Μείωση Ενοικίου 40%: Μέχρι πότε θα ισχύσουν και πόσα θα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες



Έκτακτη δήλωση στο Taxis θα κληθούν να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αναγκάζονται να δεχθούν υποχρεωτική μείωση ενοικίων, προκειμένου να επωφεληθούν από την έκπτωση φόρου

Επεκτείνεται και για τους επόμενους μήνες η μείωση ενοικίου επιχειρήσεων, εργαζομένων, φοιτητών, ναυτικών
Συγκεκριμένα:
Με τροπολογία – προσθήκη του υπουργείου οικονομικών που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. -Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις- (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. -Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα- (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις», επεκτείνεται και για τους επόμενους μήνες η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος:
– και για τον μήνα Ιούνιο 2020 για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων, για τις οποίες ελήφθησαν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο 2020 ή λαμβάνονται και κατά τον μήνα Ιούνιο ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.
– για επαγγελματικές μισθώσεις, για όσο χρόνο εξακολουθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις να πλήττονται και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020.
– για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις καθώς και για τις μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναι τέκνα – εξαρτημένα μέλη των εν λόγω εργαζομένων.
– κύριας κατοικίας ναυτικών των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή έως και τον μήνα Αύγουστο 2020
Το 30%  των ποσών που θα χάσουν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων θα καλύψουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μέσω εκπτώσεων φόρου.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεούνται να αποδεχθούν περικοπές 40% στα εισπραττόμενα ενοίκια ακόμη και μέχρι τον Αύγουστο, δικαιούνται έκπτωση, από φορολογικές οφειλές με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής από 31-7-2020 και μετά (δηλαδή από φόρο εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν φέτος), ποσοστού 20% υπολογιζόμενου επί του τμήματος των μισθωμάτων το οποίο εισπράττουν τελικά, μετά την αναγκαστική μείωση κατά 40%.
 Δηλαδή δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων. Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί ως ποσό στο 30% του απωλεσθέντος 40%.
Παραδείγματα:Σε μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 400 ευρώ, η έκπτωση υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 600 ευρώ και διαμορφώνεται σε 120 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 30% των υπολοίπων 400 ευρώ που είναι η εισοδηματική απώλεια.
Για μηνιαίο ενοίκιο 600 ευρώ, η απώλεια στο τρίμηνο για τον ιδιοκτήτη είναι 720 ευρώ και η έκπτωση φόρου που δικαιούται είναι 216 ευρώ. Επομένως η τελική ζημία για τον ιδιοκτήτη είναι 504 ευρώ.
Για μηνιαίο ενοίκιο 400 ευρώ, η συνολική απώλεια στο τετράμηνο είναι 620 ευρώ, ενώ η επιστροφή φόρου ανέρχεται σε 192 ευρώ, επομένως η τελική ζημία για τον ιδιοκτήτη είναι 448 ευρώ.