Δημοσιευθηκε: 20.02.2019 | 20:36
Θανασης Παπαδης
Ξαφνικά εμφανίστηκαν στον ορίζοντα προβλήματα στην πορεία προς την Βουλή του διαδόχου σχήματος του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη κάποιοι τραπεζίτες υπαναχωρούν από την αρχική συμφωνία σε βασικά της σημεία.
Την ίδια ώρα γκρίνιες υπάρχουν στις Βρυξέλλες με την τρόικα να θεωρεί υπερβολικά τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στην πρόταση που έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι δανειστές θεωρούν ότι η «βεντάλια» για την προστασία αντί να κλείνει, ανοίγει.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δανειστές αν και δεν έχουν ακόμη διατυπώσεις επισήμως τις παρατηρήσεις τους, εντούτοις εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για την τελική πρόταση. Κι αυτό γιατί η τρόικα θεωρεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι να απλωθεί δίχτυ ασφαλείας πάνω από τις τράπεζες.Να σημειωθεί ότι η αλλαγή του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη» είναι ένα από τα 16 προαπαιτούμενα που χρειάζεται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ.
Οι ενστάσεις
Δύο είναι οι βασικές ενστάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τα επαγγελματικά δάνεια, με την τρόικα να θεωρεί ότι δεν νοείται τόσο μεγάλη προστασία σε επιχειρηματικές κινήσεις, έστω και αν αυτές έχουν ως υποθήκη κύρια κατοικία. Θωρούν ότι εφόσον αυτή η ρύθμιση ισχύσει, τότε θα αυξήσει τα κόκκινα δάνεια και τις ζημιές των τραπεζών.ο άλλο σημείο είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Θεωρούν εξωπραγματικό όριο τις 250.000 ευρώ, δεδομένου ότι η δική τους πρόταση για την προστασία πρώτης κατοικίας ήταν οι 70.000 ευρώ και των τραπεζών οι 100.000 ευρώ και τελικά εκτοξεύτηκε. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζουν νομική αξιολόγηση για τον συγκεκριμένο νόμο, καθώς αποτελεί νομοσχέδιο που αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τι λένε οι Διοικητές Τραπεζών
Την ίδια ώρα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες γκρίνιες υπάρχουν και μεταξύ των τραπεζιτών. Κάποιοι μάλιστα φέρεται να έχουν υπαναχωρήσει και ζητούν επανεξέταση της πρότασης. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα δεν αποκλείεται αύριο ή την Παρασκευή να υπάρξει νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση