Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίαςΤο νέο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα αντικαταστήσει το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, θέτει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για στεγαστικά.
Επίσης, ο δανειολήπτης δεν θα πρέπει να έχει τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή πολύτιμα μέταλλα αξίας άνω των 15.000 ευρώ.
Όσον αφορά στο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη, αυτό θα πρέπει, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.
Επιπλέον, αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.