Τι είναι Click away και πώς θα δώσει «ανάσα» στο εμπόριο: Η διαδικασία σε απλά βήματα

 Η μέθοδος του «click away» είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών χωρίς να μεσολαβεί courier, αναφέρει στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό έγγραφό του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.



Το «click away» προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.

2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.

3. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας - πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

«Η μέθοδος του «click away» θα αποτελέσει τον μόνο τρόπο για τα εμπορικά καταστήματα, να πωλούν τη περίοδο της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων» αναφέρει το ΕΒΕΠ.
Σε ό,τι αφορά στις διαφορές στους όρους «e-shop» και «e-commerce» αντίστοιχα, ενώ ο κάθε όρος έχει δικό του ορισμό και είναι δύο διαφορετικές έννοιες.

• Tι είναι E-shop;

Ένα e-shop ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι "ο τόπος" όπου μια εταιρεία μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας ψηφιακά δίκτυα. Είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα όπου οι πελάτες μπορούν να "επισκέπτονται" από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο internet από το κινητό ή τον φορητό υπολογιστή τους.

• Τι είναι E-commerce;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο (E-commerce), το οποίο επίσης αναφέρεται ως διαδικτυακό εμπόριο (Internet commerce), αποτελεί την μεταφορά χρημάτων και δεδομένων για την εκτέλεση συναλλαγών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (ή eshop). Είναι ο συνδυασμός καινοτόμων πληροφοριακών και επικοινωνιακών τεχνολογιών , που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), για την υποστήριξη και την ολοκλήρωση διαδικαστικών και στρατηγικών καθηκόντων για τις πωλήσεις τους, χωρίς τη χρήση φυσικών αντιγράφων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο για πολλούς είναι η πώληση φυσικών προϊόντων στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί επίσης να περιγράψει κάθε είδους εμπορική συναλλαγή μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Ξεκινά τον Ιανουάριο – Η βασική προϋπόθεση

 Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει και επιστρεπτέα 6 μέσα στο 2021 και αν χρειαστεί μπορεί να έρθει και 7ος κύκλος οικονομικής ενίσχυσης


Νέες κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και ήδη ετοιμάζεται ο 5ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Προϋπόθεση για τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης θα είναι η πτώση τζίρου την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Δηλαδή, για να ενταχθεί μια επιχείρηση, θα πρέπει να έχει πτώση τζίρου τουλάχιστον 20%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης στον 5ο κύκλο θα είναι μη επιστρεπτέο, όπως ίσχυε και στην επιστρεπτέα 4. Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι η επιχείρηση να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση έως τον Ιούνιο του 2021.

Υπενθυμίζεται πως 448.203 επιχειρήσεις συμμετείχαν στην επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και το ποσό που δόθηκε συνολικά το 2020 αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει και επιστρεπτέα 6 μέσα στο 2021 και αν χρειαστεί μπορεί να έρθει και 7ος κύκλος οικονομικής ενίσχυσης. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα έχουν τη ρευστότητα ώστε να πληρώσουν τους φόρους τους, τις υποχρεώσεις (όπως είναι τα ενοίκια), αλλά και να καταβάλουν τις επόμενες ημέρες το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους.

Το επιστρεπτέο κομμάτι και των τεσσάρων κύκλων θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις μετά τον Ιανουάριο του 2022.