χαρακτήρισε την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, «όπως κάνει αλλεπάλληλα λάθη αυτής της φύσης και μορφής τα τελευταία χρόνια», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.
Τόνισε ότι η επιδίωξη της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ζώνη με την μετακίνηση προσφύγων από τη Συρία και την μετεγκατάστασή τους εκεί, ως ζώνη απέναντι στο κουρδικό στοιχείο, είναι παράνομη επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση μεταναστών πρέπει να υπόκειται σε κάποιες βασικές αρχές: να είναι εθελούσια και αξιοπρεπής.
«Αυτά δεν συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση. Αρα, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των προσφύγων που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια» πρόσθεσε.
Παράλληλα ανέφερε ότι η Τουρκία με αυτή της την επιχείρηση "ανοίγει ένα μέτωπο" το οποίο δεν την ωφελεί. «Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος οι Τούρκοι» υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας εξηγώντας ότι «η Τουρκία διαβάζει τον 21ο αιώνα με εγχειρίδιο ανάγνωσης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Και καταλήγει σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος κινήσεις».
Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση Γιούνκερ περί της μη χρηματοδότησης της ΕΕ της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία σε κατεχόμενη ζώνη στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «καλά είπε ο κ. Γιούνκερ» αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ βεβαίως πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία στον χειρισμό των προσφύγων, όχι όμως να δώσει λεφτά στο τουρκικό κράτος, αλλά να δώσει λεφτά στις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους, όχι να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια βίαιης μετεγκατάστασης ανθρώπων.
Αυτό είναι αντίθετο στο κοινοτικό κεκτημένο. συμπλήρωσε.
Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα.
Ερωτηθείς σχετικά με τα αντιφατικά μηνύματα από τις ΗΠΑ απάντησε ότι δεν δικαιούται να κρίνει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία και την Τουρκία. "Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Απέναντι σε αυτήν επιδιώκω να έχουμε την πιο ειλικρινή σχέση, να μεγιστοποιήσουμε με αμοιβαία κατανόηση τα οφέλη και από τις δύο πλευρές.
Θεωρώ ότι οι σχέσεις μας είναι win win και νομίζω ότι απεδείχθη. Αναφέρομαι σε αυτή τη φάση στην Αμυντική Συμφωνία. Δεν τη θεωρώ όμως μια καταληκτική πορεία μιας συνεργασίας, τη θεωρώ άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κεφαλαίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις".
Πηγή: www.lifo.gr