Οι 7 νέες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν; (Βίντεο)

Αναρτήθηκε 23 Νοεμβρίου 2019, 19:10 στην Κατηγορία: Οικονομία   Ετικέτες: , , , ,       -ΠΗΓΗ-


Το νέο ασφαλιστικό, αλλά και το νέο σύστημα εισφορών για τους 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, επαναλαμβάνοντας ότι το νέα ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, οι νέες εισφορές διαμορφώνονται ως εξής:

Έως 5 έτη: 126 ευρώ
Α επίπεδο: 210 ευρώ
Β επίπεδο: 252 ευρώ
Γ επίπεδο: 302 ευρώ
Δ επίπεδο: 363 ευρώ
Ε επίπεδο: 435 ευρώ
ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ
Ο υπουργός Εργασίας, εξήγησε ότι στις αρχές κάθε νέου έτους, ο επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεύθερο.

Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα

Μιλώντας για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού, εξήγησε ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα αλλά θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.
«Εννοείται (πως θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη). Εδώ μπαίνουμε σε άλλο περιβάλλον, ανταποδοτικότητας. Μιας δίκαιης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, που όποιος βάζει στον κουμπαρά του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, θα ανταμείβεται, και πολλά περισσότερα στο τέλος του εργασιακού του βίου», είπε ο κ. Βρούτσης.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Με αυτά τα δεδομένα, κερδισμένοι των νέων ασφαλιστικών εισφορών είναι αυτοί που θα μπορέσουν να πληρώσουν τις αυξημένες εισφορές.
Παράλληλα κερδισμένοι φαίνεται να είναι όλοι οι μη μισθωτοί καθώς το βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα ισχύσουν από το 2020 θα είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (υπέρ κύριας ασφάλισης – υγείας) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα τους.
Χαμένοι θα είναι αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Επίσης αυτοί που σήμερα πληρώνουν την κατώτατη ασφαλιστική κλάση η οποία με το νέο σύστημα αυξάνεται κατά 35 ευρώ τον μήνα.
Σημειώνεται ότι σημερινή κατώτερη εισφορά ανέρχεται μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας).

Τα εξασφαλισμένα αναδρομικά

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τα μόνα αναδρομικά που αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα πως θα λάβουν οι συνταξιούχοι, «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4-10-2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, και όσον αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει πιο γρήγορα την εν λόγω διάταξη για την καταβολή τους, εξήγησε ότι ένας ασφαλιστικός νόμος δεν είναι όπως οι άλλοι, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος και πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.
«Έχουμε δεσμευτεί όλοι στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, πάντα συνδυαστικά με την δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας. Δεν υπάρχουν λεφτά κ. Αυτιά κάπου μαζεμένα σε κάποιο συρτάρι και λέμε «α τι ωραία θα τα μοιράσουμε». Είμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη, δήλωσε ότι «παραμένει ίδια».

Αχτσιόγλου: 20% αύξηση εισφορών για το 85%

Για «απόλυτη εξαπάτηση» της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων, κατηγορεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας η Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την «ευθεία, μεγάλη και αναίτια οικονομική επιβάρυνση της συντριπτικής πλειονότητας των μη μισθωτών», όπως αναφέρει, που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Βρούτσης.
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «με το σχέδιο που ο ίδιος παρουσίασε η κατώτατη εισφορά αυξάνεται από τα 175 στα 210 ευρώ τον μήνα. Αυξάνονται δηλαδή κατά 20% οι εισφορές για το 85% των μη μισθωτών και η ετήσια επιβάρυνσή τους είναι τουλάχιστον 420 ευρώ». Σημειώνει πως «το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ευνοεί μόνο μία απειροελάχιστη ελίτ εις βάρος του 85% των μη μισθωτών».
Η κ. Αχτσιόγλου σχολιάζει ότι «η δήθεν «ελεύθερη» επιλογή ασφαλιστικής κλάσης που διαφημίζει ο κ. Βρούτσης πολύ απλά σημαίνει μεγάλη μείωση εισφορών για τα πολύ υψηλά εισοδήματα και μεγάλη επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων».
Προσθέτει ότι «η κοροϊδία επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι προαιρετική καταβολή υψηλότερων εισφορών για υψηλότερη σύνταξη υπάρχει και σήμερα καθώς νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ».
Κατόπιν αυτών υπογραμμίζει ότι «αυτό δεν είναι απλώς επιβάρυνση αλλά η απόλυτη εξαπάτηση της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων. Που όσα κατά παραγγελία πρωτοσέλιδα και αν διαμορφωθούν θα το διαπιστώσουν σύντομα στην τσέπη τους».

Η Μαύρη Παρασκευή


Η πρώτη καταγραμμένη χρήση του όρου «Μαύρη Παρασκευή»  (Black Friday) δεν συνδέεται με το εμπόριο αλλά με τη χρηματοπιστωτική κρίση στην αγορά χρυσού των ΗΠΑ το 1869, όταν δύο διαβόητοι κερδοσκόποι κατάφεραν να οδηγήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά σε κατάρρευση.
Συχνά επαναλαμβάνεται ότι η καταγωγή της «Μαύρης Παρασκευής» οφείλεται στους εμπόρους, οι οποίοι ύστερα από ένα χρόνο απωλειών (στο κόκκινο) ήθελαν να ρεφάρουν, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving). Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ήδη κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα οι επιχειρήσεις συνήθιζαν να καταγράφουν τις οικονομικές τους απώλειες με κόκκινο χρώμα και τα κέρδη τους με μαύρο. Από εκεί προέρχεται και η σημερινή φράση «be in the red», χρωστώ στην τράπεζα, σε αντίθεση με το «be in the black», δεν χρωστώ δεν έχω χρέη.
Υπάρχει και ο μύθος που υποστηρίζει ότι πίσω στο 1800 οι ιδιοκτήτες των νότιων φυτειών στις ΗΠΑ μπορούσαν να αγοράζουν σκλάβους με έκπτωση, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Παρόλο που αυτή η εκδοχή της Μαύρης Παρασκευής οδήγησε κάποιους να ζητούν το μποϊκοτάρισμά της, δεν έχει στην πραγματικότητα καμία βάση.
Η αληθινή ιστορία έχει να κάνει με τη δεκαετία του 1950, όταν η αστυνομία στην πόλη της Φιλαδέλφειας χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει το χάος που ακολούθησε την ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, όταν ορδές αγοραστών και τουριστών πλημμύρισαν την πόλη, πριν από το μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα Στρατού-Πολεμικού Ναυτικού που γινόταν Σάββατο κάθε χρόνο. Η δυσκολία αυτή της αστυνομίας να τηρήσει την τάξη, ήταν συγχρόνως και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία πωλήσεων για τα εμπορικά καταστήματα.
Μέχρι το 1961 η «Μαύρη Παρασκευή» δεν ήταν διαδεδομένη στις ΗΠΑ, αν και γίνονταν προσπάθειες να της αφαιρεθούν οι αρνητικοί συνειρμοί. Σε γενικές γραμμές, το έθιμο εξαπλώθηκε μετά το 1985. Στην Ελλάδα μας προέκυψε η αμερικανιά από το 2015, ενώ εξαπλώνεται κάθε χρόνο όλο και