11 μέτρα ΣΟΚ μετά τις εκλογές;

Δύσκολες μέρες περιμένουν τους Έλληνες πολίτες καθώς...
οι αναμενόμενες από όλους "δεύτερες πρόωρες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο", δεν είναι παρά η εισαγωγή για ένα νέο κεφάλαιο δυσχαιριών για την χώρα.Πιο αναλυτικά 11 νέα μέτρα φωτιά για την ελληνική οικονομία είναι έτοιμα προς ψήφιση την επομένη των εκλογών, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την αξιολόγηση του 3ου μνημονίου.
Τα 11 νέα μέτρα έχουν ως εξής:
1. Δεύτερη φάση μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού, η οποία αναφέρεται στη στενότερηΣΎΝΔΕΣΗ εισφορών- παροχών (“παράθυρο” για μειώσεις συντάξεων), τον υπολογισμό των εισφορών του ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα (αναμένεται μείωση εσόδων που θα οδηγήσει σε μείωση κύριων συντάξεων), την εναρμόνιση των εισφορών με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ (τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ), την κατάργηση όλων των Φόρων Υπέρ Τρίτων (η “τρύπα” θα οδηγήσει ή σε αύξηση των εισφορών ή σε μείωση παροχών), την νομοθέτηση ισοδύναμων για τις αποφάσεις του ΣτΕ με ετήσιο κόστος περί τα 2 δισ ευρώ και πάνω απ’ όλα την κατάργηση του ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή για περίπου 70.000 συνταξιούχους.
2. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, με αυξημένους συντελεστές λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς και πιθανή μείωση του αφορολογήτου
3. Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα του 2016 από την επικείμενη αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης κατά 35%.
4. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα πάει στο 15% (από 11% σήμερα) και για τα μεγαλύτερα στο 35% (από 33% σήμερα)
5. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων για τις επιχειρήσεις, που σύμφωνα με το Κουαρτέτο είναι αναποτελεσματικές. Υπολογίζεται ότι το επιπλέον βάρος για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.
6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες. Από το 13% ο συντελεστής θα ανέβει στο 20% σε πρώτη φάση κι εν συνεχεία θα σκαρφαλώσει στο 26%.
7. Αύξηση του φόρου στη ναυτιλία. Σε πρώτη φάση θα αρθούν τα ειδικά φορολογικά προνόμια- σύμφωνα με την ορολογία των δανειστών- ενώ θα επεκταθεί χρονικά και η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών ως το 2018.
8. Αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, με στόχο το 2016 να το πάρουν τελικά μόνο οι μισοί.
9. Επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ή τηΛΉΨΗ ισοδύναμων.
10. Ψήφιση νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο και επέκταση του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με μειώσεις αποδοχών για τους νεοεισερχόμενους, κατάργηση των αποκαλούμενων προσωπικών διαφορών καιBONUS μόνο σε συνάρτηση με τις θέσεις ευθύνης και την απόδοση. Μέσα στο Νοέμβριο θα πρέπει να ψηφιστούν και τα επόμενα βήματα για το “ψαλίδισμα” των αποδοχών και σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2017.
11.“Πλαφονάρισμα” της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο ως το 2019 και την αναθεώρηση του συντελεστή με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τα μέτρα για το 2016 πρέπει να υπογραφούν και μέτρα τα οποία θα αποφέρουν  0,75% του ΑΕΠ το 2017 και 0,25% το 2018, έτσι ώστε να διασφαλίσουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Νέο χτύπημα από τον Βαρουφάκη: Η ελληνική κυβέρνηση παραδόθηκε στους δανειστές - Απάτη η διαπραγμάτευση


Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο επιστήθιος φίλος του και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όστιν... Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και άλλοι 15 οικονομολόγοι, υπογράφουν μια επιστολή προς τον Guardian, στην οποία ζητούν από την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ελλάδα για το θέμα του χρέους της που θα συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη.Αναφέρουν πως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και πρόκειται να ψηφίσει εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.«Αν είχαν τηρηθεί αυτές οι αρχές θα είχαμε αποφύγει τις παγίδες της ελληνικής κρίσης, στην οποία οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενέδωσαν στις απαιτήσεις των πιστωτών παρά την έλλειψη οικονομικής λογικής και τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις τους. Αυτό το ψήφισμα είναι προς το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και να γίνει ένα θέμα που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση», αναφέρει συγκεκριμένα η επιστολή.Ακολούθως, σημειώνουν πως η ελληνική κρίση κατέστησε σαφές πως ένα κράτος, από μόνο του, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με λογικούς όρους για την αναδιάρθρωση του χρέους του μέσα στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο. Ακόμη και αν αυτά τα χρέη είναι συχνά μη βιώσιμα μακροπρόθεσμα. «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα αντιμετώπισε από τους πιστωτές μια πεισματική άρνηση και εξετάσουμε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και αν η άρνηση αυτή στάθηκε σε αντίφαση με τις συστάσεις του ΔΝΤ», εξηγεί η επιστολή.
Αναφερόμενοι στο παράδειγμα της Αργεντινής και τις αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, οι 17 οικονομολόγοι αναφέρουν πως αυτές είναι: η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη μεταχείριση, η ασυλία, η νομιμότητα, η αειφορία και η πλειοψηφική αναδιάρθρωση.Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δε, σημειώνοντας: «Χθες ήταν η Αργεντινή, σήμερα είναι η Ελλάδα και αύριο, ίσως, η Γαλλία. Κάθε χρεωμένη χώρα μπορεί να αποκλειστεί από την αναδιάρθρωση του χρέους της κόντρα στην κοινή λογική. Η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτρέπει σε κάθε κράτος να λύσει τα προβλήματα χρέους της, χωρίς τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης ή την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της. Είναι ένα θέμα που επείγει για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Το ελληνικό δράμα που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς. Η απάτη των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει πολλούς Ευρωπαίους να υποχωρήσουν στον εθνικισμό και να εκφράσουν την περιφρόνησή τους στους διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να επαναβεβαιώσουν ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα, παρά τις επιταγές της αγοράς που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Καλούμε, λοιπόν, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ψηφίσουν υπέρ αυτου του ψηφίσματος».

Την επιστολή υπογράφουν οι:
Yanis Varoufakis Former Greek minister of finance
James Galbraith University of Texas Austin
Heiner Flassbeck Former chief economist, Unctad
Martin Guzman Columbia University
Jacques Généreux Sciences Po
Steve Keen Kingston University
Gabriel Colletis Toulouse 1 University
Michel Husson IRES
Benjamin Lemoine Paris-Dauphine University
Mariana Mazzucato University of Sussex
Robert Salais IDHE, Marc Bloch
Bruno Théret Paris-Dauphine University
Xavier Timbeau Principal director, OFCE
Gennaro Zezza Levy Economics Institute
Giovanni Dosi Scuola Superiore Sant’Anna
Engelbert Stockhammer Kingston University
Ozlem Onaran University of Greenwich
http://dinatos.blogspot.com/2015/09/blog-post_21.html