Παραιτείται ο Καμμένος – Χαιρέτησε ήδη τους αρχηγούς

Το Συμβούλιο Άμυνας συνεδρίασε σήμερα το πρωί στο Πεντάγωνο υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και με την συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη.

Σε αυτή την συνεδρίαση ο Πάνος Καμμένος φέρεται να είπε στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων ότι «Είναι η τελευταία μας συνάντηση ως υπουργός» προσθέτοντας ότι θα κάνει αυτό που πρέπει.Φυσικά η συγκεκριμένη δήλωση σημαίνει ότι η απόφασή του α αποχωρήσει από την κυβέρνηση είναι δεδομένη και το ραντεβού με τον Τσίπρα την Παρασκευή φαίνεται πλέον να εξελίσσεται σε τυπική διαδικασία ως προς αυτό το κομμάτι.Από την άλλη πλευρά όμως δεν αποκλείεται ο Πάνος Καμμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά να δώσει την ελευθερία των κινήσεων στους βουλευτές τους ώστε να την στηρίξουν μη επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία!

Θυμίζουμε ότι, κατηγορηματικός στο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Open, εμφανίστηκε το πρωί στον ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.«Βεβαίως θα ψηφίσουμε κατά γιατί όταν ζητείται ψήφος εμπιστοσύνης για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία διαφωνούμε θα ήταν οξύμωρο να μην το κάναμε» δήλωσε ο κ. Κατσίκης και πρόσθεσε:«το έχει τονίσει πολλάκις ο Καμμένος εδώ και καιρό ότι θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση και ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν θα υπάρχει.

Αυτή τη στιγμή μια αντίθετη προς την κομματική γραμμή έχει εκφραστεί, αυτή του Παπαχριστόπουλου» προσθέτοντας στην ερώτηση αν εννοεί ότι οι υπόλοιποι βουλευτές θα συνταχθούν με τη γραμμή Καμμένου ότι «αυτό λέω πως οι υπόλοιποι βουλευτές θα ακολουθήσου την κομματική γραμμή».Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε, τέλος, «έντιμη» τη στάση του πρωθυπουργού ότι «πρώτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αν την πάρει τότε θα προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εμένα με ικανοποιεί η εξέλιξη αυτή».Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ή θα πάει «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές». Προσπάθησε ωστόσο να δείξει βέβαιος ότι ο κ. Καμμένος θα διαχωρίσει μεν τη θέση του από τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα άρει όμως την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και ότι στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

«Πιστεύω πως ούτε ο κ. Καμμένος ούτε κάποιος άλλος βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Αν δεν το κάνουν αυτό, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Μαξίμου.«Ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια των αντιπάλων μας, τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας θυμίζοντας ότι στο επεισοδιακό Υπουργικό Συμβούλιο που κατέληξε στην απομάκρυνση του κ. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό ακριβώς είχε πει, ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συναινέσει σε πρόταση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία – για άλλη μία φορά- προκάλεσε να καταθέσει.

Ηταν ωστόσο ξεκάθαρος ότι αν προχωρήσει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αυτό θα γίνει πριν από τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών και πως αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων τότε -ακυρώνοντας επί της ουσίας τα σενάρια περί κυβέρνησης μειοψηφίας- θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα».


ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2019 ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;

του σ. καθηγητή Επαμεινώνδα ΠανάPosted on

Το 2019 ίσως θα είναι η ένατη μνημονιακή χρονιά του ελληνικού λαού. Η ελληνική κοινωνία καθημερινά κατακλύζεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ (που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο για τη σημερινή μνημονιακή κρίση) με μηνύματα δύο διαστάσεων.
Η πρώτη διάσταση  είναι το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τελείωσαν τα μνημόνια. Πιστεύω, ότι το έχουμε συνηθίσει να το ακούμε, όχι όμως και να το πιστεύουμε.

Η δεύτερη διάσταση εμφανίζει τη νόθο αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με επιδόρπιο τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση μοίρασε διάφορα χρηματικά δωράκια. Ο συγκεκριμένος κανόνας χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων. Συνήθως, από την εμπειρία, φαίνεται ότι ο κανόνας αυτός λειτουργεί καλά. Οι πολίτες, παρά το γεγονός ότι ζουν άλλον ένα μνημονιακό χρόνο, δυσκολεύονται να φέρουν στο νου τους εκείνα τα δεδομένα που θα κρίνουν σωστά χωρίς να υποπέσουν στην παραπλάνηση του στιγμιαίου δώρου.
Γνωρίζουν τα κόμματα ότι αυτού του είδους οι μηχανισμοί είναι κατάλληλοι για τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα κόμματα στηρίζουν αυτή την άποψή τους στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι που χαίρονται με την απόφαση της κυβέρνησης να τους χαρίσει ένα δωράκι αξιολογούν θετικά αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, μια και δεν κάθονται να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημά της.
Με άλλα λόγια, όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά και κάθε κυβέρνηση στη χώρα μας χρησιμοποιεί τον ίδιο μηχανισμό που επικεντρώνεται στο συναισθηματικό κόσμο του ψηφοφόρου. Από την πλευρά του ο ψηφοφόρος δεν έχει μάθει από το παρελθόν τις παγίδες που του στήνουν τα κόμματα.
Δυστυχώς, οι άνθρωποι, κατά συνέπεια και οι ψηφοφόροι, θεωρούν ότι οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται συνειδησιακά, δηλαδή με την επίγνωση που διαθέτουμε, η οποία τις περισσότερες φορές διαφοροποιείται από την πραγματικότητα: Δηλαδή οι αποφάσεις λαμβάνονται από το ασυνείδητο, τα συναισθήματα.
Το ασυνείδητο, όπως τόνιζε ο C. Jung, είναι η μητέρα του συνειδητού, και στο έργο του «Η Ολοκλήρωση της Προσωπικότητας» (Εκδ. Αντίνεα 1981) αναφέρει ότι:
«Το συνειδητό πολύ εύκολα υποκύπτει στις μη συνειδητές επιδράσεις, και αρκετά συχνά. Μάλιστα αυτές είναι πιο εύστοχες ή πιο έξυπνες από τη συνειδητή κρίση. Είναι επίσης γεγονός ότι τα μη συνειδητά κίνητρα συχνά αγνοούν τις συνειδητές αποφάσεις μας στα βασικά ζητήματα της ζωής. Ακόμα και η ατομική μοίρα του ανθρώπου πολλές φορές οφείλεται στην επικράτηση μη συνειδητών παραγόντων».
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Stanford University J. Krosnick «όλες οι αποφάσεις είναι ασυνείδητες όταν αφορούν τα πολιτικά».

Στις επερχόμενες πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 το ερώτημα θα είναι: ποιοι παράγοντες συνειδητοί ή μη συνειδητοί (ασυνείδητοι) θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των ψηφοφόρων;
Πέρα από αυτούς τους παράγοντες δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τον ρόλο των πιθανών τετραπλών εκλογικών αναμετρήσεων – δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές, ευρωπαϊκές.
Σ’αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση πιθανότατα θα έχει ως κύρια στρατηγική επιλογή  τη μεγιστοποίηση της πιθανότητας να κερδίσει τις εθνικές εκλογές αφήνοντας στα άλλα κόμματα να δώσουν την εκλογική τους μάχη στις «εκλογές 2ης κατηγορίας».
Όμως, η επίδραση του ξένου παράγοντα δεν πρέπει να αγνοείται στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Σ’αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Κλαούζεβιτς που στο κλασικό βιβλίο του «Περί του Πολέμου» σημειώνει ότι: «Στις περισσότερες των περιπτώσεων το φτωχό αποτέλεσμα μαρτυράει φτωχή διάνοια».
Αγνοώντας ή υποβαθμίζοντας τον ξένο παράγοντα απλά ανακριβολογούμε με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε λανθασμένες εκτιμήσεις.
Ο ξένος παράγοντας «ΗΠΑ» και «ΕΕ» ευνοεί αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να σημαίνει ότι είναι και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.
Οι ψηφοφόροι γενικά περιμένουν, ως να αναμένουν τους βαρβάρους του Καβάφη, τι θα γίνει όταν θα έρθη στη Βουλή η άθλια, αντεθνική και προδοτική συμφωνία των Πρεσπών.
Διαφεύγει όμως κάτι σημαντικό από τους ψηφοφόρους: Η τεκμηριωμένη μελέτη της συμφωνίας των Πρεσπών και της Συμβάσεως της Βιέννης (ΦΕΚ Α141/1974).
Το άρθρο 20 παράγραφος 9 της αντεθνικής συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρει ότι:
Οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας θα παραμείνουν σε ισχύ για αόριστο χρονικό διάστημα και είναι αμετάκλητες. Δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της παρούσας Συμφωνίας που περιέχεται στο Άρθρο 1(3) και στο Άρθρο 1(4).
Από την άλλη πλευρά, «η Σύμβαση της Βιέννης περί του Δικαίου των Συνθηκών» στο Άρθρο 56 έρχεται να μας πληροφορήσει ότι:
Άρθρο 56 – Καταγγελία ή αποχώρησης εκ συνθήκης μη περιλαμβανούσης διατάξεις αναφερομένας εις την λήξιν, καταγγελίαν ή αποχώρησιν
  1. Συνθήκη, μη περιέχουσα διάταξιν αφορώσαν εις την λήξιν και μη προβλέπουσα την καταγγελίαν ή αποχώρησιν εκ ταύτης δεν δύναται να καταγγελθεί ή να λυθεί δια αποχωρήσεως.
Με άλλα λόγια, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί χαμηλούς τόνους για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών λόγω και του εξωτερικού παράγοντα. Η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών
και η Σύμβαση της Βιέννης δεν αφήνουν κανένα παραθυράκι περί αναστολής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών όποιο κόμμα της Αντιπολίτευσης και αν κερδίσει τις εθνικές εκλογές.
Οπότε παύουν και οι όποιοι λεονταρισμοί. Δεν πρέπει να απορούμε που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πραγματοποίησε με ευθύνη του ούτε μια απλή διαδήλωση για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Ελλάδα διέρχεται μεγάλη κρίση. Το καταμαρτυράει ένα πλήθος πολιτικών γεγονότων. Τη στιγμή που τα μηνύματα για την επιβίωση της Πατρίδας μας είναι άκρως δυσμενή όλοι μας κάνουμε τα πάντα να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες και τον ελληνικό λαό σε αφανισμό. Στη χώρα μας συμβαίνουν ακατανόητα και άτοπα γεγονότα. Μικρό αλλά διδακτικό παράδειγμα: Ενώ κλυδωνίζονται τα θεμέλια της χώρας, το όλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εκλογές και στη δημιουργία πολιτικών κομμάτων τα οποία προκαλούν απογοήτευση.