Πότε θα καταργηθούν πλήρως τα capital controls: Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες

Το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην πλήρη άρση των capital controls, σχεδιάζουν οι τράπεζες.Οπως προανήγγειλε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters, «είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φέτος».



Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες σχεδιάζουν την κατάργηση των υφιστάμενων περιορισμών στην αποστολή εμβασμάτων, στις αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, αλλά και στις όποιες εξαιρέσεις παραμένουν στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.Ετσι, η νέα χαλάρωση θα προβλέπει τη διεύρυνση των ορίων για τα εμβάσματα ιδιωτών σε 6.000 ευρώ το δίμηνο, από 4.000 ευρώ που ισχύει στην παρούσα φάση.
Επίσης, με τη νέα χαλάρωση θα διεκπεραιώνονται απευθείας από τις τράπεζες οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επαγγελματιών προς το εξωτερικό, που σήμερα πραγματοποιείται μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ ημερησίως και με την επίδειξη των σχετικών παραστατικών και τιμολογίων στην τράπεζα.Σήμερα, ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα ενώ για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος.
https://vimapress.gr/pote-tha-katargithoun-pliros-ta-capital-controls-ti-schediazoun-i-trapezes/

Ραγδαίες εξελίξεις: Έκτακτη σύγκληση ΚΥΣΕΑ για Αν. Μεσόγειο



Ραγδαίες εξελίξεις: Έκτακτη σύγκληση ΚΥΣΕΑ για Αν. Μεσόγειο
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η αξιολόγηση της κατάστασης μετά την κινητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία τις τελευταίες μέρες στην περιοχή θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Η συνεδρίαση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει ως θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ΚΥΣΕΑ προεδρεύει ο πρωθυπουργός και μετέχουν ως μέλη:
ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,
ο Υπουργός Εξωτερικών,
ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ακύρωσε την περιοδεία του σε Κω και Νίσυρο και επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα.
Είναι προφανές ότι θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στον κόλπο του Ομάν όπου μετά τις επιθέσεις σε τάνκερ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να είναι «θερμό» το καλοκαίρι καθώς οι Αμερικανοί κατηγορούν το Ιράν.
Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εκτιμούν ότι δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις των Τούρκων, έπειτα και από τις πληροφορίες που έχει η Αγκυρα ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει εργασίες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει εγρήγορση τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο μιας και η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξει και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που θεωρηθεί επιβεβλημένο κάτι τέτοιο από τις εξελίξεις.
Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε μεταφορά στρατευμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι η συνήθης» αναφέρει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ in.gr