Κτηματολόγιο 2019: Διευκρινίσεις για την παράταση

Διευκρινήσεις για τη δυνατότητα παροχής παρατάσεων των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, απαντώντας την Παρασκευή 17 Μαΐου σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή της Ν.Δ. κο Αθανάσιο Μπούρα.

Ειδικότερα, ο Γ. Δημαράς τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζει και κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες, ιδίως στην περιφέρεια, στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών προκειμένου να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο. «Για το λόγο αυτό», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, «το Υπουργείο έκανε δεκτή τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό να δίνει, όπου απαιτείται και συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, παράταση υποβολής δηλώσεων έως και έξι (6) μήνες πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης».
Στο σημείο αυτό τόνισε ο Γ. Δημαράς πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες καθώς η παράταση με μέγιστο όριο τους έξι μήνες δεν είναι σε καμία περίπτωση μία γενική παράταση. Αντίθετα, θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες ο Υπουργός θα κρίνει κάθε φορά την ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης, μέσω συγκεκριμένων Υπουργικών Αποφάσεων, επιβεβλημένη. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν», τόνισε ο Υφυπουργός, «ότι το Υπουργείο δεν πρέπει να δώσει μία γενική παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο καθώς οι συμβάσεις με τα Γραφεία Κτηματογράφησης λήγουν σε συγκεκριμένο χρόνο και οι παρατάσεις επιφέρουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση». Συνεπώς, ανέφερε ο Γ. Δημαράς, «είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, να υποβάλουν τη δήλωσή τους ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να πάρουν προθεσμία κατάθεσης των υπόλοιπων δικαιολογητκών σε συγκεκριμένο χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις κοστίζουν στους πολίτες, καθώς μετά την προθεσμία λήξης και για μία επταετία θα απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις και έξοδα δικηγόρων και τοπογράφων. Επιπλέον, «οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν θα χαθούν», δήλωσε ο Γ. Δημαράς «και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες».
Τέλος, ο Υφυπουργός σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2015 στο Κτηματολόγιο καθώς πλέον κτηματογραφείται σχεδόν ολόκληρη η Χώρα και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την Πατρίδα η ολοκλήρωσή του, καθώς όπως ανέφερε «το Κτηματολόγιο συνδέεται άμεσα με την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Χώρας».
Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε Δ. Αττική και Νήσους 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηματολογίου, ξεκινάει την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής όπου η προθεσμία αρχίζει στις 22-5-2019 και λήγει στις 22-8-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 22-11-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ  
https://www.nextdeal.gr/epikairotita/oikonomia/106738/ktimatologio-2019-dieykriniseis-gia-tin-paratasi