Βίντεο ντοκουμέντα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο! Η καθημερινή «μάχη» των αλιευτικών στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο είναι καθημερινή. Τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής δεν διστάζουν να πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής όχι μόνο τα ελληνικά αλιευτικά, αλλά ακόμα και τις ακτές ελληνικών νησιών, όπως η Λέρος (ακόμα και στα ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας). οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι.

Δείτε τις εικόνες ντοκουμέντα με τη «μάχη» των αλιευτικών στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας  που παρουσιάζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Καταγγελίες ψαράδων για πυροβολισμούς

Υπενθυμίζουμε ότι χθες δέκα μεγάλα αλιευτικά με τουρκική σημαία ήταν μέσα στα ελληνικά ύδατα. Οι Τούρκοι όμως δεν περιορίστηκαν εκεί. Ψαράδες κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν πυροβολισμούς. Το περιστατικό κινητοποίησε το Λιμενικό, ενώ τουλάχιστον επισήμως το Πολεμικό Ναυτικό απλά έχει λάβει ενημέρωση.
Οι Τούρκοι που άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με μαρτυρίες, έσπευσαν να αποχωρήσουν όταν πλησίασε σκάφος του Λιμενικού που ενημερώθηκε για το επεισόδιο από τους Έλληνες ψαράδες.

Αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό χρονικό διάστημα τα τουρκικά αλιευτικά μπορούν να περάσουν τη “γραμμή” και να βρεθούν σε τουρκικά ύδατα. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο η συμπεριφορά των Τούρκων ψαράδων έχει γίνει εξαιρετικά προκλητική. Τα σκάφη τους φτάνουν ως και ένα μίλι απ’ τα ελληνικά παράλια. Οι Έλληνες ψαράδες απ’ την πλευρά τους λένε ότι το Λιμενικό δεν έχει προβεί σε συλλήψεις αν και είναι κατάφωρη η παραβίαση των χωρικών υδάτων.
“Ναυμαχίες” μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών έχουν καταγραφεί πολλές φορές κατά το παρελθόν σε όλο το μήκος τον συνόρων. Ωστόσο, φέτος, παρατηρείται αύξηση της προκλητικότητας από μέρους των Τούρκων. Ειδικά το γεγονός ότι έπεσαν πυροβολισμοί αυξάνει τους φόβους. Είναι πρώτη φορά που καταγράφεται ανάλογο περιστατικό και προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως έγινε χρήση όπλου το οποίο σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν πολεμικού τύπου.
Είναι τουλάχιστον περίεργο να υπάρχει τέτοιο όπλο σε αλιευτικό σκάφος, και ήδη κάποιοι αναρωτιούνται εάν η Τουρκία έχει εντάξει τις τράτες στο πλαίσιο αναβαθμισμένης επιχείρησης γκριζαρίσματος του Αιγαίου. Άλλωστε ήδη από τις αρχές του χρόνου είτε με εμβολισμούς σκαφών είτε ακόμη και με τη σύλληψη στον Έβρο των δυο Ελλήνων στρατιωτικών η Άγκυρα έχει δείξει έχει αλλάξει επίπεδο στην προκλητικότητα ακολουθώντας μη συμβατικές τακτικές.
Με πληροφορίες από: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ