Κύμα πτωχεύσεων θα σαρώσει σύντομα την Ευρώπη....

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν λάβει πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξουν οικονομία και επιχειρήσεις, αλλά δεν μπορούν να αψηφήσουν τον οικονομικό νόμο της… βαρύτητας. Τα μηνύματα των CDS και οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν λάβει πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξουν οικονομία και επιχειρήσεις, αλλά δεν μπορούν να αψηφήσουν τον οικονομικό νόμο της… βαρύτητας. Τα μηνύματα των CDS και οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Κάτι παράξενο συμβαίνει στις αμερικανικές αγορές εταιρικού χρέους. Παρά το ότι οι χρεοκοπίες γίνονται όλο και συχνότερες και πιο καταστροφικές για τους πιστωτές, οι δείκτες που παρακολουθούν ευρύτερα τους κινδύνους χρεοκοπίας υποδηλώνουν μια αυξανόμενη ηρεμία.
Τα Credit-Default Swaps (CDS) είναι παράγωγα που συμπεριφέρονται σαν ασφαλιστικά συμβόλαια, προστατεύοντας τους κατόχους έναντι του κινδύνου μια εταιρεία να μην αποπληρώσει τα χρέη της. Ως τέτοια, οι δείκτες των swaps αυτών αποτελούν «οδηγό» για την ευρωστία των αγορών εταιρικού χρέους. Αν η μέση τιμή της αγοράς προστασίας έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας αυξάνεται, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις ενόψει.
Οι δύο βασικοί αμερικανικοί δείκτες CDS έκαναν άλμα στα τέλη Μαρτίου, καθώς έγινε εμφανές το μέγεθος της οικονομικής διαταραχής από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το κόστος για την αγορά των καλαθιών των swaps αναφοράς εταιρειών επενδυτικής βαθμίδας και αυτών της βαθμίδας junk υπερτριπλασιάστηκε στις 150 μονάδες βάσης και στις 880 μονάδες βάσης αντίστοιχα.
Αυτές οι ακραίες κινήσεις παρείχαν ένα αξιοσημείωτο «μαξιλάρι» 2,6 δισ. δολαρίων για τον hedge fund manager Bill Ackman, ο οποίος συγχρόνισε τέλεια ένα μεγάλο σορτάρισμα έναντι εταιρικού χρέους, αξιοποιώντας τους δείκτες αυτούς.
Όμως αμέσως μετά, η Federal Reserve παρουσίασε πακέτο μέτρων τόνωσης που καθησύχασε τις αγορές ομολόγων και οδήγησαν σε «κατρακύλισμα» του μέσου κόστους της προστασίας από τη στάση πληρωμών. Ο δείκτης επενδυτικής βαθμίδας διαπραγματεύεται τώρα χαμηλότερα από τις 80 μ.β. και ο αντίστοιχος δείκτης της βαθμίδας junk λίγο πάνω από τις 500 μ.β.
Εντούτοις, ενώ η Fed μπόρεσε να αμβλύνει τις ανησυχίες ως προς τα εταιρικά ομόλογα συνολικά, ακόμα και η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου δεν μπορεί να αψηφήσει τους οικονομικούς νόμους της βαρύτητας που διέπουν τις στάσεις πληρωμών.
Αυτό που οι traders CDS αποκαλούν κατ’ ευφημισμό «πιστωτικά γεγονότα» -όταν δηλαδή μια εταιρεία δεν καταφέρνει να καταβάλει μια δόση της πληρωμής του χρέους της, ενεργοποιώντας τη χρηματική αποζημίωση για τα swaps- συμβαίνουν ανησυχητικά τακτικά.
Οι χρεοκοπίες υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των Neiman Marcus και Hertz, οδήγησαν σε εννέα πιστωτικά γεγονότα στις ΗΠΑ φέτος, έναντι τεσσάρων το 2019 και τριών το 2018.
Το υψηλό επίπεδο των αποζημιώσεων για τα swaps αυτά δείχνει επιπλέον πως οι ομολογιούχοι αναμένεται να ανακτήσουν λίγα από τα χρήματά τους σε πολλές από αυτές τις διαδικασίες χρεοκοπίας.
Μετά τον χαρακτηρισμό ενός πιστωτικού γεγονότος, η αγορά CDS πραγματοποιεί δημοπρασία για να καθορίσει πόσο αξίζουν τώρα τα ομόλογα επί των οποίων έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών. Μια χαμηλότερη τιμή οδηγεί σε υψηλότερη πληρωμή επί των swaps, με βάση την αρχή πως ο κάτοχος των swaps θα πρέπει να αποζημιώνεται, εάν υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ζημιά σε μια χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση.
Αυτή η διαδικασία, για παράδειγμα, έκρινε πως τα ομόλογα της χρεοκοπημένης πετρελαϊκής Diamond Offshore Drilling του Τέξας άξιζαν λίγο περισσότερο από 7 σεντς το δολάριο τον περασμένο μήνα. Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, το χρέος της JCPenney αποτιμήθηκε σε λιγότερο από 1 σεντ, υποδηλώνοντας μια σχεδόν καθολική εκμηδένιση για τους πιστωτές.
Όμως, ενώ υπάρχει κάποιου είδους διαχωρισμός μεταξύ της σχετικής ηρεμίας στους αμερικανικούς πιστωτικούς δείκτες και στο δράμα που εκτυλίσσεται υπογείως, αυτά που συμβαίνουν στα ευρωπαϊκά πιστωτικά παράγοντα είναι απλά αλλόκοτα.
Τα lockdowns που επιβλήθηκαν για να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν πλήξει σκληρά τις οικονομίες σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπήρξε όμως ούτε ένα πιστωτικό γεγονός στην ευρωπαϊκή αγορά CDS φέτος.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό ελάχιστα έχει να κάνει με κάποια ευρύτερη εταιρική ανθεκτικότητα στα σοκ. Οι επιχειρήσεις τομέων που από καιρό στενάζουν υπό το βάρος των χρεών αρχίζουν να καταρρέουν, όπως και στις ΗΠΑ, παρά τα πρωτοφανή επίπεδα κρατικών μέτρων τόνωσης.
Αντιθέτως, η απάντηση είναι εν μέρει τεχνική. Τα CDS εγγράφονται μόνο έναντι του χρέους εταιρειών με διαπραγματεύσιμα ομόλογα. Στις ΗΠΑ, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία επιχειρήσεων που τείνουν να στρέφονται στις δημόσιες κεφαλαιαγορές για να αντλήσουν χρέος. Αλλά στην Ευρώπη, έχουν καταρρεύσει διάφορες επιχειρήσεις χωρίς ομόλογα σε κυκλοφορία, όπως η αλυσίδα λιανικής BrightHouse και η αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων Carluccio’s.
Το άλλο κομμάτι της είναι νομικό. Η διαδικασία του Chapter 11 στις ΗΠΑ για τις εταιρικές χρεοκοπίες παρέχει τη δυνατότητα στις εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν, δίνοντας τυπικά τον έλεγχο σε πιστωτές με ομαλό τρόπο. Όταν οι αμερικανικές εταιρείες φαίνεται να οδεύουν προς χρεοκοπία, τείνουν να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Chapter 11 συντομότερα.
Εν τω μεταξύ, σε όλη την Ευρώπη τα διαφορετικά καθεστώτα για τις χρεοκοπίες οδηγούν σε διάφορα αποτελέσματα, αν και το κοινό που έχουν είναι πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ όσο στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, σύντομα αναμένεται να έρθουν τα πιστωτικά γεγονότα και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, τα swaps της ολλανδικής Hema αναμένεται ευρύτερα να ενεργοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μιας αναδιάρθρωσης χρέους. Τη Hema μπορεί να την ξεπεράσει η Wirecard, ο γερμανικός όμιλος πληρωμών που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά την παραδοχή του, για πρώτη φορά, της πιθανότητας πολυετούς λογιστικής απάτης μεγάλης κλίμακας.
Το χρέος της Wirecard κρίθηκε πως είναι επενδυτικής βαθμίδας πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως άλλη μια υπενθύμιση πως, όταν επανέλθει η οικονομική βαρύτητα, τότε η πτώση μπορεί να είναι γρήγορη και ανώμαλη.του Robert Smith
paradrasi.gr

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τους εποχικά εργαζόμενους

Διευκρινίσεις επί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με αριθμ. 23102/477/12-6-2020 (Β΄ 2268) «Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων-Αναστολή
συμβάσεων εργασίας εργαζομένων των επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά», παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Α της αριθμ. 23102/477/12-6-2020 ΚΥΑ:
A) i) α) Οι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, υποχρεούνται, κατά την επαναλειτουργία τους, να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019, που συνεχίζουν να επιθυμούν να εργαστούν στους ίδιους εργοδότες. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν εκδήλωσαν με οποιονδήποτε τρόπο την πρόθεσή τους να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργοδότη, έως την ημερομηνία
επαναλειτουργίας της επιχείρησης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.
β) Οι εργοδότες-επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, υποχρεούνται, κατά την επαναλειτουργία τους, να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019, που συνεχίζουν να επιθυμούν να εργαστούν στους ίδιους εργοδότες. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν εκδήλωσαν με οποιονδήποτε τρόπο την πρόθεσή τους να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργοδότη, έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.
Η επαναπρόσληψη υλοποιείται με την υποβολή του σχετικού εντύπου Ε3: « Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
ii) α) Οι ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι τις 30/9/2020, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας απασχόλησής τους, κατά την προηγούμενη περίοδο. Σε αναστολή σύμβασης εργασίας δύναται να τεθεί ο ίδιος αριθμός εργαζομένων που απασχολήθηκαν κατά μέσο όρο κατά τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και, κατ' ανώτατο όριο, οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019.
β) Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή κατά τα ανωτέρω, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (A' 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (A' 76), εφόσον οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.
γ) Επισημαίνεται ότι εργαζόμενοι σε εργοδότες-επιχειρήσεις της παρ. i) της παρούσας εγκυκλίου, που θα επαναλειτουργήσουν εντός των μηνών Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου,καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης.
Για παράδειγμα:
I. Εργαζόμενος υποχρεωτικώς επαναπροσληφθείς σε εργοδότη-επιχείρηση π.χ. τουριστικό κατάλυμα εποχικής λειτουργίας της παρ. i) της παρούσας, που επαναλειτουργεί στις 25 Ιουνίου, υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση για το διάστημα από 1/6/2020 μέχρι 24/6/2020, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση Β του άρθρου 4 του Κεφαλαίου Α της ανωτέρω ΚΥΑ. Από τις 25/6/2020, ημερομηνία επαναλειτουργίας του εποχικού τουριστικού καταλύματος και, σε κάθε περίπτωση, μετά την επαναπρόσληψη του εν λόγω εργαζομένου, υπεύθυνος υποβολής δήλωσης αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι ο εργοδότης, δηλαδή το τουριστικό κατάλυμα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο εργαζόμενος, μετά τις 25/6/2020, δεν υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση. Ο εργοδότης δύναται για τον εν λόγω εργαζόμενο είτε να θέσει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή είτε να τον απασχολήσει, υποβάλλοντας το έντυπο Ε4-συμπληρωματικός ωραρίου στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Σε περίπτωση που η ανωτέρω επιχείρηση του παραδείγματος επαναλειτουργήσει στις 15 Ιουλίου 2020, ο εργαζόμενος, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα υποβάλει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» δύο μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, μία για το διάστημα από 1/6/2020 έως 30/6/2020 και μία για το διάστημα από 1/7/2020 έως14/7/2020.
δ) Στην περίπτωση που εργοδότες-επιχειρήσεις της παρ. i) της παρούσας εγκυκλίου που επαναλειτουργούν, αποφασίσουν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν από το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε αυτές, καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από την οριστική διακοπή εργασιών της επιχείρησης έως τις 30/9/2020. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η διαδικασία υποβολής των σχετικών μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζομένων.
iii) Εργοδότες-επιχειρήσεις της περίπτωσης i) της παρούσας εγκυκλίου που θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, σύμφωνα με την
περίπτωση ii) της παρούσας, υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020 και, σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
Β) i) α) Εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων κατά τα ανωτέρω, προβαίνουν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας της επιχείρησης, σταδιακά, ως εξής: i) με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων, ii) με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων, iii) με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων.
β) Εργοδότες-επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων εποχικής λειτουργίας που επαναλειτουργούν, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων κατά τα ανωτέρω, προβαίνουν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, ανάλογα με τη λειτουργική πληρότητά τους.
γ) Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή, δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.
ii) Οι ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις δύνανται:
α) Να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο δωδέκατο της από 1/5/2020 ΠΝΠ (A' 90) και, σε κάθε περίπτωση, μετά την επαναπρόσληψή τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργοδότες-επιχειρήσεις υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν στο έντυπο του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» «ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ, ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ, ΜΗ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ», σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας. Το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας θεωρείται χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες-επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να παραταθεί, πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.
β) Να κάνουν χρήση του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (A' 104) σύμφωνα με την άριθμ. 23103/478/13.06.2020 ΚΥΑ (Β΄ 2274), δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, εφόσον έχουν προβεί σε επαναπροσλήψεις αυτών και πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 της ως άνω ΚΥΑ. Σε περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή αίτησης/δήλωσης για την ένταξή τους στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στο μηχανισμό και εφεξής.
Γ) Εργαζόμενοι των εργοδοτών-επιχειρήσεων κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όλο το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή, οι ως άνω εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση Β του άρθρου 4 του Κεφαλαίου Α της ανωτέρω ΚΥΑ.
Δ) Οι εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων εποχικής λειτουργίας, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για τη θερινή τουριστική περίοδο 2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, σε συνδυασμό με τους σχετικούς όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).
Ε) Εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων εποχικής λειτουργίας που δεν θα επαναλειτουργήσουν, έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν σχετικά τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο.
ΣΤ) Το ποσοστό του 17% των πρακτικά ασκούμενων στα ξενοδοχεία υπολογίζεται στους πραγματικά απασχολούμενους. ΑΠΕ-ΜΠΕ