Εδώ και καιρό οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν πως στα ράφια των φαρμακείων υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων. Μετά από σχετικούς ελέγχους ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παραδέχεται τις ελλείψεις και εξηγεί τα αίτια
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Στις παράλληλες εξαγωγές στις εξαγωγές δηλαδή σε χώρες με πιο συμφέρουσες τιμές, αποδίδει κυρίως τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα ο ΕΟΦ.
Μπορεί αρχικά η διοίκηση του οργανισμού να μην παραδεχόταν ότι υπήρχαν ράφια κενά στα φαρμακεία όπως είχε καταγγείλει επίσημα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος, πλέον όμως εξηγεί που οφείλονται και μάλιστα με επιστολή του στους φαρμακοποιούς τους καλεί να μην τις δημοσιοποιούν προκειμένου να μην προκληθεί ανησυχία στους ασθενείς.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του στον ΠΦΣ:
«η προβολή από τα ΜΜΕ ελλείψεων φαρμάκων είναι δυνατό να επιτείνει το πρόβλημα – εάν υπάρχει – γιατί ωθεί τους ασθενείς στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων από ανασφάλεια, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να διογκώνεται. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους φορείς δημοσίου
συμφέροντος, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν με φειδώ και τεκμηρίωση».
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης δηλώνει πως για πρώτη φορά ενημερώθηκε για τις ελλείψεις στα μέσα Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί πως οι φαρμακοποιοί εδώ και μήνες διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις ενώ πριν λίγες ημέρες ο Κώστας Λουράντος παρέδωσε στον αρμόδιο εισαγγελέα και πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία.
Δείτε που αποδίδει τις ελλείψεις ο ΕΟΦ
• Σε συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων διαπιστώθηκε μειωμένη διάθεση στην Ελληνική αγορά λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία, στην προμήθεια των πρώτων υλών ή καθυστερήσεων στους χρόνους παράδοσης. Έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι έκτακτες εισαγωγές, στις περιπτώσεις όπου η έλλειψη οδηγεί σε θεραπευτικό κενό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
• Στις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του ΕΟΦ διαπίστωσαν μειωμένη διάθεση – σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους – έχουμε απευθυνθεί στους ΚΑΚ (σε πέντε εταιρείες) και αναμένουμε εξηγήσεις. Μετά τη λήψη της απάντησης, ο ΕΟΦ θα επαναπροσδιορίσει τις ενέργειες του.
• Στις περιπτώσεις που δεν διαπιστώθηκε κάποιο από τα προηγούμενα αίτια, εξετάσθηκαν ενδελεχώς οι παράλληλες εξαγωγές. Για τα προϊόντα που επισημάνθηκε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα αποφασίσθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησής τους που περιλαμβάνονται στην απόφαση απαγόρευσης που εξέδωσε ο Οργανισμός την 14η Νοεμβρίου 2014.
Σε ότι αφορά τα εμβόλια ο Δημήτρης Λιντζέρης επισημαίνει ότι εδώ και μήνες έχει απαγορεύσει την εξαγωγή συγκεκριμένων εμβολίων για να προστατευθεί η αγορά. Όπως λέει: «από τον Μάιο του 2014, έχουμε προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης του τετραδύναμου και πενταδύναμου εμβολίου έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας (TETRAVAC, PENTAVAC, INFANRIX HEXA, INFANRIX IPV, INFANRIX TETRA)».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: