Φάκελοι με ύποπτη ουσία σπέρνουν τον πανικό στην χώρα


Για ακόμη μία ημέρα είναι δεκάδες οι φάκελοι με ύποπτο περιεχόμενο που φτάνουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και κολλέγια. Ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε σε ιδιωτικό κολέγιο της Θεσσαλονίκης, όπου μετέβη ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για την παραλαβή του. Οι εγκαταστάσεις του κολεγίου βρίσκονται επί της οδού Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και η περιοχή έχει αποκλειστεί.Επίσης εκκενώθηκε το τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από φοιτητές και διοικητικό προσωπικό κατόπιν εντολής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής λόγω της ύπαρξης ύποπτου φακέλου στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Oι πρώτες εκτιμήσεις λένε πως μοιάζει με αυτούς που κυκλοφορούν τελευταία στο ιντερνέτ και έχουν κατακλύσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ωστόσο εξετάζεται αυτή την ώρα από τις αρχές.Άλλο κρούσμα σημειώθηκε στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφτασε με τα ΕΛΤΑ, στις 08:15 σήμερα, ένας ακόμη ύποπτος φάκελος από την Ινδία. Ο φάκελος έγραφε στα αγγλικά αντιπρύτανης, χωρίς να κατονομάζεται ο παραλήπτης.
Αμέσως, ενημερώθηκε η αστυνομία και σε λίγη ώρα αναμένεται να παραλάβει την ύποπτη αλληλογραφία η ΕΜΑΚ, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Για προληπτικούς λόγους τρεις υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο θα υποβληθούν σε εξετάσεις στο Νοσοκομείο, ενώ ο φάκελος θα αποσταλεί στον «Δημόκριτο».Συναγερμός σήμανε σε Αστυνομία και Πυροσβεστική για την ύπαρξη ύποπτων πακέτων στο ΤΕΙ Στερεάς στη Λαμία. Το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Στερεάς ήταν και αυτό μέσα στους παραλήπτες των ύποπτων δεμάτων από Ινδία και μάλιστα με δύο πακέτα, τα οποία άνοιξαν οι υπάλληλοι του Ιδρύματος.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από το Ίδρυμα οι υπάλληλοι μόλις συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για τα πακέτα που σε άλλα ιδρύματα περιείχαν σκόνη, ειδοποίησαν τις Αρχές και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις χημικού κινδύνου.Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για επικίνδυνες ουσίες αλλά εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία όπως σε κάθε περίπτωση έκθεσης ατόμου σε κάποια χημική ουσία. Ορισμένοι από αυτούς είχαν σταλεί το προηγούμενο διάστημα και οι Αρχές ενημερώθηκαν από τους παραλήπτες τους χθες το μεσημέρι.

Παραλήπτες…

Ειδικότερα, έφτασαν φάκελοι, μετά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στην Πρυτανεία Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας και στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην σχολή ΣΕΛΈΤΕ) στην Καλογρέζα, αλλά και σε σχολές στο Αργοστόλι, στην Αρτα, στην Κοζάνη, και στο Αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» για καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Ολοι οι φάκελοι περιείχαν φυλλάδια και κάποιοι από αυτούς είχαν και σκόνη, με αρχικά άγνωστη χημική περιεκτικότητα. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς είχαν σφραγιστεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στους παραλήπτες τους με μεγάλη καθυστέρηση.
«Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης. Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο, παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινή της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη.

Το χρονικό

Ο πρώτος φάκελος, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσω ΕΛΤΑ με τουλάχιστον επτά υπαλλήλους να έρχονται σε επαφή μαζί τους αλλά και με τη συγκεκριμένη σκόνη. Σύμφωνα με πληροφορίες τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις και διαδικασίες, όπως ακριβώς προβλέπονται στην 116η εγκύκλιο, για την ασφαλή μεταφορά ραδιοχημικών υλικών, καθώς χθες το πρωί έφτασε στη Μυτιλήνη το C130 με την πρώτη ΕΜΑΚ να μεταφέρει το φάκελο στο Γενικό Χημείο Κράτους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο φάκελος και η άγνωστη σκόνη τοποθετήθηκαν σε τρεις διαφορετικές συσκευασίες, σφραγίστηκαν και στη συνέχεια ο δράστης τις έβαλε μέσα σε σακούλες απορριμμάτων και από εκεί σε ειδικό κιβώτιο.
«Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους», έγραφαν στην αγγλική γλώσσα τα φυλλάδια του φακέλου με την ύποπτη σκόνη, προκαλώντας την έντονη κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπρόσθετα, ο φάκελος είχε Ινδό αποστολέων και αποδέκτη την Πρυτανεία. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, κάποιοι από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το φάκελο αισθάνθηκαν έντονο κάψιμο στο λαιμό και τα μάτια.
Η κινητοποίηση του νοσοκομείου του νησιού ήταν άμεση καθώς διαμορφώθηκε άμεσα ειδικός θάλαμος προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας τα άτομα που βρίσκονταν στο χώρο και ήρθαν σε επαφή με το φάκελο και τη σκόνη, έως ότου ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός και ιατρικός έλεγχος. Ταυτόχρονα οι αστυνομικοί απέκλεισαν το χώρο όπου ανοίχθηκε ο φάκελος, μέχρι οι εξειδικευμένοι πυροσβέστες με τις ειδικές στολές να περισυλλέξουν το φάκελο και να απολυμάνουν το χώρο.Εν συνεχεία, χθες διαπιστώθηκε πως ακόμη ένας φάκελος εστάλη στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, έχοντας ως παραλήπτη τον αντιπρύτανη. Ο συγκεκριμένος φάκελος είχε ως ημερομηνία αποστολής τον Νοέμβριο και ανοίχτηκε την Τετάρτη από δύο γυναίκες οι οποίες δεν έδωσαν σημασία, τον έκλεισαν και τον άφησαν πάνω στο γραφείο του.Οι δύο γυναίκες δεν παρουσίασαν κάποια συμπτώματα, με τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος να ενημερώνει άμεσα την ΕΛ.ΑΣ. Ακόμη ένας φάκελος εστάλη στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας, έχοντας ως παραλήπτη το πανεπιστήμιο του νησιού. Οι Αρχές απέκλεισαν το χώρο του ταχυδρομείου ενώ όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών, Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ. Φάκελος εστάλη και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω με τον πρύτανη του Ιδρύματος, που τον παρέλαβε να τον πετάει στα σκουπίδια.

Ντόμινο…

Αντίστοιχοι φάκελοι εστάλησαν σε Ιδρύματα στο Αργοστόλι, στην Αρτα, στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ο τελευταίος φάκελος είχε παραλήπτη έναν καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του. Παράλληλα, στην Κοζάνη ένας καθηγητής άνοιξε τον ύποπτο φάκελο στο δεύτερο δεκαήμερο, τον έσκισε και κράτησε μόνο τα γραμματόσημα, ενημερώνοντας χθες τις Αρχές όταν είδε πως είχε πάρει διαστάσεις το θέμα. Επιπλέον, χθες εστάλη και δεύτερος φάκελος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και ένας επιπλέον στο Πανεπιστήμιο Σπάρτης και στο ΑΠΘ.Από την έως τώρα έρευνα έχει προκύψει πως ο φάκελος που εστάλη στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου είχε σφραγίδα των ΕΛΤΑ από τον Νοέμβριο και αυτός που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε σφραγιστεί τον Δεκέμβριο. Οι διωκτικές Αρχές πρόκειται να διερευνήσουν αν όντως υπάρχει κάποιος Ινδός αποστολέας, ενώ όλοι οι φάκελοι θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.. Ενημέρωση για την υπόθεση έλαβε από την πρώτη στιγμή η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Η "δημοκρατία" πεθαίνει από το κρύο

"Οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται ραγδαία, υποδηλώνοντας πως το μοντέλο κοινωνικής πολιτικής που κυοφορείται δεν στοχεύει στη διαφύλαξη του μεγαλύτερου ιδεολογικοπολιτικού επιτεύγματος των αστικών δημοκρατιών, την κοινωνική ιδιότητα του πολίτη, αλλά στην οριακή διαχείριση της ανθρώπινης επιβίωσης."

Είναι λόγια κάποιων διακεκριμένων καθηγητών Πανεπιστημίου που ειλικρινά δεν ξέρω αν φωτίζουν ή αν μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την απαίσια πραγματικότητα που ξεγυμνώνεται και αυτές τις παγωμένες μέρες γύρω μας.
Όταν μιλάει κανείς για το δικαίωμα στη ζεστασιά μέσα σε ένα ανθρώπινο σπίτι τον 21ο αιώνα, τι πιο απλό και αυτονόητο δικαίωμα από αυτό μπορεί να υπάρχει, καλύτερα να μη μασάει τα λόγια του.
Γιατί εδώ δε μιλάμε "για την κοινωνική ιδιότητα του πολίτη" ούτε για τη ΄"διαφύλαξη του μεγαλύτερου ιδεολογικοπολιτικού επιτεύγματος των αστικών δημοκρατιών", αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Μιλάμε για μια εποχή όπου ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων πεθαίνει από το κρύο χωρίς καν στέγη από πάνω τους, ενώ υπάρχουν όλα τα μέσα και μάλιστα σε ενοχλητικό περίσσευμα για να μη συμβαίνει αυτό. Και βέβαια την ίδια στιγμή και η τεράστια πλειοψηφία αυτών που ζουν κάτω από κάποια στέγη, είτε δεν ξέρουν πια τη λέξη καλοριφέρ είτε το ανάβουν με πόνο ψυχής με το σταγονόμετρο. 
Το "μεγαλύτερο ιδεολογικοπολιτικό επίτευγμα του καπιταλισμού" λοιπόν, αποδείχτηκε πως είναι άλλο ένα τεράστιο ψέμα που δεν έχει νόημα στα δύσκολα της πραγματικής ζωής και περιφέρεται μόνο σαν κούφια φράση στους λόγους των καθηγητών που προσπαθούν να γυαλίσουν ένα δήθεν διαμάντι που κάηκε σαν κάρβουνο στο κρύο.
Οι "πολίτες" των αστικών δημοκρατιων βέβαια, όπως φαινεται τόσο βάρβαρα καθαρά αυτές τις μέρες, είναι χωρισμένοι σε πλούσιους και φτωχούς. Οι πρώτοι, οι από πάνω, γεμίζουν τα σαλέ των χιονισμένων βουνών μοστράροντας τη χλιδή τους στις οθόνες. Οι δεύτεροι, οι από κάτω, ψοφάνε απ' το κρύο και παρουσιάζονται σαν εξαίρεση ενώ είναι ο κανόνας.Αυτοί βέβαια, οι φτωχοί που ξεπαγιάζουν, δεν πάσχουν από ιδεολογικά επιτεύγματα στα χαρτιά. Πάσχουν από φτώχεια, από κρύο, δηλαδή από έλλειψη αυτών που οι πλούσιοι έχοντες και κατέχοντες την εξουσία έχουν σε τρομερό περίσσευμα, και που χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη πετάνε στα σκουπίδια ζητώντας την ίδια στιγμή ακόμη περισσότερα!
Το κακό είναι πως όλα αυτά δεν είναι κάποια λάθη που ξέφυγαν από την προσοχή της εξουσίας και που μπορούν να διορθωθούν. Είναι ή ίδια η ουσία των "αστικών δημοκρατιών" που η ρίζα τους ποτίζεται από την ανισότητα και την αδικία. Είναι ακόμη περισσότερο η μόνη υπόσχεση που μπορεί ο κόσμος του καπιταλισμού να δώσει για το μέλλον.Αυτή ακριβώς η ανισότητα, που όλοι οι "ειδικοί" καταριούνται, είναι απλά το κίνητρο αυτού του λαμπερού κόσμου που στις σκιερές του γωνίες κρύβει φτωχούς, άνεργους και άστεγους.Έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο της ιστορίας που η γύμνια εξέχει ολοφάνερα από το περιτύλιγμα και που όποια "οριακή διαχείριση" κι αν δοκιμαστεί όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα είναι υποχρεωμένοι να χάνουν τη ζωή τους για να έχει επαρκή καύσιμη ύλη η μηχανή της οικονομίας του καπιταλισμού.Τις τελευταίες μέρες είδαμε ένα πλακάτ στους δρόμους των πλούσιων ΗΠΑ με τα 50 εκ. φτωχούς!
Έλεγε: "Αδειάστε τους ξενώνες και γεμίστε τα σπίτια".Είναι γνωστό ότι την ίδια στιγμή που ΄πραγματικοί άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο στους δρόμους, τα άδεια σπίτια αυξάνονται συνεχώς αφού και εδώ στην Ελλάδα της ΕΕ, οι "ανθρωπιστές" των πολύχρωμων πλέον κυβερνήσεων αντί να σώσουν αυτούς που κινδυνεύουν ψάχνουν να βρουν με ποιο τρόπο θα βγουν στους πληστηριασμούς ακόμη περισσότερα σπίτια μπας και χορτάσει το θηρίο και σωθούν οι ισολογισμοί επιχειρήσεων και τραπεζών.Αυτός είναι ο κόσμος των περίφημων "αστικών δημοκρατιών" όπου η δημοκρατία δεν χρειάζεται καθόλου να έχει σάρκα και οστά, γεύση ζεστού ψωμιού, μυρωδιά του φαγητού που βγαίνει από το φούρνο μέσα σε ένα ζεστό δωμάτιο γεμάτο χαμόγελα γύρω από τη φωτιά.
Μπορεί απλά να είναι ένα ιδεολογικό επίτευγμα...
Να την χαίρονται λοιπόν τη δημοκρατία τους.
Εμείς πάλι θα παλέψουμε για τη δική μας.