Στοιχεία ΣΟΚ: Σε πέντε χρόνια χάθηκαν 630.000 θέσεις εργασίας και έκλεισαν 200.000 επιχειρήσεις!


Σχεδόν το 1/3 των θέσεων απασχόλησης αλλά και της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας έχουν χαθεί από τις...ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 200.000, σύμφωνα με στοιχεία του 2013.Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρές επιχειρήσεις (SBA Facts), που παρουσιάστηκε σε σχετικό συνέδριο στη Νάπολη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούν οι μικρομεσαίοι ή 630.000 και 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000, καθώς σχεδόν 1 στις 4 μικρομεσαίες που υπήρχαν το 2008 έκλεισε. Μάλιστα αναμένεται η συνολική απασχόληση να "πέσει" κατά ακόμη 106.000 θέσεις και να προστεθούν άλλες 40.000 "λουκέτα".Η χώρα μας κατατάσσεται στη χειρότερη θέση έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε. σε όλους τους επιμέρους δείκτες: δεύτερη ευκαιρία, διεθνοποίηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενιαία αγορά, δημόσιες συμβάσεις, περιβάλλον, δεξιότητες, επιχειρηματικότητα, ενώ στην έκθεση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εκπονεί μελέτες για τις επιπτώσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SME Test), ενώ αναφέρεται ότι πρέπει να ληφθούν μόνιμα μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιολόγηση των πολιτικών.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώνεται ανάκαμψη στον κλάδο των μικρομεσαίων, η οποία όμως "είναι άνισα κατανεμημένη και δεν ακολουθεί σταθερή τροχιά". Οι προοπτικές για τους μικρομεσαίους στην Ευρώπη καταγράφονται ως αρκετά ασταθείς, καθώς, αν και ο εξαγωγικός τομέας βελτιώθηκε σημαντικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν καρπώθηκαν μέρος της θετικής επίδρασης, αφού η πλειονότητά τους δραστηριοποιείται σε κλάδους μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, ενώ παράλληλα η κάμψη της εγχώριας ζήτησης και η μείωση του ΑΕΠ έχουν επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των μικρομεσαίων. Βάσει της έκθεσης διαμορφώνεται ένα πλαίσιο δύο ταχυτήτων ανάμεσα στις επιχειρήσεις Βορρά - Νότου και των πρώην ανατολικών χωρών, ως απότοκο της διαχείρισης της κρίσης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που αναφέρθηκαν στα προβλήματα των μικρομεσαίων, ενώ κατέθεσαν στοιχεία και προτάσεις.

Πηγή