Αναστολή καταβολής εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων – Οι ΚΥΑ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

  

Τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των ελευθέρων επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, εξειδικεύονται μέσω υπουργικών αποφάσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις παρατείνεται η προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες, πλέον, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα. Παράλληλα, δίνεται τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης και η εξόφλησή τους θα αρχίσει από 1η Ιουνίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, δικαίωμα υπαγωγής στις παραπάνω ευεργετικές διατάξεις θα έχουν επιχειρήσεις ή εργοδότες που:
α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση
β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20/03/2020, που αναφέρεται στο συνημμένο πίνακα
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις αποτελεί η υποχρέωση διατήρησης θέσεων εργασίας.
Επίσης, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους παρατείνεται η προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητές μέχρι 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, η εξόφληση των οποίων θα ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου και θα γίνεται τμηματικά σε 4 ισόποσες δόσεις. Παράλληλα, παρατείνεται και η προθεσμία καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων τους, απαιτητών μέχρι 31/3/2020 και η εξόφλησή τους θα ξεκινήσει από 1η Ιουνίου.
ΔΕΙΤΕ εδώ και εδω