Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των διοδίων από 1η Ιουλίου και 1η Ιανουαρίου 2020

Έρχονται αυξήσεις στην Αττική Οδό
Μεγάλες αυξήσεις σε δύο στάδια στα διόδια της Αττικής Οδού από την 1η Ιουλίου αλλά και από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ανακοίνωσε η εταιρεία. Το διόδιο για τα ΙΧ αυξάνεται στα 3 ευρώ από την 1η Ιουλίου και στα 3,30 από την 1η Ιανουαρίου. Ειδικότερα ανά κατηγορίες των οχημάτων, οι αυξήσεις έχουν ως ακολούθως:

Πληρωμή με καταβολή μετρητών:

Κατηγορία Οχήματος Ισχύουσα Τιμή Τιμή από 1/7/2019 Τιμή από 1/1/2020

Κατηγορία 1 € 1,40 € 1,50 € 1,60

Κατηγορίες 2, 3 & 4 € 2,80 € 3,00 € 3,30

Κατηγορία 5 € 7,10 € 7,50 € 8,20

Κατηγορία 6 € 11,30 € 12,00 € 13,20

Αντίστοιχα, αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εκπτωτικά προγράμματα, με τις νέες τιμές για κάθε εκπτωτικό πρόγραμμα και κατηγορία οχήματος να ανακοινώνονται στους χρήστες σε εύλογο χρονικό διάστημα προ της εφαρμογής τους.

Όπως υποστηρίζει στην ανακοινωσή της η εταιρεία «η νέα ονομαστική τιμή του διοδίου, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019, είναι περίπου 20% χαμηλότερη από το όριο που προσδιορίζεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, αφού το Άνω Συμβατικό Όριο Διοδίων Τελών ανέρχεται σήμερα σε 3,77 ευρώ, ενώ εάν ληφθούν υπόψη και τα εκπτωτικά προγράμματα, η μέση τιμή θα είναι ακόμη χαμηλότερη από το Συμβατικό Όριο».

Σύμφωνα με την εταιρεία, «ο ανάδοχος, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των διελεύσεων,αντιλαμβανόμενος τις οικονομικές δυσκολίες που ενέσκηψαν στη χώρα, διατήρησε σταθερή την τιμή των διοδίων τα τελευταία δεκατρία (13) χρόνια. Επισημαίνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2006 που το διόδιο ανερχόταν σε 2,70 ευρώ , η «Αττική Οδός Α.Ε.» προχώρησε μέχρι σήμερα σε μία μόνο μικρή αύξηση κατά 0,10, στα 2,80 ευρώ τον Ιούλιο του 2010, στο πλαίσιο της κάλυψης των διαδοχικών αυξήσεων του ΦΠΑ, διαμορφώνοντας την καθαρή τιμή διοδίων των 2,80 ευρώ με ΦΠΑ 24% σε χαμηλότερο επίπεδο της τιμής των 2,70 ευρώ με ΦΠΑ 19%».

Η «Αττική Οδός Α.Ε.» καλεί τους χρήστες, που χρησιμοποιούν ακόμη μετρητά για τις συναλλαγές τους, να αξιοποιήσουν, ανάλογα και με τη συχνότητα χρήσης του αυτοκινητόδρομου, τα εκπτωτικά προγράμματα, λαμβάνοντας δωρεάν τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη. Με το βασικό πρόγραμμα (Πρόγραμμα Express), η τιμή των διοδίων διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ, όσο στοιχίζει δηλαδή σήμερα η διέλευση με καταβολή μετρητών.

Τρόμος στον πλανήτη: Ποιος χτύπησε τα τάνκερ – Στρατιωτική σύγκρουση φοβούνται οι Γερμανοί – Απογειώθηκαν οι τιμές πετρελαίου

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκληθεί από την επίθεση σε βάρος δύο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν.

Παγωμένη η διεθνής κοινότητα, παρακολουθεί τις εξελίξεις κάνοντας λόγο για ύποπτο περιστατικό, ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου απογειώθηκαν, σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 4%.

«Οι επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο του Ομάν εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες», είπε ο ασκών χρέη πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Κόεν, ενώ η Γερμανία χαρακτήρισε την επίθεση «σοβαρή πρόκληση» ανησυχώντας για κλιμάκωση της κρίσης ενώ η Τεχεράνη την ίδια στιγμή μιλά για «προβοκάτσια».
Οι ΗΠΑ δείχνουν το Ιράν
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει βοήθεια και θα συνεχίσει να αποτιμά την κατάσταση», πρόσθεσε.
Ανώνυμοι αξιωματούχοι το τομέα άμυνας των ΗΠΑ έσπευσαν να κατηγορήσουν την Τεχεράνη, λέγοντας στο CBS ότι «ήταν πολύ πιθανό ότι το Ιράν να προκάλεσε αυτές τις επιθέσεις».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το περιστατικό, ενώ η κυβέρνηση «παρέχει βοήθεια και θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση».
Ρωσία: Μη βιάζεστε να κατηγορήσετε το Ιράν
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει απέναντι σε «βιαστικά συμπεράσματα» και «σε κάθε προσπάθεια να κατηγορηθούν όσοι είναι ανεπιθύμητοι από γνώριμα κράτη».Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε πως το σημερινό περιστατικό με τα δύο τάνκερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν.Ο κ. Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν .
Ιράν: Υποπτες οι επιθέσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων είναι «ύποπτο» καθώς συνέπεσαν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στο Ιράν σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου το ιαπωνικό Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι τα δύο πλοία είχαν «φορτίο που σχετίζεται με την Ιαπωνία».
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «ύποπτα» τα δύο περιστατικά, τονίζοντας με tweet του πως οι επιθέσεις έγιναν ενώ ο Σίνζο Άμπε συναντιόταν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ «για εκτεταμένες και φιλικές συνομιλίες». Ο Χαμενεΐ δήλωσε στον Άμπε ότι δεν θα επαναλάβει την «πικρή εμπειρία» να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε πως η ασφάλεια στον Κόλπο έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν.
ΕΕ: «Αυτοσυγκράτηση»
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκέρινι, ζήτησε τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή οποιασδήποτε κλιμάκωσης από στρατιωτικής απόψεως».Εν τω μεταξύ, η Νορβηγική Ναυτιλιακή Αρχή κάλεσε τα πλοία της να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση από τα ιρανικά ύδατα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε ότι τέτοια περιστατικά «συμβάλλουν στην περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή».
Γερμανία: «Σοβαρή πρόκληση»
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία της θεωρώντας το περιστατικό ως «σοβαρή πρόκληση».Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι «οι αναφορές που έχουμε λάβει… είναι εξαιρετικά ανησυχητικές». «Μια κλιμάκωση της κατάστασης είναι επικίνδυνη, αυτά είναι γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», δήλωσε ο Μαας, που μόλις επέστρεψε από περιοδεία του στο Ιράν και άλλες χώρες στην περιοχή.Σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Bild», κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σε θέματα κρίσεων τόνισε:
«Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, ξεκινάμε από το ότι είναι μία σοβαρή πρόκληση που πιθανό να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση που δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον του Ιράν»… Σε κάθε περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος « μια επίθεση κατά του Ιράν να κινητοποιήσει και άλλες δυνάμεις στην περιοχή».Από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα διερωτάται εάν πίσω από τα όσα συνέβησαν στον Κόλπο του Ομάν, βρίσκονται Ιρανοί πολιτοφύλακες.
Ιαπωνία: «Να μην επιτραπεί κλιμάκωση της έντασης»
Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Ο Άμπε κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων.
ΟΗΕ: Απόδοση ευθυνών
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε κάθε επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων» και ζήτησε την «αποσαφήνιση των γεγονότων» και την «απόδοση ευθυνών» , τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει μια μεγάλη σύγκρουση στον Κόλπο.
Λονδίνο: «Εντονη ανησυχία»
Το Λονδίνο από την πλευρά του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αναφορές των επιθέσεων, σημειώνοντας ότι συνεργάζεται με εταίρους επί του περιστατικού.
Ομάν – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ουδέν σχόλιο
Το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν και οι δύο ακτογραμμές κατά μήκος του Κόλπου του Ομάν, δεν απάντησαν άμεσα για να σχολιάσουν το συμβάν.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – αντίπαλοί του Ιράν στην περιοχή – έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι επιθέσεις σε περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου στον Κόλπο θέτουν σε κίνδυνο τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και την περιφερειακή ασφάλεια.
Αλμα σχεδόν 4% στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Γύρω στις 16:30 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 2,28 δολάρια (+3,84%) στα 62,25 δολάρια Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,86 δολάριο (+3,68%) στα 53 δολάρια.