Ανατροπή-σοκ για χιλιάδες οικογένειες: Το ΣτΕ ακυρώνει τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια!

ImageHandler (1)Αντισυνταγματικό κρίθηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που εφαρμόστηκε από το περασμένο έτος «Στον αέρα» είναι σχεδόν όλες οι μετεγγραφές των φοιτητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2104, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικό, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε από το περασμένο έτος.Οι μετεγγραφές που ήδη έγιναν, ακυρώνονται και οι φοιτητές επανεγγράφονται στις Σχολές που εισήχθησαν αρχικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων της σχολικής περιόδου 2013-2014.Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μια ιστορική, όπως την χαρακτηρίζουν δικηγορικοί κύκλοι, απόφαση, έκρινε ότι οι μεταγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια θα γίνονται με ανώτατο πλαφόν.Το πλαφόν θα καθορίζεται από τις Σχολές (και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος) και θα αφορά μόνο δύο κατηγορίες φοιτητών:

Που θα γίνουν 32.433 προσλήψεις - Δείτε τους πίνακες


Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 27 Απριλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 32.433 θέσεις σε δήμους μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Όσοι προσληφθούν θα εργαστούν για διάστημα πέντε μηνών σε διάφορες υπηρεσίες των ΟΤΑ. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ(www.oaed.gr) χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων. Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων διαδικτυακά στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε –τουλάχιστον- μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
1. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
2. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεικών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
3. Εγγεγραμμένοι ως μακροχρόνια άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
4. Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους όπως αυτά αναλύονται στο Παράρτημα ΙΙ της Δημόσιας Πρόσκλησης.
5. Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών. Επισημαίνεται ότι υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων έχουν μόνο οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεικών οικογενειών.
Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικείμενα κριτήρια κατάταξης:
1) Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
2) Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό,
3) Την ηλικία και
4) Τον αριθμό των ανήλικων τέκνων. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.