Τι πρέπει να ξέρετε για το αφορολόγητο του 2016;

Όλες οι αποδείξεις θα λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολόγητου...
του 2016, ακόμη και αυτές του αφορολόγητου και των λογαριασμών ΔΕΚΟ. Προκειμένου οι φορολογούμενοι να κτίσουν το αφορολόγητο των 2100 ευρώ θα πρέπει κάνουν αγορές ύψους 9550 ευρώ αποκλειστικά μέσω καρτών ή τραπεζών.  Με αυτά τα δεδομένα 
 • Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking συνολικό ποσό δαπανών τουλάχιστον ίσο με το εισόδημά τους για να μην πληρώσουν φόρο.
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να δαπανούν με κάρτες ή μέσω τραπεζών 9.550 ευρώ για να του αναγνωρίσει η εφορία την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.  Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν οι αγορές θα πρέπει να πραγματοποιούνται από μία πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ο λογαριασμός της οποίας θα πρέπει να δηλώνεται στην υπηρεσία Taxis.  Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν το αφορολόγητο. Διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ηλικιωμένους φορολογούμενους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών για τους οποίους θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις Σύμφωνα πάντως με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται τα εξής:   1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.
2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.
3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.
4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.
αλίευση