Νέα βενζίνη και νέες ετικέτες σε πρατήρια και αυτοκίνητα έρχονται από το 2019.

Καινούργια βενζίνη από το 2019 και νέες επισημάνσεις για το είδος και τη σύνθεση των καυσίμων θα τοποθετηθούν υποχρεωτικά σε όλα τα πρατήρια καυσίμων, τις αντλίες και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων καθώς η προσθήκη βιοκαυσίμων στα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί νέες ανάγκες ενημέρωσης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Ν. 4546/2018, άρθρο 29), από 1ης Ιανουαρίου 2019 καθίσταται υποχρεωτική η προσθήκη βιοαιθανόλης στη βενζίνη, σε ποσοστό 1% (το οποίο γίνεται 3,3% από το 2020, με προοπτική περαιτέρω αύξησης τα επόμενα χρόνια) ενώ η επισήμανση στις αντλίες των πρατηρίων σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου αλλά εκκρεμεί η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ειδικές διαδικασίες ανάμιξης και μεταφοράς της νέας βενζίνης καθώς η βιοαιθανόλη διαλύεται εύκολα στο νερό και η ύπαρξη υγρασίας στο μείγμα βενζίνης – βιοαιθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμό των δύο ουσιών. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται όλα τα συστήματα διακίνησης μειγμάτων βιοαιθανόλης να είναι «ξηρά», δηλαδή χωρίς την παρουσία υγρασίας.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2005 το ντήζελ που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει βιοντήζελ σε ποσοστό 7%, ποσοστό το οποίο για το 2018 αντιστοιχεί σε 133 εκατ. λίτρα βιοντήζελ που παράγεται ή εισάγεται στην ελληνική αγορά από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η εισαγωγή των βιοκαυσίμων στις μεταφορές αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών στη θέση των ορυκτών καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες επισημάνσεις, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία για τα εναλλακτικά καύσιμα 2014/94 και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτές τοποθετούνται στα καινούργια αυτοκίνητα (παραγωγής από τον Οκτώβριο 2018 και μετά), στην περιοχή της τάπας πλήρωσης καυσίμου, στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου, στην αντλία καυσίμου όλων των πρατηρίων και στο ακροφύσιο της αντλίας και στα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων. Οι νέες ετικέτες θα πληροφορούν καλύτερα τους οδηγούς σχετικά με την καταλληλότητα των καυσίμων για τα οχήματά τους, οπουδήποτε και αν ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ θα τους βοηθούν να αποφεύγουν τη χρήση ακατάλληλου καυσίμου και θα ενημερώσουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιλογής τους.


Η Οδηγία έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο με το νόμο 4439/2016, εκκρεμεί ωστόσο η έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Οικονομίας που θα επιβάλλει στα πρατήρια και τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων να τοποθετήσουν τις νέες ετικέτες, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα που έχει ήδη καταρτίσει ο ΕΛΟΤ. Η Ομοσπονδία των Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έχει ήδη υποβάλει πρόταση να αναλάβει την διανομή και επικόλληση των σημάτων στα πρατήρια. Οι ετικέτες που θα τοποθετηθούν σε όλα τα πρατήρια θα είναι:

  • Για τη βενζίνη ένας κύκλος με το γράμμα Ε (από τη λέξη ethanol, αιθανόλη) ένας αριθμός που υποδεικνύει το μέγιστο ποσοστό περιεκτικότητας σε αιθανόλη. Για παράδειγμα το αυτοκόλλητο Ε10 σε μια αντλία θα σημαίνει ότι παρέχει βενζίνη με περιεκτικότητα έως 10% σε αιθανόλη. Στο ρεζερβουάρ αντίστοιχα η ίδια επισήμανση θα σημαίνει ότι το όχημα μπορεί να χρησιμοποιήσει βενζίνη με μέγιστη περιεκτικότητα αιθανόλης 10%.
  • Για το ντήζελ ένα τετράγωνο με το γράμμα Β (βιοντήζελ) και τον αντίστοιχο αριθμό.
  • Για τα αέρια καύσιμα ένα διαμάντι (ρόμβος) με τις ενδείξεις LPG για το υγραέριο, CNG για το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, LNG για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και Η2 για το υδρογόνο.

Φραγή στα κινητά αν ξεπεράσει ο λογαριασμός τα 150 ευρώ

Posted on


Πλαφόν χρέωσης σε όλους τους λογαριασμούς τηλεφώνου θα θέσει από την 1η Ιανουαρίου 2019 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση το πλαφόν τίθεται στα 150 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου των φόρων και αφορά στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως φωνής, δεδομένων και μηνυμάτων.
Το μέτρο έρχεται να προφυλάξει τους καταναλωτές από τυχόν υπέρογκες χρεώσεις που γίνονται εν αγνοία τους ή χωρίς να έχουν αντίληψη. Το μέτρο προβλέπει την αυτόματη επιβολή φραγής μόλις ο λογαριασμός ξεπεράσει το όριο των 150 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».
Εφόσον όμως, ο καταναλωτής το επιθυμεί, ο πάροχος θα επιβάλει την άρση της φραγής.
Επίσης, ο καταναλωτής θα έχει το δικαίωμα να θέτει ο ίδιος το όριο επιβολής φραγής κλήσεων και ανταλλαγής δεδομένων σε επίπεδο άνω των 150 ευρώ ή ακόμη και απεριόριστο.