Κοροναϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις - Μπορεί να μολυνθεί το 60% του πλανήτη (pics+vids)

Η επιδημία αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποιεί ο ΠΟΥ - «Παίρνουν κεφάλια» για τον κοροναϊό - Οι νεκροί σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τους 1.000

Η επιδημία του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV μπορεί να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί, προειδοποιεί επιδημιολόγος δημόσιας υγείας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.
Έπειτα από την πρόσφατη παραδοχή του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγέσιους ότι «δεν βλέπουμε ίσως παρά την κορυφή του παγόβουνου», ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουνγκ (Gabriel Leung) επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι το σημαντικότερο θέμα είναι ο υπολογισμός του μεγέθους και του σχήματος του παγόβουνου.


KORONAIOS2.jpg
01
Η επιδημία αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή» AP

Από τη στιγμή που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι κάθε άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2,5 άλλους ανθρώπους, αυτό ανεβάζει το ποσοστό του κινδύνου μετάδοσης σε 60%-80%.
Ακόμη και αν το ποσοστό θνησιμότητας τοποθετηθεί στο 1%, δεδομένου ότι στις παρούσες επίσημες εκτιμήσεις δεν υπολογίζονται τα ηπιότερα κρούσματα της νόσου, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε τεράστιους αριθμούς.
Ο Γκάμπριελ Λουνγκ, που κατευθύνεται προς την έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη, θα προειδοποιήσει κατά την διάρκεια συνάντησης εμπειρογνωμόνων ότι το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η κλίμακα εξάπλωσης της παγκόσμιας επιδημίας και το δεύτερο να γίνουν εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των δραστικών μέτρων που έχει λάβει η Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας, διότι, αν αποδειχθούν επιτυχή, και άλλες χώρες θα πρέπει να σκεφτούν τα υιοθετήσουν.

Η επιδημία αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή»

Η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.
«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.
Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 42.708 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 1.017 θάνατοι, σύμφωνα με τον Τέντρος.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Ουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές», επεσήμανε ο Τέντρος.
«Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών», υπογράμμισε. «Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)», πρόσθεσε.


KORONAIOS7.jpg
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 42.708 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 1.017 θάνατοιAP

«Παίρνουν κεφάλια» για τον κοροναϊό

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, μετά τις επικρίσεις από την κοινή γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση.
Έντονος θυμός υπάρχει εδώ και μερικές εβδομάδες καθώς οι Αρχές κατηγορούνται από μεγάλο μέρος των πολιτών ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν όταν διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας.
Η δυσαρέσκεια που υπήρχε αρχικά μετατράπηκε σε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του 34χρονου Λι Ουενλιάνγκ, ένας από τους πρώτους γιατρούς που προειδοποίησαν για τον βαθμό κρισιμότητας της κατάστασης. Μετά την επίπληξή του από την αστυνομία, η οποία τον κατηγόρησε για διάδοση φημών, μολύνθηκε και ο ίδιος από τον νέο κοροναϊό.
Ο Ζανγκ Τζιν, βασικός υπεύθυνος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας, και η Λιου Γινγκζί, η διευθύντρια, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους με απόφαση της μόνιμης επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την Χουμπέι, μετέδωσε το CCTV.
Η απόφαση αυτή δείχνει να αποσκοπεί να πέσουν οι τόνοι καθώς η κοινή γνώμη ζητούσε την απόλυσή τους μετά τον θάνατο του Λι Ουενλιάνγκ. Ο οφθαλμίατρος αυτός θεωρήθηκε εθνικός ήρωας έναντι των τοπικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επεδίωξαν να αποσιωπήσουν τις αποκαλύψεις του.
Ένας πρώην αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής (υπουργείο) Υγείας, ο Ουάνγκ Χεσένγκ, θα αντικαταστήσει τους δύο αξιωματούχους που απομακρύνθηκαν.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.