Ετσι θα καταργηθούν τα μετρητά – Το διπλό σχέδιο για συναλλαγές μόνο με κάρτα


Το έμμεσο τέλος των μετρητών στις συναλλαγές θα έρθει μέσα στο 2019 εφόσον υλοποιηθούν δύο σχέδια της κυβέρνησης. Το ένα είναι γνωστό και αφορά τη μείωση του ορίου για συναλλαγές με μετρητά και το οποίο σχεδιάζεται από τα 500 ευρώ να πέσει στα 300 ευρώ ή ακόμη και στα 200 ευρώ.
Αυτό όπως είναι αντιληπτό θα αυξήσει ραγδαία τις συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα καθώς όλο και περισσότεροι θα χρησιμοποιούν κάρτες.
Το δεύτερο αφορά στην αύξηση του ποσού που θα απαιτείται από τους φορολογούμενους για το αφορολόγητο. Τα σενάρια φαίνεται να είναι δύο. Η πρώτη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι έχει να κάνει με την συγκέντρωση αποδείξεων με κάρτα για το 15% του εισοδήματός τους, εάν έχουν εισόδημα ως 10.000 ευρώ το έτος, αντίστοιχα το 20% για εισοδήματα από 10.001 ευρώ ως 20.000 ευρώ το έτος και το 25% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω.
Η δεύτερη πρόταση που συζητείται αφορά στην αύξηση των ορίων στο 20%, 25% και στο 30% αντίστοιχα. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν διπλάσιες αγορές με κάρτες, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν το όριο για το αφορολόγητο καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με φορο-πρόστιμο για το ποσό που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν.
με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα πιέζονται να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών με κάρτες ώστε να κλειδώνουν από νωρίς το ποσό που απαιτείται για το αφορολόγητο.
Πρόκειται για μια διπλή έμμεση «κατάργηση» των μετρητών που σιγά – σιγά θα μειώνεται στην καθημερινότητά μας και θα χρησιμοποιείται για μικρής αξίας συναλλαγές.
Έτσι η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μειώσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή καθώς όλες οι αγοραπωλησίες θα περνούν από τα POS και θα φορολογούνται. Δεν θα αποκρύβονται με απλά λόγια εισοδήματα.

https://www.tanea.gr/2018/12/26/economy/economy-greece/etsi-tha-katargithoun-ta-metrita-to-diplo-sxedio-gia-synallages-mono-me-karta/