«Τρικλοποδιές» στην προστασία της πρώτης κατοικίας από δανειστές και τράπεζες


«Τρικλοποδιές» στην προστασία της πρώτης κατοικίας από δανειστές και τράπεζες | Newsit.gr

Ξαφνικά εμφανίστηκαν στον ορίζοντα προβλήματα στην πορεία προς την Βουλή του διαδόχου σχήματος του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη κάποιοι τραπεζίτες υπαναχωρούν από την αρχική συμφωνία σε βασικά της σημεία.
Την ίδια ώρα γκρίνιες υπάρχουν στις Βρυξέλλες με την τρόικα να θεωρεί υπερβολικά τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στην πρόταση που έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι δανειστές θεωρούν ότι η «βεντάλια» για την προστασία αντί να κλείνει, ανοίγει.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δανειστές αν και δεν έχουν ακόμη διατυπώσεις επισήμως τις παρατηρήσεις τους, εντούτοις εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για την τελική πρόταση. Κι αυτό γιατί η τρόικα θεωρεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι να απλωθεί δίχτυ ασφαλείας πάνω από τις τράπεζες.Να σημειωθεί ότι η αλλαγή του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη» είναι ένα από τα 16 προαπαιτούμενα που χρειάζεται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ.

Οι ενστάσεις

Δύο είναι οι βασικές ενστάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τα επαγγελματικά δάνεια, με την τρόικα να θεωρεί ότι δεν νοείται τόσο μεγάλη προστασία σε επιχειρηματικές κινήσεις, έστω και αν αυτές έχουν ως υποθήκη κύρια κατοικία. Θωρούν ότι εφόσον αυτή η ρύθμιση ισχύσει, τότε θα αυξήσει τα κόκκινα δάνεια και τις ζημιές των τραπεζών.ο άλλο σημείο είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Θεωρούν εξωπραγματικό όριο τις 250.000 ευρώ, δεδομένου ότι η δική τους πρόταση για την προστασία πρώτης κατοικίας ήταν οι 70.000 ευρώ και των τραπεζών οι 100.000 ευρώ και τελικά εκτοξεύτηκε. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζουν νομική αξιολόγηση για τον συγκεκριμένο νόμο, καθώς αποτελεί νομοσχέδιο που αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τι λένε οι Διοικητές Τραπεζών

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες γκρίνιες υπάρχουν και μεταξύ των τραπεζιτών. Κάποιοι μάλιστα φέρεται να έχουν υπαναχωρήσει και ζητούν επανεξέταση της πρότασης. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα δεν αποκλείεται αύριο ή την Παρασκευή να υπάρξει νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση

Πίνακες με τους δικαιούχους του επίδοματος ενοικίου

Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης που είχε ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη «δέσμη μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων και φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών που εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου». Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης (που είχαν ανακοινωθεί) έχουν πλέον γίνει νόμοι του κράτους.



«Μένει να υλοποιηθεί το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτική στεγαστική πολιτική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αποτελεί ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι στις αρχές Απριλίου να καταβληθούν αναδρομικά από 1/1/2019 τα ποσά στους δικαιούχους.
Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα. Στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος.

Δείτε τους πίνακες με όλα τα στοιχεία για το επίδομα ενοικίουhttps://fimotro.gr/pinakes-me-tous-dikeouchous-tou-epidomatos-enikiou/





1pin.jpg
2pin.jpg
3pin.jpg
4pin.jpg
5pin.jpg