Απαλλαγή λόγω παραγραφής για τον Τσουκάτο ένω ένοχοι Χριστοφοράκος, Καραβέλας και άλλα 20 άτομα

Στη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την καταδίκη 22 εκ των 54 κατηγορούμενων για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Ανάμεσα σε όσους απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής βρίσκεται και ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ που φέρεται να είχε λάβει ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, ενώ όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τα χρήματα αυτά πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από 22 χρόνια…
Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισήγηση της εισαγγελέως Ελένης Σκεπαρνιά, αποφάσισε ενοχή για Έλληνες και Γερμανούς της Siemens, όπως τους Μιχ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα, Πρ. Μαυρίδη, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ, ενώ καταδίκασε τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Αθανασιάδης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ. Όλοι καταδικάστηκαν για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η δικογραφία αφορούσε τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του οργανισμού με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα. Τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της γερμανικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Σημειώνεται ότι στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.