ΔΕΗ: Η έκπτωση συνέπειας 15% ούτε θα καταργηθεί, ούτε θα μειωθεί


– Η Επιχείρηση, μετά και την αναχρηματόδοτηση με πολύ ικανοποιητικούς όρους του κοινοπρακτικού δανείου του 1,2 δισ., ακόμη και χωρίς τις δράσεις του Business Plan, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας τα επόμενα 2-3 χρόνια. Θα τηρεί ικανοποιητικά τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της και θα διαθέτει όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια για το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα, για έργα ΑΠΕ, Δικτύου Διανομής, Πτολεμαΐδας V κ.λπ.

Η έκπτωση συνέπειας 15%, η οποία σύμφωνα με σχετική έρευνα επιδοκιμάζεται από το 82% και πλέον των πελατών, δεν πρόκειται ούτε να καταργηθεί ούτε να μειωθεί, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο «Βήμα».
«Είναι θέμα αρχής ενταγμένης στο σύστημα αξιών της ΔΕΗ η επιβράβευση των συνεπών πελατών, οι οποίοι, σε αντίθεση με άλλους, συντηρούν την ευρωστία της Επιχείρησης και δικαιολογημένα, χωρίς την έκπτωση, θα διακατέχονται από το αίσθημα της αδικίας», προσθέτει ο κ. Παναγιωτάκης.
Σε ερώτηση δε για αυξήσεις στα τιμολόγια, ο επικεφαλής της επιχείρησης τονίζει τα εξής: «Η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία είναι και αρμόδια για την τιμολογιακή πολιτική, δεν υιοθετεί αυτήν την άποψη, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες της αγοράς. Βεβαίως προκύπτουν ως γνωστόν επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η ραγδαία αύξηση των δικαιωμάτων CO2 ή η κάλυψη των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), μη ελεγχόμενου από την Επιχείρηση, οι οποίοι και συνεκτιμώνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2016 μέχρι και το 2018 (εκτίμηση) η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με πλέον του 1 δισ. από εξωγενείς παράγοντες (ΕΛΑΠΕ, ΝΟΜΕ, ενεργειακή κρίση 2017 κ.λπ.)».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει ακόμη τα εξής:
– Η ΔΕΗ έχει λάβει άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, στην αγορά του οποίου θα δραστηριοποιηθεί ενεργά από το νέο έτος.
Επιπλέον, η ΔΕΗ θα ενεργοποιηθεί συστηματικά προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα εξοικονόμησης και αναβάθμισης της ενεργειακής αποδοτικότητας.
– Η ΕΕ δεν έχει αποκλείσει τη χορήγηση Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος στις λιγνιτικές μονάδες και περιμένει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
– Τα δημοσιεύματα περί μείωσης του προσωπικού στο 50% δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Δεν χρειάζεται και δεν προβλέπεται εθελουσία έξοδος προσωπικού. Η ροή των συνταξιοδοτήσεων θα είναι αρκετή. Επιπλέον ένα μέρος των εργαζομένων θα απασχοληθεί στις νέες δραστηριότητες. Αντίθετα, χρειάζονται νέοι εργαζόμενοι σε νευραλγικές θέσεις, που σήμερα είναι υποστελεχωμένες, καθώς και για βελτίωση της ηλικιακής κατανομής του προσωπικού, του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου 50 έτη.
– Χωρίς αμφιβολία χρειάζεται μείωση του μισθολογικού κόστους. Αυτό θα γίνει με μέτρα εξορθολογισμού πρωτίστως της οργάνωσης και των διαδικασιών, καθώς και με την ανανέωση του προσωπικού.