Δημόσιο: τη Δευτέρα “κλειδώνουν” 6.500 απολύσεις υπαλλήλων


Δημόσιο: τη Δευτέρα “κλειδώνουν” 6.500 απολύσεις υπαλλήλων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Οι υπάλληλοι θα απολυθούν  από το Δημόσιο μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες
- Δείτε ποιες είναι οι μεγάλες “δεξαμενές” απ' όπου θα προέλθουν οι προς απόλυσηυπάλληλοι
- “Στο κόκκινο” όσοι αυτή τη στιγμή είναι σε διαθεσιμότητα

Βήμα πίσω δεν κάνει η Κυβέρνηση στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης λέει πως η τήρηση των δεσμέυσεων είναι αυτή που απέτρεψε και επιπλέον απολύσεις το 2015...Κάπως έτσι λοιπόν θα πρέπει να ... είμαστε ευτυχισμένοι που μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνουν... μόλις 6.000 απολύσεις!
Βάσει Μνημονίου η χώρα πρέπει να απομακρύνει από τις θέσεις τους οριστικά μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο 6.500 υπαλλήλους.

Πρώτοι στη σειρά για απόλυση όσοι είναι σε διαθεσιμότητα
 
Με βάση τα όσα διαρρέουν, καθώς οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες εργαζόμενων στο δημόσιο που κινδυνεύουν από τη μια μέρα στην άλλη να βρεθούν χωρίς δουλειά.

Παρά τις αντιδράσεις από μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι απολύτως συνεπής ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει τον υπουργό στην αντιπαράθεση που έχει με το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου επιμένουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί όλη η πολιτική της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι η υλοποίηση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί θα αποτελέσει σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του Πρωθυπουργού.

Κίνδυνος απόλυσης για χιλιάδες εργαζόμενους σε Νομικά Πρόσωπα
 
Έτσι στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η απόφαση της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έχει περιγράψει σε δηλώσεις τους ποιοι και από που θα απολυθούν.

Η κυριότερη δεξαμενή απολύσεων θα είναι οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα απολυθούν από τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από το πόσοι θα είναι τελικά οι επίορκοι υπάλληλοι που θα εντοπιστούν ως το τέλος του έτους.
Τελευταία μεγάλη δεξαμενή δεν είναι άλλη από τους εργαζόμενους που παρέμεναν στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει ο χάρτης των συγκοινωνιών -Οι νέες τιμές σε κάρτες και εισιτήρια

Αλλάζει από Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου η τιμολογιακή πολιτική των Μέσων Μεταφοράς, την οποία προωθούν ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο Μεταφορών.
 Οι μετακινήσεις γίνονται φθηνότερες για τους επιβάτες με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών των δημόσιων μέσων μεταφοράς, αν και δεν απουσιάζουν και οι ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν κάποιες κατηγορίες.
 Οι νέες τιμές σε κάρτες και εισιτήρια
 Αναλυτικότερα λοιπόν από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 προωθείται νέα τιμολογιακή πολιτική στα συγκοινωνιακά μέσα των «Συγκοινωνιών Αθηνών» (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ), ως εξής:
 - Νέα ενιαία μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών, αξίας 30 ευρώ (μειωμένη 15 ευρώ), με την οποία οι επιβάτες – μόνιμοι χρήστες των «Συγκοινωνιών Αθηνών» θα μετακινούνται σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα απεριόριστα κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα.
 Η κάρτα αυτή αντικαθιστά τις προηγούμενες αξίας 20,00 ευρώ (η οποία ίσχυε για μετακινήσεις μόνο με λεωφορεία, τρόλεϊ & τραμ) & αξίας 45 ευρώ (η οποία ίσχυε για μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα).
 - Νέες ενιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, τρίμηνης ισχύος αξίας 88 ευρώ (μειωμένη 44 ευρώ), εξάμηνης ισχύος αξίας 170 ευρώ (μειωμένη 85 ευρώ) και ετήσιας ισχύος αξίας 320 ευρώ (μειωμένη 160 ευρώ).
 - Νέο ενιαίο εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ (μειωμένο 0,60 ευρώ), χρονικής ισχύος 70 λεπτών από την επικύρωσή του σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, το οποίο αντικαθιστά τα προηγούμενα εισιτήρια αξίας 1,20 ευρώ (που ίσχυε μόνο για μία διαδρομή με λεωφορείο ή τρόλεϊ ή τραμ) & αξίας 1,40 ευρώ (που ίσχυε για μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα για 90 λεπτά).
 - Νέο ενιαίο εισιτήριο χρονικής ισχύος 5 ημερών, αξίας 10,00 ευρώ, σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Το εισιτήριο αυτό αντικαθιστά το προηγούμενο εισιτήριο αξίας 14,00 ευρώ (χρονικής ισχύος 7 ημερών).
 Να σημειώσουμε ότι τα νέα αυτά προϊόντα θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως σήμερα, και στο δίκτυο του προαστιακού που χαρακτηρίζεται αστικό. Τυχόν αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική του συγκεκριμένου μέσου μπορεί, πάντως, να επέλθουν σε περίπτωση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιδιώτη επενδυτή.
 Από τη Δευτέρα, σταδιακά, θα τροποποιηθούν και πολλές γραμμές αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ αφού στόχος είναι να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να τροφοδοτούνται οι γραμμές μετρό, ηλεκτρικού και τραμ ώστε να μην υπάρχει αλληλεκάλυψη.
 Επίσης σταδιακά τα πορτοκαλί λεωφορεία του ΚΤΕΛ Νομού Αττικής, που εξυπηρετούν προάστια της Αθήνας δεν θα εισέρχονται στο κέντρο της πόλης αλλά θα τερματίζουν σε σταθμούς μετρό.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους


Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργουςΤρία νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απορρόφηση ανέργων θα υλοποιηθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου . Ήδη έχουν αρχίσει οι αιτήσεις για την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας και αναμένεται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας όπως και το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας του Υπουργείου Παιδείας α. Δράση voucher 2014 Μέχρι τα μεσάνυχτα της 15ης Σεπτεμβρίου 2014 μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά όσοι άνεργοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση voucher 2014 «Επιταγή Εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας». Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν συνολικά 30.000 άνεργοι ηλικίας 25 έως 29 ετών εκ των οποίων οι 12.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και οι 18.000 θα είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.