Παναγία των Παρισίων: Πώς ξεκίνησε η φωτιά;

Δευτέρα 15 Απρίλιος 2019, 23:41   Κόσμος



Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, τον καθεδρικό ναό της γαλλικής πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή, διατάχθηκε έρευνα από την εισαγγελία, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ατύχημα που συνέβη στην διάρκεια εργασιών συντήρησης του ιστορικού ναού.
«Μια τρομερή πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων», έγραψε στο Twitter η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.
Η στέγη του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων κατέρρευσε εντελώς, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.
Δεν υπάρχουν τραυματίες
Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από την πυρκαγιά στον ναό της Παναγίας των Παρισίων, σημειώνοντας ότι οι Αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς.
Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά.
«Όλα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμη.
Μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας, ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, είπε ότι έχει ξεκινήσει μια «ιδιαίτερη αποστολή» για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στον ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.
Τα κτήρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχουν εκκενωθεί.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έσπευσε στην περιοχή, όπου βρίσκεται ο εμβληματικός Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων.
Σε μήνυμά του στο Twitter, o Γάλλος πρόεδρος, που λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το Έθνος για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων», σημείωσε: «Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».
Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.
Δείτε live εικόνα: