Η στροφή στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις που ξεκίνησε από το Κουκάκι και επεκτάθηκε στην υπόλοιπη Αθήνα και σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, κατά βάση σε περιοχές, υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, είναι η βασική αιτία για την οποία τα ενοίκια αυξήθηκαν, πανελλαδικά σε ποσοστό 8,4%, σύμφωνα με έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου Re/max.
"Η στροφή ολοένα και περισσότερων ιδιοκτητών στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση έχει απορροφήσει, όπως υπολογίζουμε, μερικές δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλέον, οι ιδιοκτήτες προχωρούν στην μη ανανέωση των μισθωτηρίων συμβολαίων, επιλέγοντας να εκμισθώσουν το σπίτι τους για βραχύ χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, σε ορισμένες, υποδεέστερης κατηγορίας συνοικίες του αθηναϊκού κέντρου, τη ζήτηση τροφοδοτούν μετανάστες” εξηγεί στο Capital.gr ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, Επικεφαλής του Μεσιτικού Οργανισμού Ακίνητα Πόλις και Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, η ανυπαρξία νεόδμητων προς ενοικίαση κατοικιών, η αγορά ακόμη και ολόκληρων πολυκατοικιών από ξένους, όπως και η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της ζήτησης για ενοικίαση-παραμένει μικρός ο αριθμός όσων αγοράζουν ακίνητα-έχει καταστήσει τον εντοπισμό κατάλληλου προς ενοικίαση σπιτιού… ηράκλειο άθλο.
Τι ζητούν οι ενοικιαστές
Σύμφωνα με την έρευνα της Re/max, τα χαρακτηριστικά που ζητούν οι υποψήφιοι ενοικιαστές σχετίζονται με την οικονομία και συντήρηση του ακινήτου, όπως και με την ύπαρξη διάφορων παροχών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
-η αυτόνομη θέρμανση (κυρίως το φυσικό αέριο)
-η καλή κατάσταση του ακινήτου κι αν είναι παλιό εάν έχει ανακαινισθεί και πόσο πρόσφατα
- η ύπαρξη θέσης στάθμευσης
-η κατάσταση των κουφωμάτων
-η ύπαρξη ασανσέρ και
-το επίπεδο του ορόφου που σχετίζεται με την ασφάλεια και την ύπαρξη θέας
Εάν ληφθεί υπόψη ότι οι παραπάνω προδιαγραφές, τείνουν να γίνουν δυσεύρετες, δεδομένου ότι λόγω κρίσης λιγοστοί ήταν οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην ανακαίνιση των ακινήτων τους, ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση στέγης, γίνεται ιδιαίτερα οξύς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Εν γένει, οι ενοικιαστές αναζητούν μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-90 τ.μ., κάτω των 20 ετών, με ενοίκια 400 - 600 ευρώ. Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο, προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα ασχέτως ηλικίας, εμβαδού 50-100 τ.μ., με ενοίκιο περίπου 350-500 ευρώ.
Στις πιο προσιτές περιοχές, όπως ο Κορυδαλλός και η Νίκαια, προτιμώνται επίσης διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 400 ευρώ. Τέλος, σε περιοχές όπως στην Κηφισιά εξακολουθούν να ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες αλλά έχει ενισχυθεί η ζήτηση για διαμερίσματα 100-120 τ.μ., 15ετίας με ενοίκιο ως 800 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση με έτος κατασκευής μετά το 1990 ή ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, 40-50 τ.μ., σε τιμές 250-400 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-90 τ.μ., στα 350-500 ευρώ ενοίκιο.
Στις βόρειες και δυτικές συνοικίες (από Συκιές έως Κορδελιό) το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, εμβαδού 70 - 90 τ.μ., ηλικίας έως 20ετών με το ενοίκιο να ανέρχεται στα 280 - 350 ευρώ. Στο Πανόραμα προτιμώνται οι μεζονέτες, με εμβαδόν περίπου 140-180 τ.μ., 15ετίας, στα 600-800 ευρώ. Στις ανατολικές συνοικίες ζητούνται κυρίως διαμερίσματα των δύο δωματίων ηλικίας ως 20 ετών σε καλή κατάσταση ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα σε τιμές 350-450 ευρώ.
Διψήφια άνοδος των ενοικίων
Ως εκ τούτου, τα μισθώματα στο κέντρο της Αθήνας εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 20% το 2018 έναντι του 2017. Η ανοδική μεταβολή ανέρχεται στα Εξάρχεια και το Κουκάκι σε 34% και 35% αντίστοιχα, σε 23% στο Κολωνάκι, 19% στο Νέο Κόσμο 19% και 20% στη Νεάπολη.
Στα Νότια προάστια, όπου το ενδιαφέρον για ακίνητα είναι σημαντικό, τα ενοίκια αυξήθηκαν 4,5%, με την μεγαλύτερη αύξηση (+11,9%) να καταγράφεται στη Γλυφάδα. Ακολουθούν η Καλλιθέα με 9,1%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η αύξηση ήταν περίπου 4% - 5,5%.
Στα Δυτικά προάστια, τα ενοίκια παρέμειναν αμετάβλητα στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση την Αγία Βαρβάρα, όπου ενισχύθηκαν σε ποσοστό 29%.
Στον Πειραιά και τις λοιπές όμορες περιοχές, οι τιμές κατά μέσο όρο ήταν αμετάβλητες. Εξαίρεση ήταν η Καστέλα, η Φρεαττύδα και η Πειραϊκή, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν 14,8%, 10% και 8,3%, αντίστοιχα.
Στα Βόρεια προάστια, πτώση παρατηρήθηκε μόνο στις περιοχές της Νέας Ερυθραίας (-9%) και στην Εκάλη (-8,5%), ενώ κατά μέσο όρο τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,7%. Το ποσοστό αυτό ενισχύθηκε στο 14% στο Μαρούσι, το Χαλάνδρι και τη Φιλοθέη.
Στη Θεσσαλονίκη, τα ενοίκια αυξήθηκαν 14,4% με τα σκήπτρα να κρατούν οι περιοχές της Τούμπας, της Χαριλάου και της Άνω Πόλης όπου η άνοδος ήταν από 13% ως 21%. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη οι τιμές μίσθωσης ανέβηκαν 20% κατά μέσο όρο, ενώ η άνοδος στις περιοχές της Κηφισιάς, του Πανοράματος και στο Καραμπουρνάκι ενισχύθηκαν 20%,13% και 3%, αντίστοιχα.
Στη Δυτική Θεσσαλονίκη η αύξηση που σημειώθηκε ήταν της τάξης του 8% κατά μέσο όρο για το σύνολο της περιοχής, με εξαίρεση την περιοχή του Ωραιοκάστρου όπου τα ενοίκια μειώθηκαν κατά -3% και της Πολίχνης όπου παρέμειναν αμετάβλητα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις περιοχές του Εύοσμου, του Κορδελιού, της Ηλιούπολης και των Αμπελοκήπων με ποσοστά άνω του 11%, ενώ στις περιοχές της Νεάπολης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας το ποσοστό κυμάνθηκε στο 8-9%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Re/max, δεν σημειώθηκαν πουθενά μειώσεις τιμών σε πόλεις ως σύνολο, γεγονός που φανερώνει ότι η κτηματαγορά έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα.