Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: 40 νεκροί - 48 τραυματίες από επίθεση σε τεμένη

Σαράντα νεκροί και 48 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 σοβαρά, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στις 13.40 της Παρασκευής (τοπική ώρα) σε δύο τεμένη στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας.AP Photo/Mark BakerΣαράντα νεκροί και 48 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 σοβαρά, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στις 13.40 της Παρασκευής (τοπική ώρα) σε δύο τεμένη στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας.

Ο κύριος ύποπτος είναι ένας Αυστραλός ο οποίος περιγράφηκε από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας ως ακροδεξιός, εξτρεμιστής και βίαιος τρομοκράτης.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας έκαναν γνωστό επίσης ότι εξουδετέρωσαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα.

Προέτρεψαν μάλιστα τους μουσουλμάνους να μην πάνε στα τεμένη, και κάλεσαν τους αρμόδιους σε όλους τους λατρευτικούς χώρους να κλείσουν τις πόρτες τους σήμερα για λόγους ασφαλείας.

Αίσθηση προκαλεί βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης μετέδιδε ζωντανά μέσω Facebook τις πράξεις του.

Το βίντεο δείχνει τη στιγμή της άφιξης του δράστη στο ένα από τα δύο τζαμιά.

Ο άνδρας βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και φτάνει στην είσοδο του τζαμιού. Στη συνέχεια εισβάλλει και ανοίγει πυρ αδιακρίτως κατά των πιστών.

«Η χώρα βιώνει μια «από τις πιο σκοτεινές της μέρες. Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο», τόνισε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν σε διάγγελμά της.

Η ίδια προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να βρίσκονται σε «ασφαλές περιβάλλον».

Η υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις, σημειώνοντας ότι η Τζακάρτα προσπαθεί ακόμη να εξακριβώσει εάν κάποιος πολίτης της χώρας συγκαταλέγεται στα θύματα.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/399278/makeleio-sti-nea-zilandia-40-nekroi-48-traumaties-apo-epithesi-se-temeni/#ixzz5iDvGIOGo

Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook