Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της νέας χρονιάς

Δικαιούχοι ΕΚΑΣ, νοικοκυριά που εισπράττουν το επίδομα θέρμανσης, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και αυξημένες δαπάνες περίθαλψης, 
αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση κερδών στη φορολογική δήλωση του 2017 και ιδιοκτήτες ακινήτων η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονται στην μακρά και πολυπληθή λίστα των χαμένων της νέας χρονιάς.
Δεν θα είναι μόνοι τους. Μαζί τους θα είναι περίπου 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές, επιτηδευματίες με κέρδη άνω των 20.000 ευρώ οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αγρότες για τους οποίους αυξάνεται ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών, αλλά και μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι θα διαπιστώσουν ένα ακόμη «ροκάνισμα» στον καθαρό μισθό τους λόγω της κατάργησης της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου. Υπάρχει και ο κατάλογος αυτών που θα δουν και κάποιο όφελος από τις επερχόμενες αλλαγές: περιλαμβάνει τους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων οι οποίοι, αν έχουν ένα ή δύο παιδιά, θα δουν μια αύξηση στο ποσό που θα εισπράξουν μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Ο λογαριασμός στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ έχει ήδη αποσταλεί και το μόνο που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι δικαιούχοι είναι ότι στο εξής θα εισπράττουν έως και 960 ευρώ λιγότερα σε ετήσια βάση. Αυτό τους κατατάσσει αυτομάτως στους μεγάλους χαμένους της χρονιάς.

Εισφορές

Στον κατάλογο των μεγάλων χαμένων του 2018 θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι, ειδικά αν στη φορολογική δήλωση του 2017 έχουν παρουσιάσει αυξημένα κέρδη συγκριτικά με το 2016. Αύξηση κερδών στη φετινή φορολογική δήλωση σημαίνει αυτομάτως... αναδρομικά. Ο επανυπολογισμός θα γίνει από την ΗΔΙΚΑ μέσα στον Ιανουάριο και οι εισφορές θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από το τέλος Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά, ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι τριπλός:

-Ο πρώτος επανυπολογισμός αφορά σε περίπου 100-150.000 επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ. Οι εισφορές θα υπολογιστούν αναδρομικά από την 1/1/2017 και θα καταβληθούν σε τουλάχιστον 12 μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του 2018. Δηλαδή, οι επαγγελματίες θα πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ (οι οποίες θα ανεβάζουν το συνολικό συντελεστή υπολογισμού ακόμη και στο 38%) αλλά και τα αναδρομικά.

-Ο δεύτερος επανυπολογισμός θα αφορά σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους καθώς οι εισφορές που θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από την 1/1/2018, θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου με βάση τα κέρδη του 2016 που δηλώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Όσοι είχαν αύξηση κερδών θα πληρώσουν περισσότερα τα οποία θα καταβληθούν σε δόσεις. Όσοι είχαν μείωση κερδών θα δικαιούνται αναδρομικά τα οποία είτε θα μπορούν να τα συμψηφίσουν με τις μελλοντικές εισφορές, είτε να τα διεκδικήσουν πίσω.

-Ο τρίτος επανυπολογισμός, αφορά στον νέο τρόπο υπολογισμού ο οποίος εγκαινιάζεται από την 1/1/2018. Η βάση υπολογισμού των εισφορών αλλάζει καθώς στο εξής θα προστίθενται και οι εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος (και οι οποίες μέχρι και το 2017 εξαιρούνταν του υπολογισμού). Ειδικά για το 2018, θα γίνεται μια έκπτωση της τάξεως του 15% επί του αθροίσματος καθαρά κέρδη 2016 συν ασφαλιστικές εισφορές. Επαγγελματίας με κέρδη 15.000 ευρώ πληρώνει 2.957,9 ευρώ για το 2017 και με το νέο σύστημα οι εισφορές θα αυξηθούν στα 3.436 ευρώ. Με κέρδη 20.000 ευρώ, οι εισφορές του 2017 είναι 4.305,4 ευρώ και για το 2018 το ποσό ανέρχεται στα 4.581,5 ευρώ.

Οι επιπτώσεις από τον νέο τρόπο υπολογισμού του επιδόματος τέκνων θα φανούν, ειδικά στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους, από το καλοκαίρι οπότε και θα ενεργοποιηθούν τα νέα κριτήρια και το νέο ύψος των επιδομάτων (σ.σ. η διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο), αναλυτικά παραδείγματα με τις αυξήσεις και τις μειώσεις των επιδομάτων.
fpress.gr