11 μέτρα ΣΟΚ μετά τις εκλογές;

Δύσκολες μέρες περιμένουν τους Έλληνες πολίτες καθώς...
οι αναμενόμενες από όλους "δεύτερες πρόωρες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο", δεν είναι παρά η εισαγωγή για ένα νέο κεφάλαιο δυσχαιριών για την χώρα.Πιο αναλυτικά 11 νέα μέτρα φωτιά για την ελληνική οικονομία είναι έτοιμα προς ψήφιση την επομένη των εκλογών, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την αξιολόγηση του 3ου μνημονίου.
Τα 11 νέα μέτρα έχουν ως εξής:
1. Δεύτερη φάση μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού, η οποία αναφέρεται στη στενότερηΣΎΝΔΕΣΗ εισφορών- παροχών (“παράθυρο” για μειώσεις συντάξεων), τον υπολογισμό των εισφορών του ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα (αναμένεται μείωση εσόδων που θα οδηγήσει σε μείωση κύριων συντάξεων), την εναρμόνιση των εισφορών με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ (τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ), την κατάργηση όλων των Φόρων Υπέρ Τρίτων (η “τρύπα” θα οδηγήσει ή σε αύξηση των εισφορών ή σε μείωση παροχών), την νομοθέτηση ισοδύναμων για τις αποφάσεις του ΣτΕ με ετήσιο κόστος περί τα 2 δισ ευρώ και πάνω απ’ όλα την κατάργηση του ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή για περίπου 70.000 συνταξιούχους.
2. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, με αυξημένους συντελεστές λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς και πιθανή μείωση του αφορολογήτου
3. Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα του 2016 από την επικείμενη αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης κατά 35%.
4. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα πάει στο 15% (από 11% σήμερα) και για τα μεγαλύτερα στο 35% (από 33% σήμερα)
5. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων για τις επιχειρήσεις, που σύμφωνα με το Κουαρτέτο είναι αναποτελεσματικές. Υπολογίζεται ότι το επιπλέον βάρος για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.
6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες. Από το 13% ο συντελεστής θα ανέβει στο 20% σε πρώτη φάση κι εν συνεχεία θα σκαρφαλώσει στο 26%.
7. Αύξηση του φόρου στη ναυτιλία. Σε πρώτη φάση θα αρθούν τα ειδικά φορολογικά προνόμια- σύμφωνα με την ορολογία των δανειστών- ενώ θα επεκταθεί χρονικά και η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών ως το 2018.
8. Αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, με στόχο το 2016 να το πάρουν τελικά μόνο οι μισοί.
9. Επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ή τηΛΉΨΗ ισοδύναμων.
10. Ψήφιση νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο και επέκταση του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με μειώσεις αποδοχών για τους νεοεισερχόμενους, κατάργηση των αποκαλούμενων προσωπικών διαφορών καιBONUS μόνο σε συνάρτηση με τις θέσεις ευθύνης και την απόδοση. Μέσα στο Νοέμβριο θα πρέπει να ψηφιστούν και τα επόμενα βήματα για το “ψαλίδισμα” των αποδοχών και σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2017.
11.“Πλαφονάρισμα” της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο ως το 2019 και την αναθεώρηση του συντελεστή με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τα μέτρα για το 2016 πρέπει να υπογραφούν και μέτρα τα οποία θα αποφέρουν  0,75% του ΑΕΠ το 2017 και 0,25% το 2018, έτσι ώστε να διασφαλίσουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: