«Μπλόκο» συμβολαιογράφων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς


Ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης το οποίο προβλέπει την έναρξη διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέχρι τις 29 Νοεμβρίου αποφάσισαν να «μπλοκάρουν» οι συμβολαιογράφοι. Επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας των ίδιων αλλά και δυσλειτουργίας του συστήματος, αποφάσισαν στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, αποχή από τα καθήκοντά τους (συγκεκριμένα των πλειστηριασμών, ηλεκτρονικών και μη) μέχρι το τέλος του χρόνου.Στο περιθώριο της συνέλευσης αποφασίστηκε ομόφωνα ο κλάδος να αιτηθεί:

α) Για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων είναι ανάγκη να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και η ποινική αντιμετώπιση όσων επιτίθενται και προπηλακίζουν συναδέλφους κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών ή στα γραφεία τους και

β) Για την καλύτερη εποπτεία των πλειστηριασμού και προς διευκόλυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και των λοιπών παραγόντων της διαδικασίας ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός να διεξάγεται μια μέρα την εβδομάδα και σε μία βάρδια.-

Επίσης, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ζητηθεί αλλαγή του πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών, με σκοπό τη διασφάλιση της νομιμότητας και το ρόλο του συμβολαιογράφου ως εγγυητή της:

1) Πλειστηριασμοί με τη φυσική παρουσία του συμβολαιογράφου: Να διενεργούνται μόνο εντός αίθουσας Ειρηνοδικείου και η διαδικασία να ολοκληρώνεται έως τις 15.00, μ.μ., δηλαδή εντός του ωραρίου συζήτησης των υποθέσεων από τους ειρηνοδίκες. Η μεταβολή αυτή θα γίνει η αρχή για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι ο συμβολαιογράφος είναι και ενεργεί ως όργανο της εκτέλεσης ισότιμα με το δικαστή και προστατεύεται από την πολιτεία με τα ίδια μέσα.

2) Οι πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο να διενεργούνται: α) στον ίδιο τόπο, δηλαδή σε αίθουσα Ειρηνοδικείου. β) Μία ημέρα την εβδομάδα και όχι διαζευκτικά Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, β) Επί δίωρο (όχι έξι ώρες, σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το πρωί, ή τέσσερις ώρες σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το απόγευμα) με άμεση εποπτεία και διεύθυνση της διαδικασίας από το συμβολαιογράφο .

3) Τροποποίηση της διάταξης της Υ.Α 41756/30-5-17, με την οποία ορίζεται ότι η «ταυτοποίηση» των υποψηφίων πλειοδοτών/φυσικών, γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των στοιχείων του TAXIS. Ο έλεγχος της ταυτότητας των φυσικών/ νομικών προσώπων πλειοδοτών που διαθέτουν Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα, πρέπει να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδίων ή αντίστοιχα των εντολοδόχων τους ενώπιον του συμβολαιογράφου, με την σύνταξη σχετικής πράξης και να ακολουθεί η έγκριση της εγγραφής τους στο ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.

4) Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών να τεθεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του και θα ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τυχόν αστοχίες-αρρυθμίες στη λειτουργία του, καλύπτοντας και το ανεύθυνο του συμβολαιογράφου γι΄ αυτές.

5) Κατάργηση του άρθρου 98Α του Κ.Σ.

6) Σύγκληση των Δ.Σ. των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας σε κοινή συνεδρίαση, ΑΝΟΙΧΤΗ στα μέλη του Σώματος, προκειμένου η συμβολαιογραφία να καταλήξει σε κοινές θέσεις για τα παραπάνω ζητήματα και για όσα άλλα τυχόν τεθούν από τη σημερινή συνέλευση ή έχουν από τις υπόλοιπες Γ.Σ. Η συνεδρίαση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα και πάντως πριν την υπογραφή οποιασδήποτε ΣΥΜΒΑΣΗΣ για ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ της λειτουργίας της ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. στην εταιρεία newsphone . Η σύμβαση αυτή , εφόσον προκριθεί , στη συνέχεια και πριν την υπογραφή της θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί σε νέα Γενική μας Συνέλευση 8) Λήψη από την πολιτεία των απαραίτητων πρωτοβουλιών και μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών, με στόχο την ομαλοποίηση και τη διασφάλιση συνθηκών νομιμότητας διενέργειας των πλειστηριασμών

Και με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά, αποφασίστηκε: Αποχή από την διενέργεια πλειστηριασμού μέχρι 31-12-2017 με τα παραπάνω αιτήματα και έναρξη διαλόγου με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους εκπροσώπους των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου.