Μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Τους κάνουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ αλλά πληρώνουν κανονικά

Τελικά είναι πολύ άτυχοι οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ δεν τους "πάει καθόλου". Βλέπετε παρά την απόφαση για την "κουτσουρεμένη" μείωση(μόνο 20%), τελικά αυτοί δεν πρόκειται να επωφεληθούν αμέσως λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν την έκπτωση φόρου στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς το υπουργείο καλείται να αντιμετωπίσει πρώτα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν στον ακριβή καθορισμό κτισμάτων που θα τύχουν της έκπτωσης.
Λόγω των προβλημάτων, η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά, ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που κατέχουν αυτά τα ακίνητα θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα με την επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις (π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015).
Ειδικότερα θα πρέπει να προσδιοριστούν οι ιδιοκτήτες που κατέχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα. Ο εντοπισμός αυτός είναι δύσκολη υπόθεση καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 αφορούν μόνο στα κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών όχι όμως και το εάν αυτά τα ακίνητα ήταν και μη ηλεκτροδοτούμενα. 
Επομένως, θα πρέπει να βρεθούν ποια από τα δηλωθέντα ως κενά κτίσματα ήταν ταυτόχρονα και μη ηλεκτροδοτούμενα. Η πληροφορία αυτή υπάρχει μόνο στο αρχείο της ΔΕΗ και απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει πρόσβαση και να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πληροφορία. Εναλλακτικά εξετάζεται όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική ΕΦΑΡΜΟΓΉ για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 (μετά τις 15 Σεπτεμβρίου) να προστεθεί ένας ειδικός κωδικός στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 στο οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν το ακίνητό τους που είναι κενό και έχει κομμένο το ρεύμα.
http://www.newsit.gr/ellada/akinita-enfia-ekptosi-reuma-idioktites