Καλλιάνος: Προσοχή – Κίνδυνος για πλημμύρες από αύριο. Δείτε τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο


ΠΡΟΣΟΧΗ : ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό είναι καθ’οδόν προς την περιοχή μας και από αύριο (Δευτέρα) το πρωί θα αρχίσει να επηρεάζει πρώτα την βορειοδυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Πολύ γρήγορα, μέσα στη Δευτέρα, οι ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας και προς το τέλος της ημέρας και περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΑ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, οι βροχές θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, σχεδόν το μεγαλύτερο αν εξαιρέσουμε τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της ανατολικής Πελοποννήσου όπου εκεί τα φαινόμενα θα είναι πολύ εξασθενημένα, τοπικού χαρακτήρα και μικρής χρονικής διάρκειας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και των Δωδεκανήσων διότι εκεί οι καταιγίδες θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ
Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Τετάρτη θα ξημερώσει με άστατο καιρό σε μεγάλο μέρος της επικράτειας (πλην των δυτικών τμημάτων που κατά βάση εκεί ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση), όμως από το βράδυ της ίδιας ημέρας και στη συνεχεία (μέχρι την Πέμπτη) οι περισσότερες βροχές και οι καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της ανατολικής Πελοποννήσου αλλά και στα περισσότερα νησιωτικά τμήματα του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Ίσως τοπικά το βράδυ της Τετάρτης παραμείνουν λίγες βροχές στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στο ΒΑ Αιγαίο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΤΠΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Φαίνεται ότι η κακοκαιρία θα μας αποχαιρετήσει από το μεσημέρι-απόγευμα της Πέμπτης και τα όποια φαινόμενα, μέχρι και την Παρασκευή, θα επηρεάζουν μόνο την Κρήτη όπου εκεί ο καιρός θα συνεχίσει για άλλη μια ημέρα να είναι φθινοπωρινός και «Βρετανικού τύπου».
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι των Επτανήσων, όπου κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της Δευτέρας θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι στο Ιόνιο (έως 7-8 μποφόρ) αλλά και οι κάτοικοι του Αιγαίου και της Ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου από το μεσημέρι της Τετάρτης θα εισέλθει από τα βόρεια ένας ισχυρός βοριάς που θα αγγίζει και τα 8 μποφόρ τοπικά.
Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών καταιγίδων, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να ενισχύονται ξαφνικά και οι άνεμοι σε αυτά τα τμήματα.
ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ
Φαίνεται ότι, ειδικά από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κατά 6-8°C κατά μέσο όρο σε σχέση με τις θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου. Όχι ότι θα επικρατήσει ιδιαίτερο κρύο που θα θυμίζει χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες αλλά όπως και να έχει η πτώση της θερμοκρασίες θα είναι αισθητή. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1500-1600 μέτρα και στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1800-1900 μέτρα.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ
Στον χάρτη που σας έχω επισυνάψει μαζί το κείμενο μου, σας δίνω τις περιοχές που δίνουν υποψηφιότητα για να εκδηλωθούν τα πιο ισχυρά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της 4ήμερης κακοκαιρίας. Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτές τις 4 ημέρες (και ειδικά τη Δευτέρα και την Τρίτη), θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα οι κάτοικοι των παρακάτω νομών (η περιφερειών) ώστε σε περίπτωση που θα εκδηλωθούν σε τοπικό επίπεδο πολύ ισχυρά φαινόμενα, τουλάχιστον να αποφύγετε τις πλημμύρες :
– Επτάνησα
– Θεσπρωτίας
– Ιωαννίνων
– Άρτας
– Πρέβεζας
– Δυτικά Καστοριάς
– Δυτικά Κοζάνης
– Δυτικά Γρεβενών
– Δυτικά Τρικάλων
– Δυτικά Καρδίτσας
– Δυτικά Ευρυτανίας
– Αιτωλοακαρνανίας
– Αχαΐας
– Ηλείας
– Μεσσηνίας
– Δυτικά Αρκαδίας
– Δυτικά Λακωνίας
– Πέλλας
– Ημαθίας
– Κιλκίς
– Θεσσαλονίκης
– Σερρών
– Δράμας
– καβάλας
– Ξάνθης
– Ροδόπης
– Έβρου
– Νησιά ανατολικού Αιγαίου
– Δωδεκάνησα
– Δυτική και νότια Κρήτη
Η ΑΤΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κακοκαιρίας, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Αττικής, αλλά όπως όλα δείχνουν, ούτε η ένταση των βροχοπτώσεων, ούτε και η διάρκεια τους θα προβληματίσουν. Αν κάπου εκδηλωθούν πολύ ισχυρά φαινόμενα θα είναι σε πολύ τοπικό επίπεδο, που και πάλι το θεωρώ σχεδόν αδύνατο. Άρα λοιπόν, ναι μεν θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές αλλά χωρίς να μας δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα. Βέβαια, πάντα ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο…
ΥΓ. : Δεν σημαίνει ότι σε όλους τους παραπάνω νομούς που σας έδωσα σε λίστα, τα φαινόμενα θα είναι τέτοια ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα. Απλά σας εξήγησα και προηγουμένως, ότι σε αυτούς τους νομούς η τις περιφέρειες, οι καταιγίδες θα έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο.
Εύχομαι καλή εβδομάδα στους απανταχού Έλληνες!