Έρχονται τα πρώτα «made in Greece» μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV

 

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ)
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να κατασκευάσει τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, εντός του 2020 η Ελλάδα θα έχει έτοιμο τον σχεδιασμό του πρώτου «made in Greece» μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Η παραγωγή του αναμένεται να καταστεί πραγματικότητα, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για την άμυνα και την ασφάλεια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «onalert», ο κ. Παναγιωτόπουλος έσπευσε, παράλληλα, να επιβεβαιώσει το ελληνικό ενδιαφέρον για την αγορά τριών UAV από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για υποθέσεις που εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).
Στο μεταξύ, στο «τραπέζι» έχει τεθεί και η πιθανότητα προμήθειας 1.000 τεθωρακισμένων οχημάτων, αμερικανικής κατασκευής, στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως, Αθήνα και Ουάσιγκτον υπέγραψαν πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα.
Ωστόσο, διάφοροι αναλυτές, οι οποίοι μίλησαν στο Sputnik, εξήγησαν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει «τίποτα καλό» να περιμένει, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για μια «αντισυνταγματική συμφωνία», καθώς η Αμερική επιδιώκει τη δημιουργία και νέων βάσεων.

https://sputniknews.gr/amyna/201911145233870-uav-mi-epandromena-aeroskafi-panagiotopoulos/