Φάκελος για κάθε φορολογούμενο

Φάκελος για κάθε φορολογούμενο
Ατομικό φάκελο για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση, καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων θα δημιουργήσει η Εφορία από το 2015 βάζοντας τέλος στα τεκμήρια διαβίωσης.Ατομικό φάκελο με τα εισοδήματα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία καθώς και τις δαπάνες δημιουργεί η εφορία, γεγονός που οδηγεί στο τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015.Το 2014 είναι η τελευταία χρονιά που τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογουμένων.Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει νέα «εργαλεία» για τον υπολογισμό των καθαρών εισοδημάτων και της φορολογητέας ύλης. Πρόκειται για τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα είναι έτοιμο εντός του Απριλίου του 2015. Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για τα εισοδήματα και την περιουσία 8,5 εκατ. φορολογούμενων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο – Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

1 Σεπτεμβρίου 2014 Οικονομία

  • 134
     
202FBD52BA9D52D01F9BAED1D7DC2BD1.jpg
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να διορθώσει τα λάθη του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), εντούτοις οι εμπνευστές του νόμου έχουν προχωρήσει σε τόσο ακραίες χρεώσεις τις οποίες ούτε καν η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να αλλάξει την τελευταία στιγμή. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε εντολή να γίνουν αλλαγές, τα στελέχη του υπουργείου, που βλέπουν πλέον ένα προς ένα τα λάθη του νόμου, ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, το εξής εξωφρενικό: ότι επιβάλλεται φόρος ακόμα και σε ένα οικόπεδο το οποίο έχει αδόμητο τμήμα στην περίπτωση που το κτίσμα έχει ηλικία 99 ετών!
Εάν δηλαδή κάποιος κληρονόμησε ένα οικόπεδο με κτίσμα που οικοδομήθηκε το 1920 αλλά οι πρόγονοί του δεν φρόντισαν να εξαντλήσουν τον συντελεστή δόμησης, τότε θα φορολογηθεί για τα επιπλέον τετραγωνικά που θεωρητικά ήταν δυνατόν να είχαν χτιστεί. Μόνο εάν η κατοικία είναι 100 ετών και άνω απαλλάσσεται από τον συμπληρωματικό φόρο!
Πάντως, από αύριο 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μπαίνουν πάλι σε περιπέτειες, καθώς ως το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να βάζουν κάθε μήνα το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Οσοι έχουν ακίνητα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται θα πληρώσουν κανονικά τις δόσεις τους, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει απόφαση περί μείωσης του ποσού που πρέπει να καταβληθεί.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αποφασιστεί στο τέλος του 2014 ή στις αρχές το 2015, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να δουν πόσα έσοδα θα εισπράξουν από τον ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την απόδοση του φόρου, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, πιστοποιώντας το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών (πάνω από 1 δισ. ευρώ ανά μήνα).
Αρχίζει η ανάρτηση στο Τaxisnet
Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει έως τις αρχές του επόμενου μήνα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αναζητήσουν τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά σημειώματα στον λογαριασμό τους στο Taxisnet χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης.
Για κάθε σύζυγο εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ σε περίπτωση που η σύζυγος δεν διαθέτει δικούς της κωδικούς πρόσβασης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς του συζύγου.