Αυτό είναι το σχέδιο έξι σημείων που πέφτει στο τραπέζι της Διάσκεψης του Βερολίνου! Καμία αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης!

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη, περιλαμβάνει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της αυριανής διάσκεψης, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, όπως προκύπτει, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Σύμφωνα με το εν λόγω προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, τονίζεται η ανάγκη να παραμείνει μια ενιαία Λιβύη και να υπάρξουν κυρώσεις για πόσους παραβιάσουν το εμπάργκο όπλων.
Συγκεκριμένα – και σύμφωνα πάντα με όσα έχουν διαρρεύσει- το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει:
«Εμείς [οι συμμετέχοντες] υποστηρίζουμε τη πολιτική συμφωνία ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη». «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Συμβουλίου Προεδρίας και τη δημιουργία μιας ενιαίας, ενωμένης, συμπεριληπτικής και αποτελεσματικής Λιβύης κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή».
Οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητούν τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών κινημάτων που υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές. «Ζητάμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών κινημάτων που υποστηρίζουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ξεκινώντας από την αρχή της διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει το έγγραφο.
Το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη απαιτεί μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα. «Εμείς [οι συμμετέχοντες] ζητούμε την αποκατάσταση του μονοπωλίου του κράτους στη νόμιμη χρήση βίας», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας: «Στηρίζουμε τη δημιουργία ενιαίας εθνικής ασφάλειας της Ασφάλειας της Λιβύης, της αστυνομίας και των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση, με σχετικά έγγραφα.»
Παράλληλα απαιτεί κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. “Εμείς [οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη] δεσμευόμαστε να τηρήσουμε κατηγορηματικά και πλήρως τον εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2011) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης όπλων από τη Λιβύη. Καλούμε όλους τους φορείς να εφαρμόσουν και να επιβάλουν κυρώσεις του ΣΑΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών μέτρων εφαρμογής, εναντίον εκείνων που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΣΑΗΕ ή την κατάπαυση του πυρός”.
Στο μεταξύ θα συσταθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. Η διεθνής επιτροπή θα ασχοληθεί με την εφαρμογή των έξι σημείων που περιγράφονται στο έγγραφο. Πρόκειται για την κατάπαυση του πυρός, το εμπάργκο όπλων, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
https://www.paraskhnio.gr/αυτό-είναι-το-σχέδιο-έξι-σημείων-που-πέ/

Αντικαπνιστικός νόμος: Τσουνάμι αιτήσεων για λέσχες καπνού σε όλη τη χώρα

Αντικαπνιστικός νόμος: Τσουνάμι αιτήσεων για λέσχες καπνού σε όλη τη χώρα

Μιλούν στο ethnos.gr ένας από τους πρώτους ιδιοκτήτες που πήραν άδεια λέσχης και o γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.

Τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις για λέσχες καπνιστών έχουν κατατεθεί στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) από τον Νοέμβριο, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος, ενώ σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν περίπου 40 με 50 λέσχες, σύμφωνα με το ομώνυμο σωματείο (ΠΑΣΚΕΔΙ).


Συνολικά σε όλη την επικράτεια λειτουργούν σήμερα 120.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολλά από τα οποία έχουν πληγεί από το νέο μέτρο της κυβέρνησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θα επιχειρήσουν να εκδώσουν τη σχετική άδεια. «Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα γεμίσει η χώρα λέσχες καπνιστών. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να πληρούν τα καταστήματα» ξεκαθάρισε, μιλώντας στο ethnos.gr, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΚΕΔΙ, Ηλίας Καλιώρας.
Ηδη έχουμε αιτήσεις στο Σωματείο από καταστήματα στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τη Δράμα και την Πτολεμαΐδα. «Τα καταστήματα είδαν ξαφνικά μείωση στο 50% της κατανάλωσης, καθώς οι μη καπνιστές δεν μπορούν κάνουν τον ίδιο τζίρο. Ο πελάτης με το τσιγάρο θα έκανε μεγαλύτερη κατανάλωση» πρόσθεσε ο κ. Καλιώρας. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος άδεια είναι το μαγαζί να διαθέτει σάλα τουλάχιστον 80 τ.μ. προκειμένου να μπορεί να διαμορφωθεί. Σε λέσχες καπνιστών μπορούν να διαμορφωθούν ιδιωτικοί χώροι που ανήκουν στο κατάστημα όπως το υπόγειο, το πατάρι, η πρασιά, τα προκήπια οικοδομών, ο πρώτος ή δεύτερος όροφος, όχι όμως και χώροι που ανήκουν στον δήμο ή έχουν παραχωρηθεί προς χρήση από αυτούς. 
«Πρόκειται για αυτόνομους ιδιωτικούς χώρους χωρίς εξάρτηση εργασίας. Δεν θα υπάρχουν εκεί εργαζόμενοι που θα κυκλοφορούν. Οι χώροι που θα δημιουργούνται, αφού πρώτα αδειοδοτηθούν, δεν θα έχουν επαφή με τον χώρο των μη καπνιστών. Θα λειτουργούν όπως τα ντιλίβερι, που παραγγέλνεις πίτσα ή οτιδήποτε άλλο στο σπίτι σου» ανέφερε ο κ. Καλιώρας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τις αιτήσεις τους, οι οποίες θα συνοδεύονται με αντίγραφο της άδειας λειτουργίας και της κάτοψης του καταστήματος. Αφού ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος από τον ΠΑΣΚΕΔΙ, τότε προχωρούν οι διαδικασίες και εντός μίας βδομάδας θα εκδίδεται το καταστατικό έναρξης Λέσχης καπνιστών. 
Αμέσως μετά οι ενδιαφερόμενοι έχουν την υποχρέωση να κάνουν τα απαραίτητα χωρίσματα στο κατάστημα και να τοποθετήσουν εξαερισμό. Η μοναδική προϋπόθεση, όπως εξηγεί, για να γίνει κάποιο άτομο μέλος και να του επιτρέπεται η είσοδος είναι να συμπληρώσει μια αίτηση εγγραφής και να την υπογράψει. Στη συνέχεια, του παραχωρείται μια κάρτα μέλους, την οποία πρέπει να επιδεικνύει κάθε φορά για να μπει στον χώρο.

«Δεν πρόκειται να γίνει η Ελλάδα μiα απέραντη λέσχη καπνιστών»

Μία από τις πρώτες λέσχες καπνιστών που λειτουργεί στη χώρα βρίσκεται στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Εδώ και επτά μέρες το καφέ-μπαρ «Sobrero» έχει μετατραπεί σε λέσχη καπνιστών.
«Είμαστε 25 χρόνια μαγαζί και ένα από τα πιο παλιά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Βρεθήκαμε να χάνουμε το 50% του τζίρου μας. Δουλεύαμε με σταθερό πελατολόγιο, το οποίο χάθηκε, και τώρα ελπίζω να το ανακτήσουμε» είπε στο ethnos.gr ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Σάββας Μαυροματίδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι  η ανταπόκριση μέχρι στιγμής δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Xρειάζεται το χρόνο του για να «περπατήσει», όπως είπε. Για να πάρει την πολυπόθητη άδεια, ο κ. Μαυροματίδης χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πέντε μήνες. «Υπάρχουν προϋποθέσεις και δεν πρόκειται να γίνει η Ελλάδα μια απέραντη λέσχη καπνιστών. Από όσους κάνουν αίτηση, μόλις ένα 20% πληροί κατά μέσο όρο τις προϋποθέσεις. Μη νομίζουν ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση θα μπορέσουν να πάρουν και άδεια, πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης του «Sobrero».
Η μετατροπή, ωστόσο, του καφέ-μπαρ σε Λέσχη Καπνιστών δεν επηρέασε τους μέχρι σήμερα θαμώνες του, καθώς οι αντικαπνιστές συνεχίζουν να αποτελούν το 30% των πελατών του.