Τίποτα δεν κρύβεται στις λεπτομέρειες..(συμφωνία του Eurogroup )

Γράφει ο Κώστας Αγγελάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup της 22/6/2018 ίσως να είναι από τις λίγες συμφωνίες που δεν κρύβεται τίποτα στις λεπτομέρειες. Είναι όλα φαρδιά πλατιά καταγεγραμμένα στα βασικά άρθρα, χωρίς υπόνοιες, χωρίς παρενθέσεις, χωρίς αστερίσκους, υποδηλώνοντας κραυγαλέα τουλάχιστον ένα πράγμα.Χωρίς να κρατάνε ούτε τα προσχήματα πλέον, οι Ευρωπαίοι εταίροι, μας λένε ορθά κοφτά ότι δεν μας έχουν απολύτως καμία εμπιστοσύνη για την υλοποίηση των συμφωνημένων.Οι εταίροι μας στην ΕΕ συμφωνούν και επιδοκιμάζουν την έξοδο από τα μνημόνια γιατί προφανώς εννοούν και πανηγυρίζουν για την δικιά τους έξοδο και όχι για την δικιά μας.Και για να μην έχουν τον “φτωχό συγγενή” της παρέας να ξαναζητάει φτηνά δανεικά σε μικρό χρονικό διάστημα, μας δένουν χειροπόδαρα για αρκετά χρόνια. Μας δένουν με σκληρή επιτήρηση μέχρι την ολοκλήρωση των δημοσιονομικών μέτρων και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
Κάποια από τα μέτρα είναι
  • οι περικοπές των συντάξεων κατά 18%,
  • η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς,
  • η κατάργηση του ΕΚΑΣ,
  • η μείωση του αφορολόγητου ορίου,
  • η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών,
και κάποιες από τις δεσμεύσεις είναι
  • 3,5% πλεόνασμα μέχρι 2022,
  • 2,2% μέσο πλεόνασμα μέχρι το 2060,
  • Επέκταση του clawback μέχρι το 2022, για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
  • Επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Επίσης θα υπάρχουν τριμηνιαίοι αυστηροί έλεγχοι και η δυνατότητα νέων μέτρων σε περίπτωση υποαπόδοσης.
Τι έγινε όμως το 2014 στην αντίστοιχη περίπτωση;
Αν θυμάμαι καλά, το 2014 που ήταν η πρώτη φορά που θα βγαίναμε από τα μνημόνια τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά.Μετά το 2014 η εποπτεία θα ήταν κανονική, όπως και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, μετά το 2018 θα είναι αυστηρή τριμηνιαία.Μετά το 2014, εζήταγαν 1,6 δισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά μέτρα, μετά το 2018 ζητάνε 5,2 δισεκατομμύρια μέτρα με την δυνατότητα αύξησης.
Μετά το 2014 οι δανειστές ζητούσαν πλεονάσματα μέχρι το 2022, μετά το 2018 ζητάνε πλεονάσματα μέχρι το 2060.Μετά το 2014 και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης το χρέος ήταν βιώσιμο, δηλαδή εξυπηρετούμενο, και προβλεπόταν να πέσει στο 110% έως το 2022. Μετά το 2018, το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο και το 110% δεν το βλέπουμε ούτε με τα κιάλια.
Μετά το 2014, και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης, η επερχόμενη ανάπτυξη των επομένων ετών θα ήταν του επιπέδου του 3% με 3,5%. Μετά το 2018 αυτούς τους ρυθμούς δεν τους βλέπει πλέον κανείς.
Μετά το 2014 είχε συμφωνηθεί η επιστροφή των υπερκερδών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά το 2018 θα ισχύσει σε βάθος χρόνου και για ένα μέρος αυτών.Όσο για την πολυσυζητημένη διαγραφή μέρους του χρέους, όταν σου ζητάνε 2 δις πλεόνασμα και εσύ φέρνεις 7 δις, τα τελευταίο πράγμα που θα έκαναν θα ήταν να σου μειώσουν το χρέος.Για να ήμαστε ακριβοδίκαιοι, πήραμε μια 10ετή επιμήκυνση των υποχρεώσεων μας έναντι των δανειστών. Αυτό μεταφράζεται σε πλεονέκτημα μερικών ή και αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αν πάρεις τις παρούσες αξίες από τους τόκους που θα γλυτώσεις σε αυτήν τη δεκαετία.Σαν χθες θυμάμαι την καμπάνια της «ελπίδας», από τον Γενάρη του 2015, που μίλαγε για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και άλλα πολλά που ντρέπομαι να ξεστομίσω.Τέσσερα χρόνια αργότερα και η συγκομιδή των κερδών από την «περήφανη» διαπραγμάτευση αλλά και από τις γενικότερες πρακτικές από τους γητευτές των αδαών είναι τουλάχιστον απογοητευτική.
Μα πιο απογοητευτική από όλα είναι η συμπεριφορά της συγκυβέρνησης Σύριζα – Ανέλ, που κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πρεσβεύατε αρκετές δεκαετίες, δεν σταματήσατε ποτέ
– να εκμεταλλεύεστε την άγνοια και την δυστυχία του κόσμου,
– να δηλητηριάζετε την νοοτροπία του παραθέτοντας ψεύτικες ελπίδες,
– να επιδεινώνετε την ήδη πληγωμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος,
– να διχάζετε την κοινωνία με την καραμέλα του «βρώμικου» και του «καθαρού», και
– να στήνετε πανηγύρια για δήθεν «καθαρές» εξόδους και επιστροφή στην κανονικότητα.

Βόμβα Δημήτρη Καμμένου: Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί να ρίξουν την κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δημήτρης Καμμένος.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο ανεξάρτητος βουλευτής σημείωσε:Βόμβα Δημήτρη Καμμένου: Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί να ρίξουν την κυβέρνηση

«Την Τετάρτη αναμένουμε από την Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδας - Αυστραλίας μία τεκμηρίωση ιστορικών, που μου την έστειλε ο Πρόεδρος κ. Μιχαλόπουλος, βάση της οποίας, η σύμβαση μπορεί να κηρυχθεί άκυρη διότι πρέπει να κηρυχθεί πρώτα άκυρη η Σύμβαση του Βουκουρεστίου για να υπογραφεί αυτή που υπέγραψαν στις Πρέσπες. Θα έχουν πλήρη νομική και ιστορική τεκμηρίωση. Το λέω για να καταλάβουμε ότι δίνεται ένας αγώνας, δεν είπα τυχαία ότι δεν έχει ισχύ η υπογραφή του κ. Κοτζιά, διότι η κυβέρνηση μας έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην την κυρώσει στην Ελλάδα και εσείς κάνετε τσάμπα δουλειά κ. Ζάεφ».Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι νομικοί ετοιμάζουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό, ζητώντας ταυτόχρονα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, απαιτείται η συγκατάθεση του ελληνικού λαού.


Περισσότερα: Βόμβα Δημήτρη Καμμένου: Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί να ρίξουν την κυβέρνηση | E-Daily.gr

Ακίνητα στο σφυρί από την Εφορία για ένα κομμάτι ψωμί....

Νέα ζωφερή Ελληνική πραγματικότητα!...
 Έρχονται 17.000 πλειστηριασμοί μέσα στο 2018. Κινδυνεύουν και να τα χάσουν και να μην ξεχρεώσουν οι οφειλέτες ιδιοκτήτες
Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου
Στο σφυρί για λίγα ευρώ ετοιμάζεται να βγάλει η Εφορία 5.109 ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου, τα οποία, με βάση τη νέα νομοθεσία, μπορούν να ξεπουληθούν για λίγα ευρώ, με αποτέλεσμα οι πολίτες και να χάσουν το σπίτι τους και να μην ξεμπλέξουν με τα χρέη τους!..

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 5.109 e-πλειστηριασμών, ενώ συνολικά για το τρέχον έτος έχουν «κλειδώσει» 17.000 πλειστηριασμοί.

Ως τιμή πρώτης προσφοράς δεν ορίζεται πλέον η αντικειμενική αξία αλλά η εμπορική, καθώς επιτρέπεται να εκποιηθούν ακίνητα για χρέη στο Δημόσιο κάτω και από την αντικειμενική. Μετά τη διενέργεια όμως δύο άγονων πλειστηριασμών η τιμή επιτρέπεται να πέσει ακόμα χαμηλότερα, κάτω και από την πρώτη τιμή εκκίνησης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει στο σφυρί ακίνητα ακόμα και για χρέη άνω των 500 ευρώ. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το Δημόσιο, ενώ το 2016 έγιναν 11.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου 2018 και οι κατά ΚΕΔΕ διενεργούμενοι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί, κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης, διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ) και μέσω του διαδικτυακού τόπου www.eauction.gr. Επίσης, οι περιλήψεις των προγραμμάτων πλειστηριασμού δημοσιεύονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (www. deltiotnomic.gr).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε καθημερινή βάση διενεργούνται περίπου 1.000 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των Εφοριών σε όσους χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ.
Αλλωστε για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής υπηρεσίας τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ και είναι:
α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.
β) Κατάσχεση ακινήτων.

Πηγή

Τι ισχύει για τα κινητά στα σχολεία

Για τη χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπέγραψε  την Παρασκευή 22 Ιουνίου  εγκύκλιο με πέντε οδηγίες προς τα σχολεία...




1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.
Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.
3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α’/2006).
4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.
Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α ́ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.
Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).
5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β ́/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.